γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Φτάνουν τα 2,4 δισ ευρώ ενώ το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 300 εκατ ευρώ.
«Καβγάς» για τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας εξελίσσεται στο παρασκήνιο ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και στο Υπουργείο Οικονομικών ενώ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας με επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, αντιστέκεται στην προοπτική φορολόγησης καθώς διατυπώνει επιχειρήματα με σκοπό την αποτροπή της σχετικής διάταξης.
Ο υπουργός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έχει αναλάβει να νομοθετήσει τη σχετική διάταξη κατανέμοντας ο ίδιος τα υπερκέρδη που προέρχονται από τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών.
Προς το παρόν καταλήγουν στα ταμεία των προμηθευτών.
Το ΥΠΕΝ θέλει αξιοποιήσει προς ίδιον όφελος τον «πακτωλό» των χρημάτων που γέννησε ο νέος μηχανισμός των τιμολογίων που τέθηκε σε εφαρμογή από το περασμένο Αύγουστο.
Το υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα διεκδικεί μερίδιο από τα υπέρ κέρδη διότι συμμετέχει στην μηνιαία κρατική επιδότηση μέσω του προϋπολογισμού.
Να σημειωθεί ότι μόνο το Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών συνεισέφερε 850 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθεί η κρατική επιδότηση των 639 ευρώ ανά MWh όταν το συνολικό κόστος «άγγιξε» τα 2 δις ευρώ.
Το ΤΕΜ χρηματοδότησε την επιδότηση του Σεπτεμβρίου με το ποσό του 1,150 δις. ευρώ.
Τα κεφάλαια προέρχονται από τους παραγωγούς ενέργειας με την επιβολή πλαφόν που έβαλε το ΥΠΕΝ.
Είναι πολλά τα λεφτά - Στα 900 εκατ. ευρώ τα κέρδη των προμηθευτών ενέργειας
Μόνο το Σεπτέμβριο το σύνολο των προμηθευτών ενέργειας αποκόμισαν καθαρά κέρδη που «αγγίζουν» τα 900 εκατ. ευρώ.
Στη χαμηλή τάση που εντάσσονται τα νοικοκυριά κατανάλωσαν 2.240.000 MWh.
Το κόστος ανα MWh διαμορφώθηκε στα 500 ευρώ όταν οι προμηθευτές είχαν δώσει τιμές από 750 έως 930 ευρώ ανά MWh.
Τo ταμειακό κέρδος των προμηθευτών ενέργειας κυμάνθηκε από τα 280 έως 430 ευρώ.
Η μέση τιμή χρέωσης των προμηθευτών ενέργειας διαμορφώθηκε στα 780 ευρώ ανά MWh τον Σεπτέμβριο. Η τελική τιμή κόστους ανά Mwh ήταν στα 500 ευρώ ανά MWh το ίδιο μήνα.
Οι καταναλώσεις ενέργειας του Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 3.165.000 MWh.
Οι προμηθευτές καρπώθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη διαφορά των δύο τιμών.
Η συνολική κατανάλωσης ενέργειας στη χαμηλή τάση έφτασε τις 2.240.000 MWh και στη Μέση Τάση το ύψος της κατανάλωσης ανήλθε σε 925.000 MWh.
Η πρόσθεση των καταναλώσεων φθάνει 3.165.000 MWh και με πολλαπλασιαστή τα 280 ευρώ ανά MWh προκύπτει το ποσό των 886.200.000 ευρώ.
Πρόκειται για «ζεστό» χρήμα που έμεινε στα ταμεία των προμηθευτών ενέργειας εκ των οποίων το 65% έμεινε στα ταμεία της ΔΕΗ διότι είναι ο πιο ισχυρός προμηθευτής ενέργειας.
Τους επόμενους δύο μήνες οι προμηθευτές συνέχισαν να αποκομίζουν κέρδη τα οποία αθροιστικά φτάνουν τα 1,4 δισ ευρώ και στο τρίμηνο ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό έχει γίνει το μήλο της έριδος ανάμεσα στα δύο υπουργεία.
Το υπουργείο Οικονομικών κατανόησε ότι τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας είναι 8 φορές το επίδομα θέρμανσης του 2022, που ανέρχεται μόλις σε 300 εκατ. ευρώ.
Το ΥΠΕΝ που σχεδιάζει τη διάταξη θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ένα μέρος των κερδών να επιστρέψουν στα νοικοκυριά με την μορφή επιδοτήσεων από τους προμηθευτές.
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας θέλει να αξιοποιήσει τα χρήματα για την επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί η αξιοποίησή τους να γίνει για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης και να διαθέσει νέο πακέτο FULL PASS.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας
Τέλος να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ότι είχαν επισημάνει έγκαιρα στο ΥΠΕΝ ότι με το νέο καθεστώς τιμολόγησης θα ανέβει το κόστος των τιμολογίων ρεύματος για τα νοικοκυριά διότι οι προμηθευτές έπρεπε να διαχειριστούν το ρίσκο της αγοράς.
Ακόμη δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι η ΡΑΕ απαγόρευσε οι προμηθευτές να κάνουν επιδότηση στα νοικοκυριά, η οποία θα έλυνε το ζήτημα της έκτακτης φορολόγησης.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών