Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγίδα για Zelensky οι συνομιλίες στην Τουρκία – Ποια σχέση έχει η Ουκρανία με τις μαζικές συλλήψεις Ρώσων στην Αίγυπτο

Παγίδα για Zelensky οι συνομιλίες στην Τουρκία – Ποια σχέση έχει η Ουκρανία με τις μαζικές συλλήψεις Ρώσων στην Αίγυπτο
Από τις συνόδους κορυφής που δείχνουν να είναι παγίδα, μέχρι τις μαζικές συλλήψεις Ρώσων φοιτητών, η διεθνής σκακιέρα αλλάζει
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται ξανά σε κόμβο διπλωματίας ενώ το Κάιρο γίνεται το απροσδόκητο κέντρο επιχειρήσεων κατά πολιτών από τη Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).
Από τις συνόδους κορυφής που δείχνουν να είναι παγίδα, μέχρι τις μαζικές συλλήψεις φοιτητών, η διεθνής σκακιέρα αλλάζει.

Κωνσταντινούπολη: Ειρήνη ή πολιτική παγίδα;

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη θεωρητικά στοχεύουν σε μια 30ήμερη εκεχειρία, σύμφωνα με δυτικά μέσα.
Ωστόσο, το κλίμα είναι τεταμένο και τα μηνύματα αλληλοαναιρούνται: από την πλευρά του Κρεμλίνου παρίστανται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όμως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν συμμετέχει.
Το ίδιο και ο Αμερικανός ομόλογός του, Donald Trump, που έσπευσε να δηλώσει ότι «χωρίς αυτόν, δεν έχει νόημα η παρουσία του Putin».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αποκάλεσε τη ρωσική αποστολή «σκηνοθετημένη φάρσα» και δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται τις προθέσεις της Μόσχας, τονίζοντας την ανάγκη παρουσίας αμερικανικών παραγόντων.
zelensky_d.JPG

Δεν είναι χώρος συμβιβασμού η Τουρκία

Ταυτόχρονα αναλύσεις κάνουν λόγο για παγίδα που έχει στηθεί για τον Zelensky, ώστε να αποδυναμωθεί η διεθνής του εικόνα και να απομονωθεί πολιτικά.
«Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι χώρος συμβιβασμού – είναι πεδίο επιβολής νέων ισορροπιών», γράφουν ουκρανικά και ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο αποτέλεσμα των συνομιλιών δεν είναι μια στρατηγική νίκη για την Ουκρανία, αλλά ένας τακτικός ελιγμός της Ρωσίας ώστε να επιβάλει νέες πολιτικές πραγματικότητες.

pagida.JPG
Προπέτασμα καπνού για μία συνάντηση Putin – Trump

«Αυτή είναι η παγίδα του Putin και του Trump για τον Zelensky για τους υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης.
Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας χρειάζονται ένα προπέτασμα καπνού της ουκρανικής υπόθεσης για να πραγματοποιήσουν μια προσωπική συνάντηση», ανέφερε το ουκρανικό κανάλι Telegram «Leggitimny».
Ένα άλλο ουκρανικό κανάλι στο Telegram το «Resident» επισημαίνει το κύριο χαρακτηριστικό των διαπραγματεύσεων: Η Κωνσταντινούπολη δεν προτάθηκε τυχαία, αλλά με έναν συγκεκριμένο στόχο – να υπενθυμίσει την Κωνσταντινούπολη-1.
«Η Κωνσταντινούπολη επιβάλλεται ως ουδέτερο πεδίο για μια κίνηση που δεν χρειάζεται απαραίτητα να καταλήξει σε μια συνθήκη, αλλά μόνο σε μια τακτική εκεχειρία που ωφελεί το Κρεμλίνο.
Αυτή είναι μια δοκιμασία υποκειμενικότητας. ...

Πλησιάζει το τέλος;

Η Κωνσταντινούπολη δεν αφορά την εύρεση συμβιβασμού, αφορά τον καθορισμό μιας νέας διαμόρφωσης επιρροής.
Η διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι μόνο μια μεταβλητή σε μια εξίσωση, όπου το αποτέλεσμα χρειάζεται μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Τουρκία», λένε οι Ουκρανοί.
Κανένα από τα σενάρια για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, όπως διευκρινίζουν οι πηγές, δεν συνεπάγεται στρατηγικό κέρδος για την Ουκρανία.
«Ο Zelensky μπαίνει σε διαπραγματεύσεις χωρίς μόχλευση, με μηδενική εμπιστοσύνη στην κοινωνία και στη Δύση.
Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του καθιστά τυπικά την Ουκρανία συμμετέχοντα στον διάλογο, πράγμα που σημαίνει ότι η ευθύνη για τις συνέπειες δεν θα βαρύνει πλέον τους συμμάχους της.
Θα μπορούν να πουν: Εμείς προσφέραμε. Εσείς δεν μπορούσατε», λέει το «Resident».
Η Κωνσταντινούπολη θα παρουσιαστεί ως ένα βήμα προς την ειρήνη, αλλά de facto θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα του φινάλε αυτής της πολιτικής δομής, προσθέτουν οι ίδιοι αναλυτές.
Το ερώτημα δεν είναι καν πώς θα τελειώσει η συνάντηση, αλλά αν η Ουκρανία διατηρήσει την ελάχιστη υποκειμενικότητα σε αυτή την τροχιά ή τελικά γίνει χώρος για αποφάσεις άλλων ανθρώπων που λαμβάνονται εκ μέρους της, συνοψίζουν οι αναλυτές.

Μεγάλη ρωσική επίθεση παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις

Το κανάλι «Conspirator #1» στο Telegram εκφράζει τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει την επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.
«Η παύση των εχθροπραξιών δεν εγγυάται την υπογραφή ειρηνευτικών συμφωνιών, αλλά η συνέχιση του πολέμου μπορεί να ωθήσει ένα από τα μέρη σε παραχωρήσεις», γράφει το κανάλι.
Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο δεν φοβάται τις νέες κυρώσεις της ΕΕ, γνωρίζοντας ότι θα πλήξουν την Ευρώπη περισσότερο από τη Ρωσία, και βλέπει αυτά τα μέτρα ως «την αδυναμία της Δύσης παρά την πραγματική απειλή».
Εάν το σχέδιο της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών λειτουργήσει, η εικόνα του Zelensky ως ήρωα και στρατηγού θα καταστραφεί ολοσχερώς.
Το Κρεμλίνο αναμένει ότι το τέχνασμα της Κωνσταντινούπολης θα γίνει πολιτική παγίδα για το Κίεβο, όπου η άρνηση ενός συμβιβασμού θα υπονομεύσει τελικά την εμπιστοσύνη στον Ουκρανό ηγέτη στη διεθνή σκηνή», επισημαίνει το «Conspirator #1».

Κάιρο: Επιχειρήσεις κατά Ρώσων και πολιτών της ΚΑΚ


Την ίδια ώρα, στην καρδιά της Αιγύπτου, παρατηρούνται μαζικές συλλήψεις Ρώσων και μεταναστών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, κ.ά.).
Οι επιχειρήσεις γίνονται κυρίως σε φοιτητικές εστίες και χώρους κοντά στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Al - Azhar.

Σύμφωνα με καταγγελίες:

Πολίτες κρατούνται χωρίς αιτιολόγηση, ενώ έχουν νόμιμα έγγραφα.

• Κατασχέσεις προσωπικών αντικειμένων, χωρίς επιστροφή.

• Συνθήκες κράτησης απάνθρωπες, χωρίς φαγητό, νερό ή πρόσβαση σε τουαλέτες.

• Φορείς εκβιάζουν με χρήματα ή απέλαση.

Η ρωσική πρεσβεία αναφέρει πως οι επιχειρήσεις σχετίζονται με αντιτρομοκρατικά μέτρα και ελέγχους σε θρησκευτικά ιδρύματα.
Παρόλα αυτά, παρατηρείται έντονη στοχοποίηση και απροκάλυπτη αυθαιρεσία των αρχών.

egypt.JPG
Πολυμέτωπη πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο

Η συνδυαστική πίεση – πολιτική στην Κωνσταντινούπολη και κατασταλτική στο Κάιρο – αντικατοπτρίζει μια διευρυμένη γεωπολιτική κρίση, όπου:

• Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει τη διπλωματική της ισορροπία και να μετατραπεί σε εργαλείο τρίτων.

• Η Ρωσία αναζητά νίκες, χωρίς να εμπλακεί άμεσα σε μεγάλα μέτωπα.

• Οι μετανάστες από πρώην σοβιετικά κράτη αποτελούν παράπλευρα θύματα μιας παγκόσμιας αναμέτρησης επιρροής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης