Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H Σενεγέλη διεκδικεί το ρόλο του εναλλακτικού προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

H Σενεγέλη διεκδικεί το ρόλο του εναλλακτικού προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Σενεγάλη προσβλέπει σε έσοδα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την περίοδο 2023/25, με βάση τιμή αναφοράς τα 90 δολάρια ανά βαρέλι

Σχετικά Άρθρα

Η Σενεγάλη επιθυμεί να καταστεί εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντισταθμίσει έτσι τις πιθανές ελλείψεις από τις προμήθειες της Ρωσίας, καθώς το Κρεμλίνο κλείνει της στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τα Γηραιά ¨Ηπειρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 13Αυγούστου 2022.
«Η Σενεγάλη θα είναι σε θέση να πουλήσει την ποσόστωσή της στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία από το δεύτερο εξάμηνο του 2024», δήλωσε ο Mamadou Fall Kane, αναπληρωτής μόνιμος γραμματέας της COZ-Petrogas, μιας κυβερνητικής επιτροπής που παρακολουθεί και αναπτύσσει έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου και παράλληλα είναι σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας.

Εξάρτηση από Ρωσία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε το πόσο πολύ εξαρτάται η Ευρώπη από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας.
Πριν ξεκινήσει η σύγκρουση τον Φεβρουάριο, η Ρωσία προμήθευε έως και το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Επί του παρόντος οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική κι ενώ η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες και οι τιμές διαρκώς αυξάνονται.

Διπλωματικός πυρετός

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξίδεψαν στο Ντακάρ τον περασμένο Φεβρουάριο προκειμένου να συναντηθούν με τον Kane
Στη συνέχεια ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σενεγάλη τον περασμένο Μάιο.
Εκείνη την εποχή, ο kane δεν ήταν σε θέση να παρέχει στον Scholz μια σαφή εικόνα σχετικά με το πότε η χώρα του θα ήταν σε θέση να ξεκινήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε προηγουμένως συμφωνήσει να στείλει τις πρώτες προμήθειες σε χώρες της Ασίας, βάσει συμβάσεων που υπογράφηκαν το 2018.

Από το 2024...

«Πριν από λίγες μέρες, δεν είχαμε καμία ένδειξη για το αν θα μπορούσαμε ή όχι να προμηθεύουμε την Ευρώπη με φυσικό αέριο πριν από το 2027», είπε ο Kane.
«Τώρα μπορούμε να πούμε ότι θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε τα φορτία μας στην Ευρώπη από το 2024».
Μια ρήτρα στη συμφωνία πώλησης και αγοράς επέτρεψε στη Σενεγάλη να πουλήσει σε άλλους αγοραστές, σύμφωνα με τον Kane.
«Αυτό μας επιτρέπει να εξάγουμε με τη μέγιστη αξία του συμβολαίου και να διπλασιάσουμε ή και να τριπλασιάσουμε τα κέρδη μας».
Τα έσοδα
Η Σενεγάλη προσβλέπει σε έσοδα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την περίοδο 2023/25, με βάση τιμή αναφοράς τα 90 δολάρια ανά βαρέλι.
Η παραγωγή στο έργο Greater Tortue Ahmeyim (GTA) έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το επόμενο έτος.
Το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου που απλώνεται στα σύνορα μεταξύ Σενεγάλης και Μαυριτανίας προβλέπεται να παράγει 2,5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πρώτη φάση, με την παραγωγή να διπλασιάζεται στους 5 εκατ. τόνους στη δεύτερη.

Οι επενδυτικές αποφάσεις

Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για τη δεύτερη φάση του έργου GTA θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο και για το έργο βαθέων υδάτων Yakaar-Teranga αργότερα στη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με τον Kane.
Πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρακτηρίσει τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο ως φιλικές προς το κλίμα θα διευκόλυνε την προσέλκυση χρηματοδότησης, προσθέτει.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή δυναμική», σημειώνει ο Kane.
«Θεσμικά οι πολιτικές μας ευθυγραμμίζονται με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Kosmos Energy, η οποία αναπτύσσει από κοινού το κοίτασμα GTA με τη BP, νωρίτερα τον Αύγουστο δήλωσε ότι η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί κατά 80%, με τις πρώτες προμήθειες φυσικού αερίου να αναμένονται το γ΄ τρίμηνο του 2023 και αυτές του LNG στα τέλη του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης