Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα υποχώρηση στο πετρέλαιο, έκλεισε στο -2% και τα 88,07 δολάρια το Brent

Νέα υποχώρηση στο πετρέλαιο, έκλεισε στο -2% και τα 88,07 δολάρια το Brent
Τρεις ημέρες «στο κόκκινο»
Σχετικά Άρθρα
Πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι φόβοι για την παγκόσμια ζήτηση μετριάζονται επί του παρόντος από την καθυστέρηση της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, ενώ, την ίδια στιγμή, υπάρχουν σημάδια επικείμενης αύξησης της προσφοράς από τα μέλη του ΟΠΕΚ+.
Αρνητικά για τον «μαύρο χρυσό» λειτουργεί και το ισχυρό δολάριο, με τον US Dollar Index (ενιαία τιμή έναντι ων επικρατέστερων ανταγωνιστικών νομισμάτων) να παραμένει πάνω από 106 μονάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε με πτώση 1,76 δολ. ή 2% στα 88,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) κατέγραψε απώλειες 1,75 δολ. ή 2,1%, στα 83,74 δολάρια το βαρέλι.
Αξίζει να σημειωθεί πως, κόντρα στο ρεύμα, η JPMorgan εκτιμά πως, αν και υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, είναι απίθανο η σύγκρουση αυτή να πυροδοτήσει μια παρατεταμένη άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
«Ακόμη και αν ο πόλεμος επεκταθεί πέρα από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, είναι απίθανο να οδηγήσει σε παρατεταμένη άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Υπάρχουν απτές ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου που ενισχύθηκαν από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και την υποτίμηση των νομισμάτων άρχισαν να περιορίζουν την κατανάλωση καυσίμου και να επιφέρουν καταστροφή της ζήτησης».
Ο ΙΕΑ, ωστόσο, κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ενός νέου πετρελαϊκού σοκ σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, απ' όπου προέρχεται το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών μαύρου χρυσού.
«Ασφαλώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση. Αλλά οι εντάσεις είναι πολύ ισχυρές, και σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών πετρελαίου προέρχεται από την περιοχή αυτή.
Όχι μόνο οι παραγωγοί είναι εκεί, αλλά και βασικοί εμπορικοί δρόμοι». Μια μείζονα γεωπολιτική κρίση εκεί θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου σε ένα πετρελαϊκό σοκ, 50 χρόνια μετά το σοκ του 1973.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης