Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Euractiv: Μακρύς ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα

Euractiv: Μακρύς ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα
Σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων
Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής, οι διαπραγματευτές της ΕΕ έχουν να αντιμετωπίσουν το έργο-μαμούθ της αναθεώρησης του βασικού εργαλείου μείωσης των εκπομπών της Ευρώπης, του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ).
Τον Ιούνιο, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισαν τις αντίστοιχες θέσεις τους σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα, την οποία υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021. Τώρα οι τρεις τους πρέπει να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες σε συνεδριάσεις που ονομάζονται «τριμερείς διάλογοι».
Αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.
«Υπάρχει συμφωνία στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει συμφωνία στο Συμβούλιο, αλλά σε ορισμένους τομείς οι συμφωνίες αυτές δεν συμπίπτουν ακόμη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα Frans Timmermans στους δημοσιογράφους στις 14 Ιουλίου.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών, θα φέρουμε πιο κοντά τους δύο συννομοθέτες, ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα – νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα», πρόσθεσε.
Υπάρχουν «πολλά σημεία» στα οποία το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφωνούν επί της αρχής, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το ΣΕΔΕ Peter Liese μετά τον πρώτο τριμερή διάλογο τον Ιούλιο. Για παράδειγμα, και οι δύο θέλουν να επεκτείνουν την τιμή του άνθρακα στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
«Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα για να μιλήσουμε τώρα για κόκκινες γραμμές. Το κύριο σημείο είναι ότι κανένα θεσμικό όργανο δεν πρέπει να έχει την πεποίθηση ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και η άλλη πλευρά πρέπει απλώς να συμφωνήσει», δήλωσε ο Liese στη EURACTIV.
Ακόμη και ο συνολικός στόχος μείωσης των εκπομπών για τους τομείς του ΣΕΔΕ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με την Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ να στοχεύουν στο 61% και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιθυμεί 63%.
Ο Liese αναμένει τουλάχιστον τέσσερις ακόμη τριμερείς διαλόγους. Αν και μια συμφωνία πριν από την COP27 τον Νοέμβριο θα ήταν ιδανική, δήλωσε ότι είναι πιο ρεαλιστικό να περιμένουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων

Μια σημαντική πηγή διαφωνίας είναι το πόσο γρήγορα θα καταργηθούν σταδιακά οι δωρεάν άδειες ρύπανσης, που προορίζονται να μετριάσουν τον αντίκτυπο της τιμής του άνθρακα και να αποτρέψουν τις εταιρείες από το να εγκαταλείψουν την Ευρώπη για μέρη όπου είναι φθηνότερες οι εκπομπές.
Η ιδέα είναι να αντικατασταθούν σταδιακά με τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων στον άνθρακα (CBAM), ο οποίος θα επιβάλλει μια τιμή στα προϊόντα έντασης άνθρακα που εισέρχονται στην ένωση.
Το δυσκολότερο θέμα προς διαπραγμάτευση θα είναι η ταχύτητα της σταδιακής κατάργησης, δήλωσε στη EURACTIV ο επικεφαλής διαπραγματευτής του CBAM, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Mohammed Chahim.
Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν παρόμοια στάση όσον αφορά την έναρξη της σταδιακής κατάργησης, με τις χώρες της ΕΕ να επιθυμούν ως ημερομηνία έναρξης το 2026 και το Κοινοβούλιο να στοχεύει στο 2027.
Ωστόσο, οι θέσεις διαφέρουν δραστικά μετά το 2030.
Οι κοινοβουλευτικοί νομοθέτες θέλουν τα δωρεάν δικαιώματα να τελειώσουν το 2032, ενώ οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν μια πολύ πιο αργή σταδιακή κατάργηση που θα τελειώσει το 2035.
Τόσο η βιομηχανία όσο και οι περιβαλλοντολόγοι παρακολουθούν στενά τη συζήτηση. Η βιομηχανία ανησυχεί για τον αντίκτυπο μιας γρήγορης σταδιακής κατάργησης, δεδομένης της καινοτομίας της εισφοράς στα σύνορα άνθρακα. Εάν αποτύχει, φοβούνται ότι θα υποστούν χαμηλότερες τιμές από φθηνότερα προϊόντα με μεγαλύτερη ένταση άνθρακα από χώρες εκτός της Ένωσης.
«Ως κλάδος του χάλυβα, υποστηρίζαμε την ιδέα της CBAM από την αρχή, αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση μιας προσεκτικής δοκιμής και μιας προσεκτικής αλληλεπίδρασης με την ελεύθερη κατανομή και τα τρέχοντα μέτρα”, δήλωσε στη EURACTIV ο Αντόλφο Αϊέλλο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ομίλου χαλυβουργίας EUROFER.
Μια αργή σταδιακή κατάργηση ευνοείται επίσης από τον βιομηχανικό όμιλο BusinessEurope.
Ο Markus J. Beyrer, γενικός διευθυντής της BusinessEurope, δήλωσε ότι «πρέπει πρώτα να δούμε αν αυτό το νέο μέσο [CBAM] λειτουργεί προτού εγκαταλείψουμε τη μικρή προστασία που έχουμε για τους ενεργοβόρους τομείς, οι οποίοι υπόκεινται σε έντονο ανταγωνισμό».
Ωστόσο, ο Sam van den Plas από το Carbon Market Watch υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση της σταδιακής κατάργησης μειώνει το κίνητρο για την απαλλαγή από τον άνθρακα και εμποδίζει τη διάθεση χρημάτων στο Ταμείο Καινοτομίας που χρηματοδοτεί την καθαρή τεχνολογία.
Έξι δισεκατομμύρια δωρεάν δικαιώματα αναμένεται να διανεμηθούν μεταξύ 2021 και 2030, αλλά σύμφωνα με τον βαν ντεν Πλας, «αν τα μοιράζετε δωρεάν, δεν τα βγάζετε σε πλειστηριασμό, οπότε πρόκειται για διαφυγόντα έσοδα για τα κράτη μέλη, πρόκειται για διαφυγόντα χρηματοδοτικά μέσα που είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην απαλλαγή από τον άνθρακα».
Αν και γνωρίζει τις προκλήσεις του κλάδου, λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τιμή άνθρακα οδηγεί σε μετρήσιμες αλλαγές στα πρότυπα εισαγωγών/εξαγωγών ή σε επενδύσεις που φεύγουν από την Ευρώπη.

Προστασία των εξαγωγών

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο θέμα είναι το πώς η βιομηχανία της ΕΕ θα μπορεί να συναλλάσσεται ανταγωνιστικά εκτός της Ένωσης όταν καταργηθούν τα δωρεάν δικαιώματα.
Η βιομηχανία ανησυχεί ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια υψηλή τιμή διοξειδίου του άνθρακα την οποία δεν θα επωμιστούν οι ανταγωνιστές της εκτός ΕΕ.
«Νομίζω ότι τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βρούμε τη λύση εκεί, αλλά το πώς θα μοιάζει αυτή η λύση είναι ακόμη λίγο ασαφές. Νομίζω ότι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Chahim.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να διατηρηθούν τα δωρεάν δικαιώματα για τις εξαγωγές. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να παραβιάσει τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, που καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Αλλά ο Αϊέλλο είπε ότι η απάντηση ήταν απλή: «Αν θέλετε να έχετε μια φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα, δεν μπορείτε να έχετε μια υπερβολικά προσεκτική εμπορική πολιτική».
Πολλά άλλα ζητήματα μένει να διαπραγματευτούν, για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την εισφορά.
Και, ενώ το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφωνούν σχετικά με τους τομείς που καλύπτονται από το CBAM, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να συμπεριλάβει τις έμμεσες εκπομπές στον υπολογισμό της έντασης άνθρακα ενός προϊόντος, ενώ η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ θέλουν να το συμπεριλάβουν αυτό αργότερα.
Άλλα θέματα μπορεί να είναι ευκολότερο να συμφωνηθούν. Για παράδειγμα, το Κοινοβούλιο θέλει να υπάρχει μια κεντρική αρχή για την εφαρμογή της εισφοράς στα σύνορα άνθρακα και το Συμβούλιο θέλει αυτό που ο Τσαχίμ αποκαλεί «υβριδική προσέγγιση».
«Νομίζω ότι και τα δύο στον πυρήνα είναι ακριβώς τα ίδια», δήλωσε στη EURACTIV, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει μεγάλη συζήτηση σχετικά με αυτό.

Διαπραγμάτευση μέσα από μια κρίση

Πολλά συνέβησαν από τότε που κατατέθηκε η μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Ερωτηθείς εάν αυτά θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις, ο Λίζε δήλωσε ότι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα αντικατοπτρίζει ήδη.
Επεσήμανε την αναπροσαρμογή, το σύστημα το οποίο ευθυγραμμίζει τον αριθμό των αδειών στο ΣΕΔΕ με τις πραγματικές εκπομπές. Το Κοινοβούλιο έχει μια χαμηλότερη φιλοδοξία μέχρι το 2026 και στη συνέχεια μια πιο απότομη καμπύλη για την υπεραντιστάθμιση.
«Θα δώσουμε κάποια ανάσα σε όλους και στη συνέχεια όχι μόνο θα καλύψουμε τη διαφορά, αλλά θα αυξήσουμε τη φιλοδοξία, οπότε το 2030 θα είμαστε πιο φιλόδοξοι», εξήγησε ο Liese.
Ωστόσο, ο van der Plas δεν πείστηκε, λέγοντας ότι το rebasing είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο και κάθε έτος χωρίς αυτό επιβραδύνει τη φιλοδοξία.
Η επόμενη συνάντηση τριμερούς διαλόγου θα πραγματοποιηθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ αναμένονται αρκετές ακόμη μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης