Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Πτώση για το Brent -0,3%, στα 81,75 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Πτώση για το Brent -0,3%, στα 81,75 δολάρια το βαρέλι
Το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 56 σεντς, ή 0,7%, στα 78,90 δολάρια το βαρέλι

Πτώση σημείωσαν τα futures του πετρελαίου την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022, λόγω της διαφαινόμενης εξομάλυνσης στο Καζακστάν.
Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 56 σεντς, ή 0,7%, στα 78,90 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, αλλά παρ’ όλα αυτά έγραψε κέρδη 4,9% σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.
Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent, παράδοσης Μαρτίου έχασε σήμερα 24 σεντς ή 0,3% και τερμάτισε στα 81,75 δολάρια το βαρέλι, στο ICE Futures Europe, περιορίζοντας ελαφρώς τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 5,1%.
Οι βίαιες διαδηλώσεις που πυροδότησε στην ασιατική χώρα η απότομη άνοδος των τιμών των καυσίμων, έχουν κλονίσει το Καζακστάν τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες διαδηλωτές και τουλάχιστον δώδεκα αστυνομικούς και έχουν βάλει «λουκέτο» σε δύο αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.
Η κατάσταση στο Καζακστάν προκαλεί ανησυχία διότι εξάγει περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και «τα βίαια επεισόδια διαδραματίζονται κοντά στο κέντρο παραγωγής πετρελαίου», εξηγεί στο MarketWatch ο Michael Lynch, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research.
Ο Lynch επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν έχει ακούσει για τυχόν διακοπές στον εφοδιασμό πετρελαίου μέχρι στιγμής.
Την Παρασκευή, βέβαια, ο πρόεδρος του Καζακστάν είπε ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί στη χώρα, αν και η κυβέρνηση έχει επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και μορατόριουμ στις αυξήσεις των εταιρειών κοινής ωφέλειας.
Εξέλιξη που άμβλυνε προς ώρας τους φόβους για περαιτέρω αναταραχές στην προμήθεια πετρελαίου, με τους επενδυτές ωστόσο να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης