Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακό ράλι: Το φυσικό αέριο +15%, το brent στα 120 δολ. και πρόβλεψη για 150 δολ.

Ενεργειακό ράλι: Το φυσικό αέριο +15%, το brent στα 120 δολ. και πρόβλεψη για 150 δολ.
Ράλι στις τιμές της ενέργειας με το βλέμμα στην ενεργειακή κρίση
Σχετικά Άρθρα
Ράλι καταγράφουν οι τιμές της ενέργειας, μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας για κατάρρευση της αγοράς ενέργειας εάν επιβληθεί εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δήλωση Putin για πώληση του φυσικού αερίου σε ρούβλια, αλλά και την εκτίμηση της Trafigura για άλμα του πετρελαίου στα 150 δολ. το βαρέλι.
Την ίδια ώρα, το Reuters ανέφερε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου Ρωσίας και Καζακστάν μέσω του Caspian Pipeline Consortium (CPC) από τη Μαύρη Θάλασσα ενδέχεται να μειωθούν έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ή 1% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, λόγω των καταστριοφών από την καταιγίδα, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος την Τρίτη.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) καταγράφει άλμα 15% στα 114 ευρώ, μετά τις δηλώσεις Putin ότι οι πωλήσεις του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα γίνονται σε ρούβλια.
Αύριο Πέμπτη 24/3 ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden.
Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ράλι με το brent να ενισχύεται 5% στα 120,56 δολ.το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 4,3% στα 113,91 δολ. το βαρέλι, μετά την προειδοποίηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας για κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν εφαρμοστεί εμπάργκο από την ΕΕ.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία κλιμακώνει την επιθετική της ρητορική κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζεται για 28η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
TTF_4.JPG



brent_12.JPG
Trafigura: Άλμα για το πετρέλαιο στα 150 δολ. το βαρέλι


Μιλώντας στο συνέδριο FT Commodities, ο συν-επικεφαλής εμπορίας πετρελαίου της Trafigura, Ben Luckock, είπε ότι η ολοένα και πιο σφιχτή ισορροπία προσφοράς και ζήτησης θα σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν δικαιολογούνται μόνο σε αυτήν την τιμή , αλλά θα συνεχίσουν ψηλότερα.
«Νομίζω ότι θα δείτε μια τεράστια καθυστέρηση και τα $150 αυτό το καλοκαίρι», τόνισε.

Putin: Σε ρούβλια, οι πωλήσεις του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες

Τη μετατροπή σε ρούβλια των πληρωμών για την προμήθεια φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, τη στιγμή που οι δυτικές κυρώσεις -που επιβλήθηκαν στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία- έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στη ρωσική οικονομία.
Η Ρωσία δεν θα δέχεται πληρωμές για προμήθειες φυσικού αερίου σε δολάρια ή ευρώ, αλλά μόνο σε ρούβλια, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass.
«Αποφάσισα να εφαρμόσω ένα σύνολο μέτρων για την πληρωμή -ας ξεκινήσουμε από αυτό- για το φυσικό μας αέριο που παρέχεται στις λεγόμενες μη φιλικές χώρες, με ρωσικά ρούβλια το συντομότερο δυνατό», είπε.

Θα συνεχιστεί κανονικά η προμήθεια φυσικού αερίου

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι με την απόφαση αυτή οι ξένοι καταναλωτές θα πρέπει να μετατρέπουν «μη φιλικά νομίσματα» σε ρούβλια για τις μελλοντικές αλλαγές στα συμβόλαια φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες. «Ζητώ από την κυβέρνηση να εκδώσει αντίστοιχη οδηγία προς την Gazprom για την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθεί σε όλους τους ξένους καταναλωτές η ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες», τόνισε ο Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο σε άλλα κράτη σύμφωνα με τις ποσότητες και τις τιμές που ορίζονται στις συμβάσεις που συνήφθησαν νωρίτερα. «Θέλω να τονίσω ότι η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τις ποσότητες και τις τιμές, τις αρχές τιμολόγησης που καθορίστηκαν στις συμβάσεις που συνήφθησαν νωρίτερα», τόνισε ο Putin.

Novak (Ρωσία) για εμπάργκο: Κατάρρευση των διεθνών αγορών ενέργειας

Για τις συνέπειες στις διεθνείς αγορές σε περίπτωση επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Alexander Novak.
Όπως δήλωσε, οι διεθνείς αγορές ενέργειας θα καταρρεύσουν εάν επιβληθούν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, το μερίδιο των ρωσικών ενεργειακών πόρων στις παγκόσμιες αγορές είναι περίπου 40%. Προφανώς, οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα κατέρρεαν χωρίς ρωσικούς υδρογονάνθρακες σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις» προειδοποίησε ο Novak.
Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε ότι στις διεθνείς αγορές υπήρχε έλλειμμα αμερικανικού αργού πετρελαίου περίπου 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε ισχύ νέο πακέτο κυρώσεων την περασμένη εβδομάδα, απαγορεύοντας τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Ο Novak υποστήριξε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη ντίζελ, με τα αποθέματα τώρα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.
Επίσης, επεσήμανε ότι η απαγόρευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 δείχνει αδυναμία κατανόησης της ισορροπίας της αγοράς ενέργειας και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης