Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ακριβότερη αγορά στην Ευρώπη η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος - Οι αιτίες

Ακριβότερη αγορά στην Ευρώπη η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος - Οι αιτίες

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου από το οποίο βεβαίως εξαρτάται η τιμή του ηλεκτρισμού, οι αναλυτές παρά την αποκλιμάκωση παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί

Οι υψηλές εισαγωγές και η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής δίνουν το στίγμα για μια ακόμη ημέρα στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η οποία και σήμερα (3/11) είναι η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης με 194,12 ευρώ/MWh.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο η οποία και καθορίζει την οριακή τιμή του συστήματος, γίνεται με βάση τις τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται ακόμη οι μειώσεις στην τιμή του TTF το οποίο για κάποιο διάστημα κινήθηκε γύρω από τα 100 ευρώ/MWh.
Πάντως τις τελευταίες ημέρες το ΤΤF κερδίζει και πάλι έδαφοςκαι κινείται πάνω από τα 120 ευρώ/MWh. Χθες, το TTF σε ότι αφορά το συμβόλαιο Δεκεμβρίου έκλεισε στα 125,100 ευρώ/MWh (0,606%).

Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 194,12 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου, έφθασε στο 36,2% του ηλεκτροπαραγωγικού μίγματος και οι εισαγωγές το 26,2%. Το μερίδιο των ΑΠΕ ήταν στο 23,4%, του λιγνίτη στο 8,9% και των υδροηλεκτρικών στο 2,5%, ενώ η Κρήτη συμμετείχε με 2,2% στη συμβατική παραγωγή και 0,5% στις ΑΠΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης