Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Energean: Εξαντλημένο το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας - Θέλουμε να επιστρέψουμε την παραχώρηση στο Δημόσιο

Energean: Εξαντλημένο το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας - Θέλουμε να επιστρέψουμε την παραχώρηση στο Δημόσιο
Με δεδομένη την εξάντληση του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, η Energean δεν ενδιαφέρεται για τις ανανεώσεις της άδειας εκμετάλλευσης και δεν δέχεται να βρίσκεται σε θέση κατηγορουμένου γι' αυτό, τονίζει η εταιρεία
Σχετικά Άρθρα
Με αφορμή τη συζήτηση και την κύρωση στη Βουλή της 6ης τροποποίησης της Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους, η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο τη νέα παράταση στην ισχύ της άδειας εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, ορισμένες πλευρές επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα περί δήθεν «ευνοϊκής διάταξης» για την Energean, υποστηρίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία τονίζει τα εξής:
  • Το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα έχει εξαντληθεί, εξ ου και η πρόταση της Energean ήδη από το 2011 για τη μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης σε άδεια αποθήκευσης φυσικού αερίου - πρόταση η οποία αν είχε γίνει δεκτή, η χώρα θα διέθετε ήδη εδώ και αρκετά χρόνια τη δική της αποθήκη και θα είχε στη διάθεσή της μια πολύτιμη υποδομή για τον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.
  • Από τις παρατάσεις εξυπηρετείται το ελληνικό Δημόσιο. Η λήξη της ισχύος της άδειας εκμετάλλευσης θα σήμαινε ότι η παραχώρηση της Νότιας Καβάλας θα επιστρεφόταν από την Energean στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αμέσως θα καθίστατο υπεύθυνο για τη συντήρηση, φύλαξη και διασφάλιση των συνθηκών ασφαλείας της εξέδρας Kappa η οποία βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας. Και, επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο θα βρισκόταν αντιμέτωπο με σημαντικά κόστη αποψίλωσης ενός ανενεργού, πλέον, εξοπλισμού.
  • Το εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας έχει προ πολλού πάψει να βρίσκεται στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Energean, η οποία επιπροσθέτως έχει την υποχρέωση διαρκούς συντήρησης της εγκατάστασης, ώστε αυτή να διατηρείται σε συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση, η Energean είναι έτοιμη να επιστρέψει την παραχώρηση της Νότιας Καβάλας στο ελληνικό Δημόσιο όποτε της ζητηθεί. Η Energean έχει ως τώρα επιλέξει να διατηρεί παραχωρήσεις με γνώμονα και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα δεχθεί να βρεθεί στην θέση του απολογούμενου για την εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->