Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Δεν ευθύνεται η ενεργειακή μετάβαση για την κρίση - Προτάσεις στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σκρέκας: Δεν ευθύνεται η ενεργειακή μετάβαση για την κρίση - Προτάσεις στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Τι ανέφερε ο Κ. Σκρέκας μιλώντας στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22/1 στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει τα 1,2 δισ. επιπρόσθετα δικαιώματα του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, που μπορούν να αποφέρουν μέχρι 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και πλήττει τα νοικοκυριά, ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22/1 στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας, τόνισε ότι δεν ευθύνεται η ενεργειακή μετάβαση για την κρίση, όπως υποστηρίζουν φωνές λαϊκισμού. Παρέθεσε μάλιστα τα αποτελέσματα έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα οποία αναδεικνύουν τη συμβολή των ΑΠΕ στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με το μοντέλο του ΑΠΘ, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ, θα έφτανε τον Δεκέμβριο στη χώρα μας τα 315 ευρώ/MWh, έναντι των 235 ευρώ/MWh που τελικά διαμορφώθηκε.
Ο υπουργός παρουσίασε τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που έχει λάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους 5 σημειώνοντας πως θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα με τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να μην υπονομευθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας.

Φυσικό αέριο

Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια στην ενεργειακή μετάβαση και στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος ενέργειας.
Όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στον κανονισμό Ταξινομίας, ώστε να αναγνωριστεί ο ρόλος του φυσικού αερίου στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα.
Υπογράμμισε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη και τη σύσταση κοινού μηχανισμού προμήθειας φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης