Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή «σκακιέρα» – Ιράκ: Αναβίωση συμφωνίας με την Halliburton για γεωτρήσεις, αύξηση παραγωγής

Ενεργειακή «σκακιέρα» – Ιράκ: Αναβίωση συμφωνίας με την Halliburton για γεωτρήσεις, αύξηση παραγωγής

Συνομιλίες με τη Chevron Corp. και τη Saudi Aramco για επενδύσεις στην περιοχή

Σχετικά Άρθρα

Το Ιράκ δέχθηκε πιέσεις για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εκτός των ορίων της συμφωνίας του του OPEC+ για την παραγωγή, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Ihsan Abdul Jabbar το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 σύμφωνα με το Reuters.
Δήλωσε επίσης στο Al Hadath TV ότι ο OPEC+ έχει δεσμευτεί να παρέχει τις προμήθειες πετρελαίου που απαιτούνται για να αντισταθμίσει τυχόν ελλείψεις.
Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ ενδέχεται να λάβει απόφαση για την επανενεργοποίηση μιας συμφωνίας με τη Halliburton. για τη γεώτρηση στο δυτικό κοίτασμα φυσικού αερίου στο Akkas τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Ihsan Abdul Jabbar.

Τα στοιχεία για τα κοιτάσματα

Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ απέστειλε τους τελευταίους μήνες δύο ερευντηικές ομάδες για να λάβει καλύτερη γνώση σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.
Η συμφωνία με τη Halliburton θα επιτρέψει στο υπουργείο πετρελαίου να λάβει σαφή στοιχεία για την παραγωγική ικανότητα του κοιτάσματος Akkas και να λάβει απόφαση μετά το Ραμαζάνι, το οποίο λήγει στις αρχές Μαΐου, είπε ο υπουργός.

Συνομιλίες για επενδύσεις

Οι συνομιλίες με τη Chevron Corp. και τη Saudi Aramco για επενδύσεις στην περιοχή «θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα λάβουμε από τις έρευνες και τις γεωτρήσεις», δήλωσε ο Abdul Jabbar στη συνέντευξη που μεταδόθηκε στο κανάλι Al-Forat.

Προσφορά

Εάν οι παγκόσμιες τιμές διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο, η τιμή πώλησης του ιρακινού πετρελαίου για αυτόν τον μήνα θα ήταν κατά μέσο όρο 106-107 δολάρια το βαρέλι, πρόσθεσε.
Το υπουργείο πετρελαίου παρέχει 30 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης την ημέρα για κατανάλωση, κάτι που ο Abdul Jabbar αποκάλεσε «μεγάλο» νούμερο.
Οι εργασίες σε ένα νέο διυλιστήριο στην Καρμπάλα έχουν καθυστερήσει λόγω του Covid-19, αλλά η εγκατάσταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2023, πρόσθεσε.
Η χώρα θα συνεχίσει να εισάγει βενζίνη μέχρι το 2024.

Παραγωγή στο Κουρδιστάν

Ο Abdul Jabbar είπε ότι το 80% των συμβάσεων που υπέγραψε η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν με εταιρείες πετρελαίου είναι αποδεκτές και οι υπόλοιπες πρέπει να αναθεωρηθούν.
Η KRG δεν έχει πρόβλημα με το 50% των λύσεων που πρόσφερε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την επίλυση των ζητημάτων πετρελαίου στο Κουρδιστάν.
Η περιοχή εξάγει 430.000 βαρέλια την ημέρα, είπε ο Jabbar.
Η Βαγδάτη επιδιώκει εδώ και καιρό να θέσει υπό τον έλεγχό της την κουρδική παραγωγή με αντάλλαγμα πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό ως αποζημίωση και μια απόφαση του Φεβρουαρίου στο ανώτατο δικαστήριο του Ιράκ επιβεβαίωσε το δικαίωμα της κεντρικής κυβέρνησης στους υδρογονάνθρακες της ημιαυτόνομης περιοχής.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης