Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Μεγάλη στρατηγική κίνηση η απαγόρευση εξαγωγών ουρανίου στις ΗΠΑ - Ράλι στις τιμές

Ρωσία: Μεγάλη στρατηγική κίνηση η απαγόρευση εξαγωγών ουρανίου στις ΗΠΑ - Ράλι στις τιμές
Τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της κατανάλωσης των ΗΠΑ.
Ράλι 5% σημείωσε η τιμή spot του ουρανίου, στα 84 δολάρια ανά λίβρα.
Οι ειδικοί που ερωτήθηκαν από την Rossiyskaya Gazeta πιστεύουν ότι η αγορά αντέδρασε στην κίνηση της ρωσικής κυβέρνησης να περιορίσει τις εξαγωγές χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου ως απάντηση στους περιορισμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές ρωσικών πυρηνικών καυσίμων που τέθηκαν σε ισχύ στα τέλη του καλοκαιριού.
Η αντίδραση της αγοράς φαίνεται αρκετά λογική, δήλωσε ο Maxim Maximov, αναπληρωτής καθηγητής στο Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Plekhanov.
«Τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της κατανάλωσης των ΗΠΑ.
Θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν γρήγορα αυτές οι ποσότητες», εξήγησε.
Πολλοί πωλητές δεν βιάζονται να καλύψουν το έλλειμμα, περιμένοντας να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές του ουρανίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Maximov πιστεύει ότι θα δούμε προσπάθειες να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν διαδρομές εφοδιασμού μέσω Κίνας, με τους μεσάζοντες να απαιτούν πρόσθετες χρεώσεις.
«Ως αποτέλεσμα, μπορεί κανείς να πει ότι η συνολική ανοδική τάση στις τιμές των πυρηνικών καυσίμων θα διατηρηθεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», σημείωσε ο Maximov.

Στροφή σε Ασία και Μέση Ανατολή

Οι ρωσικές εξαγωγές που προορίζονταν για τους Αμερικανούς ενδέχεται να ανακατευθυνθούν προς την Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου η Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας Rosatom έχει ισχυρούς δεσμούς και η ζήτηση πυρηνικών καυσίμων βρίσκεται σε άνοδο.
Η Ινδία, η Κίνα και το Ιράν θα είναι οι πιο πιθανοί προορισμοί.
Είναι σαφές ότι ο ρωσικός προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να αναμένεται να υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω της άρνησης της χώρας να εξάγει ουράνιο στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Maximov.
Ο αναλυτής πιστεύει ότι ο εντοπισμός των παραγόντων που θα καθορίσουν τις τάσεις στην αγορά πυρηνικών καυσίμων προϋποθέτει την εκτίμηση του κατά πόσο οι ισχυρότερες οικονομίες θα εξαρτώνται από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Από την άποψη αυτή, η κατάσταση στην Ινδία και την Κίνα -τις ισχυρότερες οικονομίες του παγκόσμιου Νότου- φαίνεται κρίσιμη, μαζί με το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
Η επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο και τα φιλόδοξα σχέδιά του συνεπάγονται αύξηση της ενεργειακής έντασης της αμερικανικής οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% της συνολικής παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η παγκόσμια ζήτηση για πυρηνικά καύσιμα θα παραμείνει τουλάχιστον σταθερή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης