Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε 1,7% από τα νοικοκυριά ενώ η τιμή της Mwh εκτοξεύθηκε 15,36%

Η ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε 1,7% από τα νοικοκυριά ενώ η τιμή της Mwh εκτοξεύθηκε 15,36%
Στα 8 εκατ. ευρώ το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών για την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.
Σχετικά Άρθρα

Στο έλεος του χιονιά τα νοικοκυριά τα οποία για να ζεσταθούν θα πληρώσουν χρυσάφι το πετρέλαιο θέρμανσης το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η κυβέρνηση πάει στις καλένδες το νέο ενεργειακό πακέτο και σήμερα αρκέστηκε μόνο να κατεβάσει τα ρολά στο Δημόσιο τομέα.
Σε επίπεδα ρεκόρ η κατανάλωση ενέργειας από τα νοικοκυριά με τη ζήτηση όμως να αυξάνεται κατά 1,7% για σήμερα Τρίτη 25 σε σχέση με τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 ενώ η τιμή της Mwh ενισχύθηκε κατά 15,36% και εκτινάχθηκε στα 280,81 ευρώ ανά Mwh από 243 ευρώ που ήταν τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ Αθανάσιος Δαγούμας υποστηρίζει ότι με βάσει των στοιχείων του α' εξαμήνου του 2021 η Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρώπης ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 που σημειώθηκαν ακραίες μεταβολές στην τιμή της Mwh και τετραπλασίασαν το κόστος ενέργειας των νοικοκυριών.
Πιο αναλυτικά τα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν το πολικό ψύχος που έφερε η «Ελπίς» ζήτησαν από τους παραγωγούς ενέργειας 120.630 Mwh για την Τρίτη 25 Ιανουαρίου από 118.596 που ζήτησαν για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.
Η οριακή αύξηση της ζήτησης κατά 2034 Mwh έβαλε σε τροχιά απογείωσης τη Mwh φθάνοντας τα 280,61 ευρώ ανά Mwh.
Ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας του συστήματος είναι τα νοικοκυριά με τους παραγωγούς να αξιοποιούν στο έπακρο την ανθρώπινη ανάγκη για λίγη θέρμανση εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα.
Ωστόσο οι αρμόδιες Αρχές στην ελεύθερη αγορά και του ανταγωνισμού ψάχνουν τις στρεβλώσεις στην ζήτηση και όχι στην παραγωγή δηλαδή σε αυτόν που αγοράζει ενώ δεν μπαίνει στο μικροσκόπιο των Αρχών αυτός που πουλάει.
Πάντως ο πρόεδρος της ΡΑΕ παραδέχθηκε ότι στην ελληνική αγορά είναι υψηλό το ποσοστό της συσχέτισης της χονδρεμπορικής αγοράς με τις λιανικές τιμές (65 με 70%), γεγονός που αποδίδεται στο ότι δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα διμερείς συμβάσεις.

Ακτινογραφία της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας.

Οι μονάδες φυσικού θα παράγουν σήμερα 80.572 Mwh από 62.170 Mwh προχθές σημειώνοντας αύξηση 29,5%.
Να σημειωθεί ότι δεν γνωρίζουμε το μέσο κόστος αγοράς φυσικού αερίου όπως και σε ποια τιμή πωλούν οι παραγωγοί ενέργειας φυσικού αερίου.
Η ΡΑΕ όπως είπε ο πρόεδρος κ Δαγούμας δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα αγοράς φυσικού αερίου και πώλησης για να διαπιστώσει τις ποσοστιαίες διαφορές μεταξύ αγοράς και πώλησης. Η αγορά ελπίζει να πληροφορηθεί εν μέρει τα όσα συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας από τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών και σε ποιο βαθμό ο τομέας της ενέργειας θα βελτιώσει την κερδοφορία τους για το 2021.
Η ΔΕΗ μέσω των λιγνιτικών μονάδων για σήμερα θα δώσει 23.494 Mwh έναντι 19.460 Mwh προχθές σημειώνοντας αύξηση 20,7%.
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες θα δώσουν 19.572 Mwh από 13.746 αυξημένη κατά 42%.
Οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης οι ΑΠΕ.
Η παραγόμενη ενέργεια από τις φωτοβολταϊκές και τις αιολικές μονάδες που θα παραχθούν σήμερα 60.180 Mwh από 69.364 σημειώνοντας πτώση 5,2% στην παραγόμενη ενέργεια.
Οι μονάδες ΑΠΕ έχουν σταθερή τιμή πληρωμής και δεν λαμβάνουν την τελική τιμή εκκαθάρισης όπως τα 280 ευρώ και το πλεόνασμα των 140 ευρω ανα Mwh συμβάλει στην ενίσχυση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΕΛΑΠΕ που διαχειρίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Που κρύβεται η κερδοσκοπία.

Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με τους παραγωγούς να βάζουν τιμές πώλησης ανά Mwh χωρίς να ελέγχονται από την ΡΑΕ αφού το Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτελεί τον τόπο που συναντώνται οι αγορές και πωλήσεις χωρίς να παρεμβαίνει στις τιμές. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας για τον καθορισμό της τιμής της Mwh για την Τρίτη στο 24ωρο διαπραγμάτευσης εισέρχονται τιμές ανάλογα με την ζήτηση ενέργειας όπως και της προσφορά ενέργειας.
Οι τιμές ανά ώρα είχαν διακύμανση έως 100 ευρώ ανά Mwh.
Η δράση των πωλητών ενέργειας εξελίσσεται στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας.
Πάντως το μάρμαρο των ακραίων καιρικών φαινομένων και των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα πληρωθεί από το νοικοκυριό.
Οι 25.000 Mwh που θέλουν επιπλέον τα νοικοκυριά για να ζεσταθούν θα πληρώσει σήμερα περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ αφού χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια ως πηγή θέρμανσης.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έφθασαν τις 17.770 Mwh ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν σε 22.022 Mwh διότι κάποιες άλλες αγορές ήταν πιο ακριβές από την εγχώρια ελληνική αγορά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης