Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Repsol συνεργάζεται με την BofA για να πουλήσει οικόπεδα στη Βόρεια Θάλασσα

Η Repsol συνεργάζεται με την BofA για να πουλήσει οικόπεδα στη Βόρεια Θάλασσα
Η ισπανική Repsol ζήτησε από την Bank of America Merrill Lynch να εκτιμήσει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο στη Βόρεια Θάλασσα
Η ισπανική Repsol ζήτησε από την Bank of America Merrill Lynch να εκτιμήσει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς εξετάζει να αποχωρήσει από την προβληματική κοινοπραξία με τη Sinopec της Κίνας, όπως ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον της τράπεζας.
Η Repsol Sinopec UK δημιουργήθηκε το 2015 για την απόκτηση από την ισπανική εταιρεία των 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της καναδικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Talisman Energy, η οποία κατείχε τα περιουσιακά στοιχεία της Βόρειας Θάλασσας σε κοινοπραξία με την Sinopec.
Η Sinopec και η καναδική θυγατρική της, Addax Petroleum, είχαν επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια για συμμετοχή 49% στην κοινή επιχείρηση με την Talisman, ποσό που αργότερα χαρακτήρισε ήταν υπερβολικό.
Ένα χρόνο μετά την είσοδο της Repsol, η Sinopec πήγε σε διαιτησία τον ισπανικό όμιλο, υποστηρίζοντας ότι η Addax είχε πληρώσει επιπλέον τα περιουσιακά στοιχεία το 2012 και απαιτώντας περίπου 5,5 δισ. δολάρια αποζημίωση.
Η Repsol απέρριψε την απαίτηση ως αβάσιμη.
Ωστόσο, η διαφορά δεν έχει επιλυθεί και η απόφαση από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο στη Σιγκαπούρη αναμένεται στις αρχές του 2019.
"Είναι μια δύσκολη πώληση λόγω της διαιτησίας αλλά και της ωρίμανσης ορισμένων τομέων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτίμηση", ανέφερε μία τραπεζική πηγή προσθέτοντας ότι η διαμάχη με τη Sinopec είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν την Repsol να αποφασίσει να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο.
Η Repsol έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 δισ. δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια για να δημιουργήσει μετρητά για να βοηθήσει στην επανεκκίνηση των επενδύσεων και να επανεστιάσει το χαρτοφυλάκιό της.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της 20% στην Gas Natural στην CVC Capital Partners για 3,82 δισ. ευρώ.
Η κοινοπραξία της Βόρειας Θάλασσας έχει συμφέροντα σε 52 πεδία πετρελαίου, λειτουργώντας 41 από αυτά, και διαθέτει 12 υπεράκτιες εγκαταστάσεις και δύο υπεράκτιους τερματικούς σταθμούς.
Μετά την είσοδο στην επιχείρηση πριν από τρία χρόνια, η Repsol κατέγραψε 2 δισ. δολάρια για τα περιουσιακά στοιχεία της Βόρειας Θάλασσας, επειδή το χαρτοφυλάκιο ήταν ζημιογόνο και είχε πολλά ώριμα πεδία με πολύ υψηλό κόστος εξόρυξης.
Από τότε έχει επενδύσει 1 δισ. δολάρια στο έργο, μείωσε το κόστος εξόρυξης και αύξησε την παραγωγή.
Το 2017, η επιχείρηση είχε ταμειακή ροή θετική.
Η παραγωγή πετρελαίου από τη Βόρεια Θάλασσα έχει μειωθεί περισσότερο από το 50% από το μάξιμουμ των σχεδόν 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στις αρχές του αιώνα. Η παραγωγή ανέκαμψε ελαφρώς τα τελευταία δύο χρόνια καθώς τα νέα έργα που εγκρίθηκαν πριν από τη συντριβή τιμών του πετρελαίου το 2015.
Τα έργα που έχουν ξεκινήσει από το 2017 θα μετατρέψουν το 2018 το καλύτερο έτος παραγωγής για την περιοχή από το 2010, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να ανέλθει σε 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία ενέργειας Wood Mackenzie.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης