Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο μικρός Τιτανικός της... ΔΕΗ (λιγνίτες, πράσινο ομόλογο) και το τρικ μείωσης του χρέους κατά 1,3 δισ. ευρώ

Ο μικρός Τιτανικός της... ΔΕΗ (λιγνίτες, πράσινο ομόλογο) και το τρικ μείωσης του χρέους κατά 1,3 δισ. ευρώ
Μικρός Τιτανικός η ΔΕΗ, που θαλασσοδέρνεται

«Μικρός Τιτανικός» η ΔΕΗ που θαλασσοδέρνεται από τα ενεργειακά κύματα που καταπίνουν την κερδοφορία της παρότι ακουμπάει σε δύο βάρκες.
Η μία είναι του παραγωγού ενέργειας και η άλλη του προμηθευτή.
Τα «ψιλά» γράμματα των οικονομικών καταστάσεων της χρονιάς που πέρασε (2021) αποτελούν το επόμενο… κύμα που θα τη βάλει σε νέους κινδύνους.
Η ΔΕΗ πορεύεται πλέον χωρίς τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου αφού κόπηκε ο κρατικός ομφάλιος λώρος μετά τη μείωση την υποχώρηση του Δημοσίου στο 34% από 52% που ήταν μέχρι πρότινος.

Πώς έπεσε το χρέος της ΔΕΗ;

Πλέον η τραπεζική χρηματοδότηση θα γίνει με όρους της ελεύθερης αγοράς αφού χάθηκαν το προνόμιο των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 1,3 δισ ευρώ βάζοντας στον υπολογισμό το συνολικό χρέος αφαιρώντας τα χρηματικά διαθέσιμα τις δεσμευμένες καταθέσεις, με το καθαρό χρέος της εταιρείας να πέφτει στο 1,8 δισ ευρώ από 3,2 δι το 2020.
Όμως η μείωση του χρέους κατά 1,39 δισ προήλθε από την μεταφορά του που ήταν εγγυημένο από το Ελληνικό Δημόσιο στη θυγατρική της εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ με τη ΔΕΗ να κατέχει το 51% των μετοχών ενώ το υπόλοιπο 49% έχει περάσει στην Macquarie
Το Δελτίο Δημοσίου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 προσδιόριζε ότι το χρέος της ΔΕΗ ύψους 1.375,65 εκατ. ευρώ που ήταν εγγυημένο ως ανεξόφλητο υπόλοιπο μεταφέρθηκε στο ΔΕΔΔΗΕ τον Δεκέμβριο του 2021 ενώ το 2020 το χρέος της εταιρείας ήταν στο μηδέν.
Η μεταφορά έγινε διότι η συμμετοχή του Δημοσίου μειώθηκε κάτω από το 51% ενώ στον ΔΕΔΔΗΕ παραμένει στο κρίσιμο ποσοστό του 51%.
Στην περίπτωση που αποφασιστεί περαιτέρω η μείωση του ποσοστού του κράτους θα πρέπει το χρέος να μεταφερθεί σε άλλη εταιρεία.
Ο ΔΕΔΔΗΕ λοιπόν φορτώθηκε» το χρέος βελτιώνοντας αισθητά την εικόνα της μητρικής εταιρείας , η οποία όμως αποφεύγει να την ενοποιήσει στο σύνολο της παρότι το προβλέπει η ελληνική νομοθεσία

Οι ρήτρες από το πράσινο ομόλογο

Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση είπε στη διεθνή αγοράς ότι χρειάζεται χρήματα για να υλοποιήσει πράσινες επενδύσεις δίνοντας ως εγγύηση στους επενδύτες τη μείωση των ρύπων κάθε χρόνο. Ο πήχης τοποθετήθηκε πολύ ψηλά με συνέπεια η ΔΕΗ να περάσει …από κάτω και στο τέλους του έτους, να βάλει το χέρι στη τσέπη για να καταβάλει ρήτρα στους επενδυτές διότι είναι απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των ρύπων κατά 50% σε σχέση με το 2019.
Με τη μη επίτευξη του στόχου οι επενδυτές θα έχουν υψηλότερη απόδοση στο κουπόνι του ομολόγου. Αρχικά είχε προσδιοριστεί στο 3,675% και θα ανέλθει στο 4,175%.
Μέχρι τη λήξη του ομολόγου μέχρι το 2026 το ετήσιο κουπόνι θα έχει αγγίξει το 6%.
Λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν διεθνώς η αγορά των πράσινων ομολόγων θα μπει στο ψυγείο ενώ μέχρι πρότινος ήταν μια ανοικτή και ελκυστική αγορά για τη ΔΕΗ όπως και για τις υπόλοιπες ως πηγή άντλησης κεφαλαίων.
Το ποσό που άντλησε η επιχείρηση με το πράσινο ομόλογο ήταν 775 εκατ ευρώ.
Οι ρύποι CO2 και η παράταση ζωής των λιγνιτικών μονάδων
Η Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο έχασε περισσότερους από 2.000 τόνους σε δικαιώματα ρύπων με συνέπεια ο λογαριασμός τόσο για τη ΔΕΗ όσο και τις υπόλοιπες εταιρείες που ρυπαίνουν να έχουν φέτος υψηλότερο κόστος σε σχέση με πέρυσι αφού θα μειωθεί ο όγκος των δικαιωμάτων ρύπων.
Το 2021 για δικαίωμα ρύπων η ΔΕΗ Θα πληρώσει 699,2 εκατ. ευρώ από 393,5 εκατ. ευρώ το 2020 . Η προμήθεια των δικαιωμάτων ανήλθε σε 44,9 ευρώ ο τόνος από 25,6 ευρώ ο τόνος το 2020. Η δαπάνη στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν 159,8 εκατ. ευρώ από 130,4 εκατ. ευρώ το 2020.
Η διοίκηση για να περιορίσει το κόστος των ρύπων μείωσε τη χρήση των λιγνιτικών μονάδων κατά 381 Gwh ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 η μείωση έφτασε τις 656 Gwh με την προοπτική να ρίξει το κόστος των ρύπων.
Για το 2022 το κόστος θα είναι αρκετά αυξημένο αφού η χρήση των λιγνιτικών μονάδων θα παραταθεί μέχρι το 2028 διότι είναι το αντίπαλο δέος έναντι του φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή η διοίκηση ανέβασε τη χρήση των υδροηλεκτρικών μονάδων κατά 2.393 Gwh το 2021 συμβάλλοντας αποφασιστικά στην βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.
Οι συνθήκες γίνονται πιο δυσχερείς για την διοίκηση του Γιώργου Στάσση , ο οποίος ως καπετάνιος πρέπει να κρατήσει το πλοίο σε γραμμή πλεύσης .

Το καλό νέο για τη ΔΕΗ

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο εβδομάδες προβλέπει ένα «δώρο» για τη ΔΕΗ.
Έχει προβλεφθεί δαπάνη ύψους 400 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ως αμοιβή για την επιχείρηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενέργειας που προσφέρει στο κράτος.
Το αρχικό ποσό περίπου 700 εκατ. τα ευρώ που είχε διατεθεί για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος δεν επαρκούσε διότι η επιχείρηση προσθέτει και τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής για τις καταναλώσεις ρεύματος από τις κρατικές υπηρεσίες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης