Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Επιδότηση 270 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο για τα οικιακά τιμολόγια

Σκρέκας: Επιδότηση 270 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο για τα οικιακά τιμολόγια
Στα 270 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια τον Νοέμβριο

Στα 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθορίστηκαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο, για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, που αντιστοιχεί στο 90% των νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση της ΔΕΗ το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή μείον επιδότηση) διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά.
Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας το πρωί τις επιδοτήσεις, η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης διατηρώντας προσιτές τις τιμές λιανικής.
Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση νέου μηχανισμού ανάκτησης κερδών από την προμήθεια.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδίσει σε βάρος των πολιτών», διαμήνυσε ο υπουργός.
Παράλληλα επανέλαβε την σύσταση για μείωση της κατανάλωσης ατασθαλίες τις ώρες αιχμής (6-9 το βράδυ) αποφεύγοντας το συγκεκριμένο διάστημα τη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών προκειμένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης 5 % το συγκεκριμένο διάστημα.
"Παρά τις δυσκολίες και την πρωτόγνωρη κρίση, η κυβέρνηση συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος αυτό το χειμώνα, κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Τρεις κλίμακες επιδότησης

Στον ηλεκτρισμό οι επιδοτήσεις των οικιακών καταναλωτών είναι κλιμακωτές αναλόγως της κατανάλωσης και αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις μη κύριες κατοικίες.
Συγκεκριμένα για κατανάλωση μέχρι 500 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 238 ευρώ/MWh και αφορά σχεδόν το 90% των νοικοκυριών. Για καταναλώσεις πάνω από 501-1000 KWh η επιδότηση προσδιορίζεται σε 188 ευρώ/MWh.
Στην περίπτωση που το νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση του κατά 15% σε σχέση με πέρσι η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.
Για πολύ μεγάλες καταναλώσεις πάνω από 1001 KWh η επιδότηση είναι μόνο 50  ευρώ/MWh. Έχει υπολογιστεί ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκει μόλις το 2% των νοικοκυριών.
Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που αφορά τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά η επιδότηση καλύπτει σχεδόν το 100% της αύξησης και ανέρχεται σε 286 ευρώ/MWh.
Το σύνολο των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο για τους οικιακούς καταναλωτές ανέρχεται σε 270 εκατ ευρώ.

Επαγγελματίες και μη οικιακά τιμολόγια

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές με εγκαταστάσεις έως 35 KVA και κατανάλωση έως 2000 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 200 ευρώ/MWh.
Για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια με καταναλώσεις πάνω από 2000 KWh η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται σε 50 ευρώ/MWh.
Για το σύνολο των αγροτικών καταναλώσεων η επιδότηση ανέρχεται σε 238 ευρώ/MWh.
Το σύνολο των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από το μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των παραγωγών στην πηγή που υιοθέτησε η κυβέρνηση τον Ιούλιο. Μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει συγκεντρώσει 2,3 δις ευρώ.
Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο θα είναι οριζόντιες για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών θα δίνονται από τη ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τους παρόχους και ανέρχονται σε 25 ευρώ/MWh

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης