Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο OPEC θα μειώσει παραγωγή - Η Ευρώπη υποκαθιστά φυσικό αέριο με πετρέλαιο - Πού θα φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου;

Ο OPEC θα μειώσει παραγωγή - Η Ευρώπη υποκαθιστά φυσικό αέριο με πετρέλαιο - Πού θα φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου;
Ο OPEC εξέπληξε τον κόσμο όλο ανακοινώνοντας ότι θα μειώσει την παραγωγή του
Σχετικά Άρθρα

Κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός πρόεδρος Biden είχε συναντήσει τον πρίγκηπα διάδοχο του βασιλείου Bin Salman που είχε πει παλαιότερα ότι δεν συναντούσε ποτέ επειδή είχε δώσει την εντολή της δολοφονίας του δημοσιογράφου Jamal Kashoghi, προκειμένου να πιέσει για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής του OPEC ώστε να πέσουν οι τιμές οι πετρελαίου.
Τελικά φάνηκε ότι τα κατάφερε καθώς αμέσως μετά ο OPEC, υπό την επιρροή των Σαουδαράβων, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 100 χιλιάδες βαρέλια.
Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, ωστόσο, ο OPEC διατυπώνει  την πρόβλεψη ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα αυτό το τρίμηνο, υποβαθμίζοντας τις προοπτικές για τη ζήτηση και ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για τις ανταγωνιστικές προμήθειες.
Κατά συνέπεια, μειώνει τις προβλέψεις του για την ποσότητα πετρελαίου που θα αντλήσει το τρίτο τρίμηνο κατά 1,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα 28,27 εκατομμύρια -που ισοδυναμούν, όπως εξηγεί το Bloomberg, με 570.000 βαρέλια λιγότερα την ημέρα από όσο το καρτέλ των 11 πετρελαιοπαραγωγικών χωρών είχε αντλήσει τον Ιούλιο.
Η εκπληκτική αναθεώρηση των προβλέψεων του OPEC, η οποία σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ πιέζουν με όλα τα μέσα για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αποκλίνει ιδιαίτερα από τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι οποίες κάνουν λόγο για αύξηση της ζήτησης.
Συγκεκριμένα, στη δική της μηνιαία έκθεση, η IEA προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ως το τέλος του έτους ή κατά 2%, και θα χρειάζονται 380.000 παραπάνω βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
Η πρόσθετη ζήτηση που βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέρχεται από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, όπου πολλές βιομηχανίες και ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες εγκαταλείπουν το πανάκριβο και σε έλλειψη φυσικό αέριο για να στραφούν στο φτηνότερο πετρέλαιο, ανεβάζοντας προφανώς τη ζήτηση.
Και είναι ακριβώς αυτός ο μηχανισμός, της υποκατάστασης του φυσικού αερίου, επειδή είναι περιορισμένο και ακριβό, που ξεκινά τώρα σε ευρεία κλίμακα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, από το έτσι κι αλλιώς πιο φτηνό πετρέλαιο, που κατά την τελευταία έκθεση  της Goldman, θα οδηγήσει σε σταδιακή κλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023, κοντά στα 150 δολάρια το βαρέλι «καταστρέφοντας» μέρος της ζήτησης και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη, πριν οι τιμές αποκλιμακωθούν ξανά από το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Αν μαλιστα όσο εξελίσσεται η συγκεκριμένη υποκατάσταση του φυσικού αερίου απο το πετρέλαιο, αρχίζει και ο OPEC να κόβει παραγωγή, αναρωτιέται κανείς πού μπορεί να φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου και κατ επέκταση των υγρών καυσίμων στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης