Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ+ είναι πίσω κατά μισό δις βαρέλια από τις διεθνείς δεσμεύσεις παραγωγής του

Ο ΟΠΕΚ+ είναι πίσω κατά μισό δις βαρέλια από τις διεθνείς δεσμεύσεις παραγωγής του
Ειναι αμφίβολο αν ο ΟΠΕΚ+,  δεδομένου του embargo στο ρωσικό πετρέλαιο που μειώνει την παγκόσμια προσφορά, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή και να εξισορροπήσει την αγορά
Σχετικά Άρθρα
Ο ΟΠΕΚ+ έχει μείνει περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο βαρέλια πίσω από τη δέσμευσή του να προμηθεύσει με πετρέλαιο τις παγκόσμιες αγορές, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά του να αυξήσει την προσφορά και να εξισορροπήσει την παγκόσμια αγορά, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Τον Μάιο του 2020, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) ένωσε δυνάμεις με τους συμμάχους του για να συντονίσει τις περικοπές στην παραγωγή, με στόχο να αποκατασταθεί η ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Από τότε, η ομάδα που είναι γνωστή ως OΠΕΚ+ έχει αντλήσει συνολικά 562 εκατ. βαρέλια λιγότερο από τα συμφωνημένα επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τεχνικής Επιτροπής (JTC) που αναλύει τις αγορές αργού για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ+ με τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής εκτινάχθηκε στο 256% τον Μάιο, καθώς τα μέλη παρήγαγαν 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από τον συλλογικό στόχο.
Συμμόρφωση άνω του 100% σημαίνει ότι μια χώρα παράγει λιγότερο απ' ό,τι υποτίθεται ότι πρέπει, καθώς ο ΟΠΕΚ+ επιδιώκει να άρει σταδιακά τους περιορισμούς στην παραγωγή.
Ο όμιλος αγωνίζεται εδώ και μήνες να παραδώσει τους όγκους πετρελαίου που έχει υποσχεθεί, καθώς ορισμένα μέλη βρίσκονται αντιμέτωπα με μειωμένες επενδύσεις και επιχειρησιακά ζητήματα.
Η πλεονάζουσα χωρητικότητα περιορίζεται στα βασικά μέλη του Περσικού Κόλπου, ενώ ακόμη και οι ανεκμετάλλευτες προμήθειές τους μπορεί να επισκιαστούν από τις απώλειες που προκαλούν οι κυρώσεις στη Ρωσία.
Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το πόσο περισσότερο πετρέλαιο θα μπορούσε να προσφέρει ο ΟΠΕΚ+ στην αγορά.
Τη Δευτέρα, 27/6 στη σύνοδο κορυφής της G7 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden ότι ο ηγέτης των ΗΑΕ σεΐχης Mohaned bin Zayed του είπε πως οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ήδη αντλούν σχεδόν όσο περισσότερο μπορούν.
Ο υπουργός Πετρελαίου των ΗΑΕ πρόσθεσε ότι η παραγωγή αργού της χώρας είναι περίπου 3,17 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κοντά στο ανώτατο όριο παραγωγής που προβλέπει ο ΟΠΕΚ+.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης