Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος αφήνει ο Μάρτιος - Έως και 5 φορές πιο ακριβό το ρεύμα

Ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος αφήνει ο Μάρτιος - Έως και 5 φορές πιο ακριβό το ρεύμα
Περίπου τα 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα είναι αδύνατον να αποπληρώσουν το σύνολο του λογαριασμού
Σχετικά Άρθρα

Κύμα απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος θα αφήσει ο Μάρτιος αφού αποδεικνύεται ο πιο ακριβός μήνας του τελευταίου επταμήνου με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προσδιορίζει την χονδρεμπορική τιμή στα 312 ευρώ ανά Mwh έναντι 69 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2021.
Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν περίπου 5 φορές πιο ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια.
Παράδειγμα πέρυσι η τιμή της Kwh κόστιζε 0,085 ευρώ ενώ σήμερα θα τιμολογηθεί προς 0,43 ευρώ ανά Kwh .
Οι 1800 kwh πέρυσι υπολογίστηκαν προς 153 ευρώ σε έναν τετραμηνιαίο λογαριασμό και φέτος κοστίζουν προς 774 ευρώ.
Περίπου τα 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα είναι αδύνατον να αποπληρώσουν το σύνολο του λογαριασμού.
Εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανάλογα με τις «δυνάμεις» καταθέτοντας στον πάροχο ένα μικρό ποσό στον προμηθευτή για να προστεθεί η κρατική επιδότηση του Απριλίου με τα νοικοκυριά να κάνουν ταμείο ουσιαστικά τον Μάιο.

Τι δίνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο για την ενέργεια

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. ευρώ του Μαρτίου.
Πρόκειται για ποσοστιαία αύξηση 47% το μήνα Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο.
Το οικονομικό πακέτο δίνει μία μικρή παράταση ζωής στα νοικοκυριά παρότι είναι αυξημένο δεν καλύπτει το πραγματικό κόστος της ενέργειας όταν η χρηματοδότηση καλύπτει τα 240 ευρώ ανα Mwh για μηνιαίες καταναλώσεις ρεύματος έως 300 Kwh το μήνα Απρίλιο.
Για να πιάσει τόπο η χρηματοδότηση των 240 ευρώ ανά Mwh για τα νοικοκυριά πρέπει τον Απρίλιο από την 1 ημέρα έως την τελευταία ημέρα του μήνα η χονδρεμπορική τιμή της Mwh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας να υποχωρήσει κάτω από τα 200 ευρώ από 312 ευρώ που είναι για τον Μάρτιο.
Στην αγορά φυσικού αερίου με τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF να μην προμηνύουν αντίστοιχη μείωση του κόστους.
Τον Απρίλιο η τιμή φυσικού αερίου ήταν στα 107,8 ευρώ ανά Mwh ενώ οι θετικές προσδοκίες απαιτούν τιμές κάτω από την περιοχή των 70 ευρώ ανά Mwh.

Πού πρέπει να πάει η τιμή της Kwh

Τα 72 ευρώ για τις πρώτες 300 καταναλώσεις του Απριλίου θα αντιστοιχούν στο 80% του πραγματικού κόστους με την προϋπόθεση ότι οι προμηθευτές θα υπολογίσουν το κόστος προς 0,30 ευρώ ανά Kwh αντί 0,43 ευρώ του Μαρτίου.
Αντίθετα στην περίπτωση που για κάποιο λόγο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και τον Απρίλιο υπολογιστεί προς 0,43 ευρώ ανά Kwh διότι η τιμή του φυσικού αερίου ξεπεράσει τα 200 ευρώ ή κινηθεί προς την περιοχή των 300 ευρώ, το επόμενο κυβερνητικό πακέτο του Μαΐου θα πρέπει να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ με τη χρηματοδότηση ανά Mwh να πλησιάζει προς τα 300 ευρώ ανά Mwh από 240 ευρώ του Απριλίου για να πάρουν μία ανάσα τα νοικοκυριά.

Τα νοικοκυριά θα ποντάρουν στο μέλλον

Οι λογαριασμοί ρεύματος του Μαρτίου θα πρέπει να αποπληρωθούν σε 10 ημέρες από την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού.
Όταν το ανεξόφλητο ποσό ξεπερνάει τα 100 ευρώ και πρόκειται για το δεύτερο λογαριασμό , ο προμηθευτής μπορεί να κινήσει τους διαδικασίες διακοπής ρεύματος του σπιτιού σε διάστημα 30 ημερών χωρίς άλλη ειδοποίηση αφού ο τελευταίος λογαριασμός θα αναφέρει τον κίνδυνο της διακοπής ρεύματος.
Τα νοικοκυριά θα πρέπει να μειώσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση ενέργειας τον Απρίλιο και κυρίως να μη απαιτηθεί να μπουν στην πρίζα ηλεκτρικά σώματα για θέρμανση.

Μικρή ανάσα για τις επιχειρήσεις

Με 313 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί η κυβέρνηση το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων δίνοντας έμφαση και φούρνους της γειτονιάς που ανεβάζει την επιδότηση στα 100 ευρώ ανά Mwh για το σύνολο της κατανάλωσης άρα το κόστος της kwh για τον Απρίλιο θα μειωθεί κατά 10 λεπτά ανά kwh.
Πρόκειται για σημαντική οικονομική βοήθεια, η οποία θα συμβάλει στην απορρόφηση τυχόν νέας αύξησης του ψωμιού καθώς η πρώτη ύλη παραμένει κοντά στα 400 ευρώ ο τόνος από 270 ευρώ που ήταν πριν από τον Μάρτιο
Πιο αναλυτικά το πακέτο αφορά τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης.
Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh. Το μέτρο αυτό αφορά 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.
Επιπροσθέτως για όλες αυτές τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kva διαθέτουμε επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με στόχο να απορροφήσουμε αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο.
Συνολικά για το μήνα Απρίλιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται στα 313 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. τον Μάρτιο αύξηση 137%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης