Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Τιμές - φωτιά στο φυσικό αέριο λόγω Siemens - Το πλαφόν από τους G7 τον Δεκέμβριο φέρνει αυξήσεις σε πετρέλαιο

Gazprom: Τιμές - φωτιά στο φυσικό αέριο λόγω Siemens - Το πλαφόν από τους G7 τον Δεκέμβριο φέρνει αυξήσεις σε πετρέλαιο
Ζοφερό το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης...

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι Δυτικοί, η Gazprom επιμένει για την ανάγκη παράδοσης της τουρμπίνας που θα θέσει σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιμένει να υποστηρίζει πως η Siemens δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή της να επισκευάσει τους ελαττωματικούς κινητήρες - στροβίλους.
«Ως αποτέλεσμα, μόνο ένας στρόβιλος παραμένει σε λειτουργία στον σταθμό συμπίεσης Portovaya ενώ παράλληλα η άντληση αερίου μειώθηκε», όπως ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Vitaly Markelov στο τηλεοπτικό κανάλι Russia-24.
«Τον Μάιο, περιμέναμε να λάβουμε έναν επισκευασμένο κινητήρα από τη Siemens, αλλά μέχρι σήμερα δεν τον έχουμε λάβει.
Οι άλλοι κινητήρες είναι για επισκευή.
Ένα άλλο ζήτημα σχετίζεται με ελαττωματικούς κινητήρες που βρίσκονται σε κατάσταση αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας λόγω αστοχιών στον σταθμό συμπίεσης.
Η Siemens δεν εργάζεται για να εξαλείψει αυτά τα προβλήματα», είπε.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, για να διατηρηθεί η απαιτούμενη πίεση στο Nord Stream, χρησιμοποιούνται έξι μονάδες συμπιεστή αερίου στον σταθμό συμπίεσης.
Ταυτόχρονα, για να διατηρηθεί η προγραμματισμένη χωρητικότητα του αγωγού φυσικού αερίου, θα πρέπει να λειτουργήσουν πέντε τουρμπίνες ενώ μία θα πρέπει να είναι σε εφεδρεία, σημείωσε ο Markelov.
Τώρα, όμως, μόνο ένας κινητήρας είναι σε κατάσταση να λειτουργήσει, ενώ οι υπόλοιποι παρουσιάζουν τεχνικές δυσλειτουργίες.
Επίσης, ο Markelov σημείωσε ότι,πριν από την επιβολή αντιρωσικών κυρώσεων, η Gazprom δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποκτήσει επισκευασμένους κινητήρες.

Η βλάβη

Υπενθυμίζεται πως στις 25 Ιουλίου, η ρωσική εταιρεία αερίου ανακοίνωσε την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας ενός άλλου αεριοστροβίλου στο σταθμό συμπίεσης της Portovaya.
Εξαιτίας αυτού, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream έχουν μειωθεί στο 20% εν σχέσει με τη μέγιστη χωρητικότητά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας ανέβηκε πάνω από τα 2.20 δολάρια ανά μεγαβατώρα – κάτι το οποίο αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η τιμή του ολλανδικού TTF ήταν στα 210 ευρώ ανά Mwh... (+5%)
Καταγραφή_291.JPG
Από την άλλη, οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν βλέπουν κανένα λόγο τεχνικής φύσεως για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία εξακολουθεί να αρνείται να αναφέρει τη θέση της επισκευασμένης τουρμπίνας και τα έγγραφα που έστειλε η Siemens για την επιστροφή της τουρμπίνας εξακολουθούν να μην εξαλείφουν τους κινδύνους κυρώσεων ενώ εγείρουν μόνο πρόσθετα ερωτήματα, σημείωσε η Gazprom.
Η Siemens Energy, από τη μεριά της, είπε ότι δεν είδαν σύνδεση μεταξύ του στροβίλου και μείωση των προμηθειών μέσω του Nord Stream και ότι δεν υπήρχαν αρκετά τελωνειακά έγγραφα από την Gazprom για την εισαγωγή του στη Ρωσική Ομοσπονδία

G7: Ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) σκοπεύουν να καθιερώσουν έως τις 5 Δεκεμβρίου μηχανισμό περιορισμού στην τιμή του πετρελαίου από τη Ρωσία.
Αυτό ανέφερε την Τετάρτη το Reuters , επικαλούμενο ανώνυμο εκπρόσωπο της ένωσης.
«Ο στόχος είναι να προσαρμοστούμε στις προθεσμίες που έχει ήδη θέσει η ΕΕ.
Θέλουμε ο μηχανισμός ανώτατων τιμών να τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα» είπε η πηγή.
Επιπλέον, οι χώρες της G7 θέλουν να περιορίσουν την τιμή του πετρελαίου από τη Ρωσία με τέτοιο τρόπο ώστε να υπερβαίνουν το κόστος παραγωγής, αλλά ταυτόχρονα να είναι πολύ κάτω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Σύμφωνα με το Reuters, η ομάδα των G7 εκτιμά ότι, εάν η τιμή υπερβαίνει το κόστος παραγωγής, τότε η Ρωσία θα έχει «ένα κίνητρο να συνεχίσει».
Οι G-7 τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου από τη Ρωσία.
Έκτοτε έχουν γίνει προσπάθειες για να τύχουν υποστήριξης από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες αγοράζουν ήδη πετρέλαιο κάτω από τα επίπεδα της αγοράς, σημειώνει το Reuters.
«Έχουμε ήδη ακούσει από πολλές ασιατικές χώρες ότι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον συνασπισμό ή να κατανοήσουν καλύτερα σε ποιο επίπεδο θα καθοριστεί η τιμή.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη θέση τους στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με μελλοντικές συμβάσεις» είπε ένας αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι η ένωση σκοπεύει να ονομάσει την τιμή.
Σύμφωνα με την πηγή, η Κίνα και η Ινδία ενδιαφέρονται για τη μείωση του κόστους των εισαγωγών πετρελαίου.
Στις 3 Ιουνίου, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένου του αναβληθέντος εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία.
Η απαγόρευση των θαλάσσιων προμηθειών πετρελαίου έχει αναβληθεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, για τα πετρελαϊκά προϊόντα - έως τον Φεβρουάριο του 2023.
Προσωρινές εξαιρέσεις από το εμπάργκο προβλέπονται για εισαγωγές μέσω αγωγών για χώρες της ΕΕ, οι οποίες, λόγω της θέσης τους, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης