Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο στόχαστρο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο στόχαστρο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
Ο κλάδος της ενέργειας παράγει ανυπέρβλητα θέματα για την κυβέρνηση με τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας ενώ στην αναζήτηση ισορροπίας .. ισοπεδώνεται η νομοθεσία περί Ελεύθερου Ανταγωνισμού
Σχετικά Άρθρα

Το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερ κέρδη των παραγωγών ενέργειας πιθανόν να εκθέσει τη χώρα διεθνώς ενώ ο σκοπός για τον οποίο έγινε το πόρισμα δεν ικανοποιεί ούτε κυβέρνηση που το ζήτησε, διότι η βασική επιδίωξη ήταν να μειωθεί ο πήχης των υπερ κερδών των παραγωγών ενέργειας και κυρίως της ΔΕΗ που παραμένει ο μεγαλύτερος «παίχτης» της αγοράς.
«Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα» η κινηματογραφική ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου παραμένει διαχρονική στην προσπάθεια του να κουκουλώσει όλα τα δυσάρεστα που είχαν συμβεί στην οικογένεια του.
Ο κλάδος της ενέργειας παράγει ανυπέρβλητα θέματα για την κυβέρνηση με τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας ενώ στην αναζήτηση ισορροπίας ..ισοπεδώνεται η νομοθεσία περί Ελεύθερου Ανταγωνισμού.
Το πόρισμα των υπερ κερδών θα απασχολήσει και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διότι θα φθάσουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι στην …πόρτα της υποβάλλοντας «καυτά» ερωτήματα.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ Αθανάσιος Δαγούμας κάτω από την κυβερνητική πίεση να φέρει το πόρισμα όσο το δυνατόν πιο σύντομα στο προσκήνιο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, συντελέστηκαν νομικά ολισθήματα τα οποία θα εντοπιστούν από τους αρμόδιους.
Ανάμεσα στα ζητήματα που χρήζουν ενδελεχή έρευνα είναι ο ρόλος της ΔΕΗ.
Με βάση το νόμο περί Ελεύθερου Ανταγωνισμού, σε όποιο κατέχει δεσπόζουσα θέση απαγορεύεται ρητώς η καταχρηστική εκμετάλλευση σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου περί Ελεύθερου Ανταγωνισμού.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε ρόλο πιθανόν «διεκπεραιωτή» μέσα από το πόρισμα υπολογίζει το ποσό των 335 εκατ. ευρώ που έδωσε η ΔΕΗ ως εκπτώσεις στους καταναλωτές.
Στο παρασκήνιο η διοίκηση της ΔΕΗ με διαρροές προς τον Τύπο λέει ότι έχει χρηματοδοτήσει και τα σταθερά τιμολόγια με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πρόσφατα είχε πει ότι πρέπει να υπολογιστούν και οι εκπτώσεις που έχουν δοθεί από την κατηγορία των σταθερών πακέτων στους καταναλωτές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το αρχικό ποσό των 591 εκατ. ευρώ θα μειωθεί για να αναδειχθεί στη συνέχεια το τελικό ποσό των υπερ κερδών των παραγωγών ενέργειας για να ακολουθήσει η φορολόγησή τους με συντελεστή 90%.

Ο Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός της Κυβέρνησης (!)

Η αγωνιώδης κυβερνητική προσπάθεια να μειώσει το καθαρό ποσό των υπερ κερδών καταστρατηγεί το νόμο περί Ελεύθερου Ανταγωνισμού με τη ΔΕΗ να είναι η πρωταγωνίστρια καταστρατήγησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Το πόρισμα της ΡΑΕ επί της ουσίας «ευλογεί» τις εκπτώσεις αφού είναι για καλό σκοπό ενώ ξεχνά ότι πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι μεταξύ του παραγωγού ενέργειας και του προμηθευτή ενέργειας.
Η ελληνική πραγματικότητα όμως μας εκπλήσσει και μάλιστα με την άδεια της ΡΑΕ, η οποία έβαλε σε ένα τσουβάλι παραγωγούς και προμηθευτές ενώ δεν απασχολεί τη διοίκηση της ΡΑΕ, ο προμηθευτής που δεν συμμετέχει στην παραγωγή πώς θα είναι ανταγωνιστικός έναντι των καθετοποιημένων μονάδων.
Δηλαδή η ΡΑΕ επισημοποίησε τις εκπτώσεις από τον παραγωγό στον προμηθευτή ενέργειας ενός ομίλου, πάντα για το καλό των καταναλωτών ενώ δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας παραβίασης της νομοθεσίας.
Η ΔΕΗ μέχρι τις αρχές Απριλίου διέθετε σταθερό τιμολόγιο με κόστος τα 180 ευρώ ανά Mwh και τα συγκεκριμένα πακέτα τις δημιουργούν ζημιές όταν το μηνιαίο κόστος της Mwh στην χονδρεμπορική αγορά ξεπερνά τα 250 ευρώ.
Η ΡΑΕ παραβλέπει την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ και προχωρεί στην κυβερνητική εντολή για την εύρεση των υπέρ κερδών.

Τι ψάχνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού (;)

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπέρ κέρδη των παραγωγών προστέθηκε στο φάκελο έρευνας που διενεργεί όπως είχε ανακοινώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέροντας συγκεκριμένα στο πλαίσιο αυτεπάγγελτων ερευνών που άνοιξε το Δεκέμβριο του 2021 στον κλάδο ενέργειας, διενήργησε την 5/5/2022 αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των άρθρων 1 και 2 ν. 3959/2011 και 101/102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Και διευκρινίζει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ως θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.
• Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
• Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά (;)

Να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία η ΔΕΗ τον Μάρτιο του 2022 στο τομέα της Παραγωγής Ενέργειας συμμετείχε με ποσοστό 59,06% και στην κατανάλωση με το μερίδιο αγοράς στο 64%. Εύκολα κάποιος αναρμόδιος μπορεί να υποθέσει ότι το άρθρο 1 και το άρθρο 2 του νομικού πλαισίου που εποπτεύει η Επιτροπή Ανταγωνισμού φωτογραφίζουν τη ΔΕΗ.
Πάντως οι αρμόδιοι δεν έχουν προσδιορίσει τον χρόνο ολοκλήρωσης του πορίσματος της ενέργειας ενώ κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τι θα λέει το πόρισμα και εάν ρίχνει ευθύνες στη ΔΕΗ ή στη ΡΑΕ ακόμη και στους καταναλωτές που την …. επιλέγουν.

Ησυχία…. μη ξυπνήσει η DG Comp

Υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Αρχών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και άκρως εμπιστευτικές σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην ενέργεια λένε ψιθυριστά μη μας πάρει χαμπάρι η DG Comp.
Βέβαια όσα γνωρίζουν οι διορισμένοι πρόεδροι από την εκάστοτε κυβέρνηση, δεν μπορούν να τα γνωρίζουν οι υπάλληλοι που διατυπώνουν χαμηλόφωνα τις απόψεις τους.
Το «πάντρεμα» της ΡΑΕ μεταξύ των παραγωγών των προμηθευτών ως καθετοποιημένοι στην αγορά ενέργειας θεωρείται ο κανόνας στρέβλωσης της αγοράς ενέργειας από κάποιους που ανήκουν στο δυναμικό των Ανεξάρτητων Αρχών.
Τέλος να σημειωθεί ότι πόρισμα της ΡΑΕ έχει φτάσει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης αλλά είναι άγνωστο εάν ζητηθεί το πόρισμα να μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα για να το μελετήσουν. Ο αποστολέας μπορεί να έχει προβεί σε αντιεθνική πράξη που εμποδίζει το μέλλον της χώρας και κυρίως διότι θέτει σε αμφισβήτηση τις Ανεξάρτητες Αρχές που εκπληρώνουν το καθήκον τους στο ακέραιο και ποιος τολμά να το αμφισβητήσει (!).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης