Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ τρέχουν με... 3.000% - Εκτοξεύονται τα φέσια

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ  τρέχουν με... 3.000%  - Εκτοξεύονται τα φέσια
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ και η κρατική επιδότηση
Σχετικά Άρθρα

Τριπλασιάστηκαν τα φέσια των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ σε διάστημα 12 μηνών.
Η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής έφερε νέα χρέη στην επιχείρηση λόγω αδυναμίας των νοικοκυριών αποπληρωμής των τιμολογίων ρεύματος.
Τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 αποκαλύπτουν ότι η ενεργειακή φτώχεια πλήττει την κοινωνία.
Θέμα χρόνου είναι να αποκαλυφθεί το οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΗ επι διοίκησης Γιώργου Στάσση, ο οποίος παρά την κυβερνητική στήριξη που διαθέτει δεν έχει φέρει αποτέλεσμα.
Τα υπέρ κέρδη της ΔΕΗ μέσω των τιμολογίων ρεύματος από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 εξανεμίζονται στη «μαύρη τρύπα» ενώ καταγράφεται η διόγκωση των οφελών στο μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της χώρας.

Oι αριθμοί λένε τη αλήθεια

Στα 649 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις της ΔΕΗ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 έναντι 191,5 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.
Σε διάστημα τριών μηνών τα χρέη προς τη ΔΕΗ αυξήθηκαν από τα 428,6 εκατ. ευρώ στα 649 εκατ. ευρώ δηλαδή ενισχύθηκαν κατά 221 εκατ. ευρώ.
Τα νοικοκυριά πριν την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής ανταποκρίνονταν με το παραπάνω στην εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι απαιτήσεις της ΔΕΗ έφθαναν μόλις τα 12 εκατ. ευρώ.
Δώδεκα μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2022 έφθασαν τα 428,6 εκατ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3.466%
Η ΔΕΗ διατηρεί ψηλά τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος χάρη στη μηνιαία κρατική επιδότηση η οποία κυμαίνεται από 59% έως το 81% στη συνολική αξία των νοικοκυριών.
Τα νοικοκυριά καλούνται τα να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσοστό της αξίας της ενέργειας που κυμαίνεται από 41% έως 19%.
Παρότι η εξόφληση από τα νοικοκυριά είναι μειωμένη χάρη στην κρατική επιδότηση δεν μπορούν να ανταποκριθούν αφήνοντας φέσια στη ΔΕΗ.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ και η κρατική επιδότηση

Τον Αυγουστο το τιμολόγιο της ΔΕΗ ήταν στα 486 ευρώ ανά MWh και η κρατική επιδότηση ανήλθε στα 377 ευρώ ανά MWh με αποτέλεσμα να καλύπτει το 69% της αξίας της ενέργειας.
Το Σεπτέμβριο η ΔΕΗ τιμολόγησε προς 788 ευρώ την MWh , η κρατική επιδότηση ήταν στα 639 ευρώ ανά MWh, φθάνοντας το 81% του τιμολογίου ρεύματος.
Τον Οκτώβριο η ΔΕΗ όρισε τα 597 ευρώ της MWh και η κρατική επιδότηση ήταν στα 386 ευρώ ανά MWh με την κάλυψη να φτάνει στο 64%.
Το Νοέμβριο η ΔΕΗ χρέωσε την MWh στα 397 ευρώ και η κρατική επιδότηση στα 238 ευρώ καλύπτοντας το 59% της αξίας του λογαριασμού ρεύματος.
Η επιδότηση του Δεκεμβρίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 221 ευρώ ανά MWh με τη ΔΕΗ να χρεώνει 380 ευρώ ανά MWh, με το κράτος να πληρώνει το 59% της αξίας του λογαριασμού.
Η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται να χτυπιέται από τα «ενεργειακά κύματα». Ένας δύσκολος Χειμώνας για τα νοικοκυριά, τα ταμεία του μεγαλύτερου προμηθευτή τη χώρας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης