Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Χρειάζονται 4,5 τρισ. δολ. ετησίως για την πράσινη μετάβαση – Μείωση της κατανάλωσης άνθρακα κατά 25%

IEA: Χρειάζονται 4,5 τρισ. δολ. ετησίως για την πράσινη μετάβαση – Μείωση της κατανάλωσης άνθρακα κατά 25%
Η κατανάλωση πετρελαίου, άνθρακα και μεθανίου πρέπει να μειωθεί κατά ένα τέταρτο…
Οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να εκτιναχθούν στα 4.500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2030, σύμφωνα με την ΙΕΑ - μια τεράστια προσπάθεια, αλλά απαραίτητη για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η δε κατανάλωση πετρελαίου, άνθρακα και μεθανίου πρέπει να μειωθεί κατά ένα τέταρτο.
Αυτά δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο οποίος ενημέρωσε τον «Οδικό Χάρτη Καθαρού Μηδενισμού», που περιλαμβάνει μέτρα για την εξάλειψη των εκπομπών CO2 έως το 2050 και τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό στο τέλος του αιώνα.
Αντίθετα, παρόλο που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές, η αντίσταση στους δύσκολους απαραίτητους μετασχηματισμούς αυξάνεται και στην Ευρώπη, ενώ ο απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα δήλωσε πρόσφατα ότι η πλήρης εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων είναι «μη ρεαλιστική».
Ο ΔΟΕ προσπαθεί να ζωγραφίσει μια αισιόδοξη εικόνα και δηλώνει ότι η αύξηση ρεκόρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί ακόμα να σώσει τον πλανήτη από τα χειρότερα, αλλά θα χρειαστούν πολλοί περισσότεροι πόροι.
Η έκθεση εκτιμά ότι οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση θα φτάσουν τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, πολύ μακριά από τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που συνιστώνται την επόμενη δεκαετία.
Σε λιγότερο από επτά χρόνια η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής καθαρής ενέργειας θα πρέπει να τριπλασιαστεί, γεγονός που θα φέρει σημαντική μείωση (πάνω από 25% έως το 2030 και 80% έως το 2050) στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.
Ωστόσο, ο ΔΟΕ πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε ορισμένα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε ήδη εγκεκριμένα έργα, για να αποφευχθούν οι αυξήσεις των τιμών ή οι ελλείψεις εφοδιασμού.
Είναι επίσης απαραίτητο να διπλασιαστεί η ενεργειακή απόδοση και να πιέσουμε ακόμη περισσότερο για αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικά οχήματα.
Ο οδικός χάρτης του ΔΟΕ απαιτεί επίσης μείωση κατά 75% των εκπομπών μεθανίου που παράγονται από τον ενεργειακό τομέα έως το 2030, με εκτιμώμενο κόστος 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ίσο με μόλις 2% του καθαρού εισοδήματος που εισπράττει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022.
Ο ΔΟΕ επαναλαμβάνει τη σημασία μιας δίκαιης μετάβασης, η οποία λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα έθνη ανά τον κόσμο.
Για το λόγο αυτό, συνιστά στις πλούσιες χώρες και την Κίνα να φτάσουν το καθαρό μηδέν νωρίτερα από το αναμενόμενο, για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης