Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αύξηση 64% στην αξία των εξαγωγών ρωσικού αερίου στην Κίνα - Ακολουθεί σημαντική ενεργειακή συμφωνία

Αύξηση 64% στην αξία των εξαγωγών ρωσικού αερίου στην Κίνα   - Ακολουθεί σημαντική ενεργειακή συμφωνία
«Η Κίνα είναι στρατηγικός μας εταίρος στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στο εμπόριο γενικότερα» τόνισε ο Ρώσος αντιπρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

Οι συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στον ενεργειακό τομέα αυξήθηκαν κατά 64% όπως δήλωσε την Παρασκευή (18/11/2022) ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak.
«Η Κίνα είναι στρατηγικός μας εταίρος στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στο εμπόριο γενικότερα.
Ο εμπορικός μας κύκλος εργασιών στον ενεργειακό τομέα έχει αυξηθεί σημαντικά, σημειώνοντας άνοδο κατά περίπου 64% σε νομισματικούς όρους.
Από φυσική άποψη, οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου επίσης καθώς οι προμήθειες άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά περίπου 10%», είπε.

Κοινά θεμελιώδη συμφέροντα

Ο Novak τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές της εξωτερικής αγοράς και βασίζονται σε κοινά θεμελιώδη συμφέροντα και βαθιά αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να υπογράψουν μια διακυβερνητική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της διαδρομής της Άπω Ανατολής στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο Novak σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.
«Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Gazprom και της China National Petroleum Corporation για προμήθειες δέκα δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου επιπλέον στη διαδρομή της Άπω Ανατολής.

Διακυβερνητική συμφωνία

Θα καταλήξουμε στην υπογραφή μιας διακυβερνητικής συμφωνίας σύντομα - αυτό είναι το έργο που θα γίνει στο μέλλον », είπε ο Novak.
Οι δύο χώρες συνεχίζουν τις συνομιλίες για την υλοποίηση του έργου για την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Αυτό το αέριο θα διασχίζει το έδαφος της Μογγολίας στην Κίνα. Πρόκειται για ένα νέο έργο μεγάλης κλίμακας με χωρητικότητα έως 50 δισ. κυβικά μέτρα αερίου», πρόσθεσε.
Οι δύο χώρες στρέφονται επίσης σε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα για παραδόσεις ενεργειακών πόρων.
«Μεταβαίνουμε σε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα -σε ρούβλια και σε γιουάν- για παρεχόμενους ενεργειακούς πόρους, σε αμοιβαίους διακανονισμούς που πραγματοποιούνται ιδίως για προμήθειες εξοπλισμού από την Κίνα», είπε ο Novak.
«Για παράδειγμα, οι προμήθειες φυσικού αερίου επί του παρόντος μεταξύ της Gazprom και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας γίνονται σε βάση ισοτιμίας σε ρούβλια και σε γιουάν», πρόσθεσε.
Οι πληρωμές για προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου μετατοπίζονται επίσης προληπτικά στα εθνικά νομίσματα της Ρωσίας και της Κίνας, υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης