«Έχουμε εθνικό σχέδιο μείωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα δημόσια κτίρια και με περιορισμό κατανάλωσης εκεί που μπορούμε», ανέφερε ο Κ. Σκρέκας
Υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας σε περίπτωση ανάγκης, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κάνοντας λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα φέτος .
«Έχουμε εκπονήσει σενάρια για στήριξη για όλο το επόμενο διάστημα που θα συνεχιστεί αυτή η εξωγενής εν πολλοίς ενεργειακή κρίση», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σκρέκας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως τα όρια του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένα, όμως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει την κοινωνία.
Αφού υπογράμμισε ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να λάβει μέτρα, «κάλιο αργά παρά ποτέ», σημείωσε πως «η Ρωσία εκβιάζει, μειώνει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάθε ανακοίνωση της Gazprom ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες εκτινάσσει τις τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια κι αυτό με τη σειρά του παρασύρει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».
«Εμείς αυτό το είχαμε εγκαίρως αναδείξει, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει, είχε προχωρήσει εδώ και επτά μήνες σε μια πρόταση για να τεθεί ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Τώρα βλέπουμε σιγά σιγά τον έναν μετά τον άλλον τους ευρωπαίους ηγέτες να έρχονται και να συντάσσονται με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού», πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το πρωί (31/8) «έστειλα 26 επιστολές στους 26 ομολόγους μου, όπου περιγράφω την ελληνική πρόταση για έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα εδώ και δύο μήνες, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Έχουμε ανακτήσει για τον Αύγουστο σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τα έχουμε οδηγήσει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς των Ελλήνων.
Επίσης περιγράφω την πρότασή μας για έναν νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, μόνιμο, για αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου που θα έκανε την ηλεκτρική ενέργεια σημαντικά φθηνότερη.
Με τον νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και την συμβολή του προϋπολογισμού δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα ελληνικά νοικοκυριά για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση».
Στήριξη και το επόμενο διάστημα
Σχετικά με τις αλλαγές που βλέπουν οι πολίτες στους λογαριασμούς τους, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι ήδη ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 400 κιλοβατώρες που θα πλήρωνε 315 ευρώ, τώρα θα πληρώσει λιγότερα από 60 ευρώ.
Κληθείς να απαντήσει εάν θα στηριχθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, είπε «θα τους στηρίξουμε, βεβαίως ανάλογα με τη δυνατότητα του προϋπολογισμού και πρωτίστως αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη».
Για το εάν θα σταματήσουν να φωτίζονται μνημεία και δρόμοι, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να δώσει το παράδειγμα στην εξοικονόμηση ενέργεια, η κοινωνία ήδη έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και τα νοικοκυριά κάνουν ήδη εξοικονόμηση.
«Έχουμε εθνικό σχέδιο μείωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα δημόσια κτίρια και με περιορισμό κατανάλωσης εκεί που μπορούμε», ενώ «όλα είναι στο τραπέζι, σε σημείο που δεν κινδυνεύει η λειτουργία της κοινωνίας», κατέληξε.
Η επιστολή στους υπουργούς Ενέργειας
Επιστολή στους ευρωπαίους ομολόγους του έστειλε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στην οποία περιγράφει αναλυτικά τον ελληνικό μηχανισμό υπερεσόδων για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως αναφέρει στο Facebook, η επιστολή περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή:
- Του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Των χρημάτων που έχουμε ανακτήσει τις πρώτες 55 ημέρες της εφαρμογής του μηχανισμού.
- Της ελληνικής πρότασης, που παρουσίασα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, για έναν μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό που αποσυνδέει τις τιμές φυσικού αερίου από αυτές του ρεύματος, με ποσοτικά παραδείγματα.
Η Ελλάδα διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο με συγκεκριμένες προτάσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, τονίζει ο υπουργός.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών