Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Saudi Aramco: Στα 39,5 δισ. δολ. (+82%) εκτοξεύθηκαν τα καθαρά έσοδα στο α’ τρίμηνο 2020 – Γιατί εκθρόνισε την Apple

Saudi Aramco: Στα 39,5 δισ. δολ. (+82%) εκτοξεύθηκαν τα καθαρά έσοδα στο α’ τρίμηνο 2020 – Γιατί εκθρόνισε την Apple
Οι τιμές των μετοχών της έχουν ανέλθει κατά 25% από το τέλος του 2021, οδηγώντας την αποτίμηση της εταιρείας στα 2,38 τρισ. δολ.
Σχετικά Άρθρα

Στα 39,5 δισ. δολάρια ανήλθαν τα καθαρά έσοδα της Saudi Aramco στο α’ τρίμηνο 2022 έναντι 21,7 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα, αυξημένα κατά 82% καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη της από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Finacial Times και του Reuters.
Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία διατήρησε το τριμηνιαίο μέρισμά της αμετάβλητο, στα 18,8 δισ. δολ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι κατά το α’ τρίμηνο «η στρατηγική μας επέκταση προχώρησε ακόμα περισσότερο τόσο στην Ασία, όσο και στην Ευρώπη.
Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ευκαιρίες και να εκπληρώνουμε τους στόχους μας» και δήλωσε «περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ».

Οι Big Oil

Η Aramco, η οποία την περασμένη εβδομάδα «εκθρόνισε» την Apple και έγινε η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, συνεχίζει στο δρόμο των ανταγωνιστών της Big Oil, όπως η Shell και η BP, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο.
Τα αποτελέσματα των πετρελαϊκών εταιρειών ενισχύθηκαν από το άλμα του αργού στα 110 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση της Μόσχας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αύξηση της παραγωγής

Η Aramco δεν επωφελήθηκε μόνο από την «εκτόξευση» του πετρελαίου κατά περίπου 45% φέτος, αλλά και από τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής του βασίλειου μαζί με άλλα μέλη του OPEC+.
Η παραγωγή της Aramco ήταν κατά μέσο όρο 10,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, αυξημένη κατά 20% σε ετήσια βάση.

Αποτίμηση

Υπενθυμίζεται ότι η Aramco άντλησε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια με αρχική δημόσια προσφορά στο Ριάντ στα τέλη του 2019.
Οι τιμές των μετοχών της έχουν ανέλθει κατά 25% από τα τέλη του 2021, δίνοντάς της αποτίμηση ύψους 2,38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πώς ξεπέρασε την Apple

Είναι η πρώτη φορά που η Saudi Aramco ανακτά την πρώτη θέση από το 2020 και ακολουθεί ένα ευρύτερο sell-off που καταγράφηκσε στις μετοχές τεχνολογίας από την αρχή του έτους.
Η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που σημείωσε ανώτατο όριο 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Ιανουαρίου, αν και οι μετοχές της έχουν πληγεί τους τελευταίους μήνες καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν τις υψηλές αποτιμήσεις στον τομέα της τεχνολογίας υπό το φως της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα αποδυναμώσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Πλήγμα 8 δισ. δολ. από αλυσίδες εφοδιασμού και lockdowns

Η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone άντεξε καλύτερα από ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, έχοντας υποχωρήσει 19% από το υψηλό του Ιανουαρίου.
Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 5,2% στα 146,50 δολάρια την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, βάζοντας την τιμή της μετοχής στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.
Ενώ η Apple κατέγραψε πρόσφατα το τρίτο της καλύτερο τρίμηνο για έσοδα από ποτέ, ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook δήλωσε ότι οι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και τα lockdown στην Κίνα αναμένεται να κοστίσουν στην εταιρεία έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το τρίμηνο.
Ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν την αξία της σύγκρισης των εταιρειών, δεδομένου ότι η Apple είναι μια εισηγμένη εταιρεία που ιδρύθηκε σε ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια το 1976, ενώ η Saudi Aramco είναι ένας κρατικός κολοσσός με μόνο ένα μικρό ποσό μετοχών σε ελεύθερη διαπραγμάτευση.
Line chart of $tn market value showing Saudi Aramco overtakes Apple
Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο

Η Saudi Aramco συγκέντρωσε ένα κεφάλιο - ρεκόρ 25,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, όταν το βασίλειο - το οποίο κατέχει το 94% της εταιρείας - εισήγαγε το 1,5% των μετοχών του σε αυτό που ήταν τότε η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο.
Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση μεταβίβασε επιπλέον 4 %των μετοχών της στο κρατικό επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.

Η εκτόξευση των τομών του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου, που ανέβηκαν σε υψηλό 14 ετών, στα 139 δολάρια το βαρέλι, τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βοήθησαν ώθησαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο να πραγματοποιήσουν  κέρδη ρεκόρ τους πρώτους τρεις μήνες του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης