Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας - Οι διαβεβαιώσεις και τα έκτακτα σχέδια

Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας - Οι διαβεβαιώσεις και τα έκτακτα σχέδια
Διαβεβαιώσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας - Ευρωπαϊκή λύση ζητά ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ότι σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας.
«Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση.
Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναγκαία η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία

«Και τέλος, θα ξαναπώ ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών.
Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών.
Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις.
Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη.
Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Εξάλλου αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Συζητήσεις για πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑΡ

Η ελληνική αγορά αναζητά πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑΡ,  σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πέρα από τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες σήμερα έγιναν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαιτζάν.
Ο αγωγός ΤΑΡ ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κάλυψε πέρυσι το 17,5 % της εγχώριας κατανάλωσης.
Σε ό,τι αφορά το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, που εισάγεται με πλοία στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου αεριοποιείται για να εισέλθει στο σύστημα μεταφοράς, ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου περιλαμβάνει την εκφόρτωση τεσσάρων φορτίων από τις εταιρίες Μυτιληναίος, Elpedison και ΔΕΠΑ, με τα οποία κατά περιόδους εξαντλείται η αποθηκευτική δυναμικότητα του Σταθμού που φθάνει στα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
Βασική "γραμμή άμυνας" για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η παραγωγή ρεύματος και αφετέρου να περιοριστεί η ζήτηση για φυσικό αέριο.
Αύριο το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης