Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Η αποεπένδυση θα οδηγήσει σε νέο σοκ στην προσφορά πετρελαίου - Ποιες χώρες του OPEC μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή

Ρωσία: Η αποεπένδυση θα οδηγήσει σε νέο σοκ στην προσφορά πετρελαίου  - Ποιες  χώρες του OPEC μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή
Pαρά την προσφορά - ρεκόρ αργού πετρελαίου των χωρών της Μέσης Ανατολής ο κόσμος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης παραγωγικής ικανότητας ήδη από τα επόμενα χρόνια
Μόνο ορισμένες χώρες του OPEC και η Ρωσία έχουν τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου καθώς η βάση των ενεργειακών πόρων τους σε νέα έργα είναι συγκρίσιμη με όλη προβλεπόμενη παγκόσμια παραγωγή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Igor Sechin στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF ).
«Μόνο ορισμένες χώρες του OPEC, καθώς και η Ρωσία, όπου η βάση πόρων των νέων έργων είναι συγκρίσιμη με τις προβλέψεις για όλες τις νέες περιοχές παραγωγής στον κόσμο, στην πραγματικότητα έχουν τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης αύξησης της παραγωγής υγρών υδρογονανθράκων παγκοσμίω;», επισήμανε.
Εν τω μεταξύ, ο Sechin σημείωσε ότι ακόμη και παρά την προσφορά ρεκόρ αργού πετρελαίου των χωρών της Μέσης Ανατολής (με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να διαθέτουν αποθέματα για 70 χρόνια, το Κουβέιτ και το Ιράκ - για περίπου 100 χρόνια), ο κόσμος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης παραγωγικής ικανότητας ήδη από τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της αποεπένδυσης που επιβάλει η Δύση.
«Και οι χώρες του OPEC δεν θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση», τόνισε.
Ο OPEC και οι σύμμαχοί του πρέπει να παρακολουθούν όχι μόνο την παραγωγή των χωρών μελών του οργανισμού αλλά και τις εξαγωγές τους, σύμφωνα με τον Igon Sechin,
Ορισμένα έθνη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών στέλνουν έως και το 90% της παραγωγής τους στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας άλλα είδη καυσίμων για εγχώρια κατανάλωση, δήλωσε ο Sechin,
Για τη Ρωσία, το μερίδιο των εξαγωγών αργού σε σχέση με τη συνλική  παραγωγή είναι μόλις 50%, δήλωσε ο Sechin.
Αυτό «θέτει τη χώρα μας σε μειονεκτική θέση δεδομένου του τρέχοντος μηχανισμού παρακολούθησης» στον ΟPEC+», είπε.
«Φαίνεται σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο παρακολούθησης όχι μόνο των ποσοστώσεων παραγωγής, αλλά και των εξαγωγών πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά μεγέθη των εγχώριων αγορών».
Οι δηλώσεις του Sechin έρχονται τη στιγμή που οι παρατηρητές του ρωσικού πετρελαίου παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με τη δέσμευση της Μόσχας για εθελοντικές περικοπές της παραγωγής.
Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα του OPEC+ που ανακοίνωσε περικοπές στην παραγωγή αργού νωρίτερα φέτος, με στόχο να ενισχύσει τη ζήτηση για το πετρέλαιό της εν μέσω δυτικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων στις τιμές των καυσίμων.
Η Μόσχα δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Φεβρουάριο και να διατηρήσει αυτό το επίπεδο έως το 2024.
Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση κρατά απόρρητα τα στοιχεία της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της προόδου των περικοπών πέρα από τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της.
Ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexander Novak δήλωσε πολλές φορές ότι η Ρωσία είχε επιτύχει το δεσμευμένο επίπεδο παραγωγής την άνοιξη, οι θαλάσσιες εξαγωγές της χώρας, ένα βασικό μέτρο των επιπέδων παραγωγής, παρέμειναν ισχυρές.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, πηγές του OPEC αναθεώρησαν προς τα πάνω το βασικό όριο της ρωσικής παραγωγής σε 9,949 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, γεγονός που διευκολύνει τη Ρωσία να τηρήσει τους περιορισμούς της παραγωγής εν μέσω ελέγχων και εκκλήσεων για μεγαλύτερη διαφάνεια των δεδομένων.
OPEC - Saint Lucia
Δύσκολη μία κοινή πολιτική

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τον ΟPEC να επιτύχει συναίνεση λόγω των διαφορετικών οικονομικών δομών και των αποκλινουσών τάσεων παραγωγής στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τον Sechin.
«Οι χώρες του ΟPEC της Μέσης Ανατολής αυξάνουν την παραγωγή τους και διαφοροποιούν τις οικονομίες τους, αναπτύσσοντας τον μη πετρελαϊκό τομέα», δήλωσε ο Sechin.
«Οι αφρικανικές χώρες του ΟPEC μειώνουν σταθερά την παραγωγή τους, χάνοντας το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου», πρόσθεσε.
Η συναίνεση του ΟPEC + παραλίγο να αποδειχθεί ανέφικτος στόχος κατά την υπουργική σύνοδο στη Βιέννη πριν από δύο εβδομάδες, όταν οι υποπαραγωγικές αφρικανικές χώρες αρνήθηκαν να παραδώσουν ορισμένες από τις αχρησιμοποίητες ποσοστώσεις παραγωγής τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Έπειτα από μια σειρά τεταμένων διαπραγματεύσεων αργά τη νύχτα και ώρες διαβουλεύσεων λίγο πριν από την επίσημη συνεδρίαση του OPEC+, επιτεύχθηκε μια συμφωνία με μερική ικανοποίηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποσχέθηκε τη δική της μονομερή μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για τουλάχιστον ένα μήνα.
 Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-06-17_160351.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης