Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το πετρέλαιο κλείνει το 2023 με πτώση 10% - Απέτυχε ο OPEC+ - Στα 84 δολ. το brent το 2024

Το πετρέλαιο κλείνει το 2023 με πτώση 10% - Απέτυχε ο OPEC+ - Στα 84 δολ. το brent το 2024
Οι περικοπές της παραγωγής από τον OPEC+ αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να κλείσουν το 2023 περίπου 10% χαμηλότερα, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια πτώση εδώ και δύο χρόνια, αφού οι γεωπολιτικές ανησυχίες, οι περικοπές της παραγωγής και τα παγκόσμια μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού προκάλεσαν άγριες διακυμάνσεις στις τιμές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent σημείωναν άνοδο 48 σεντς ή 0,6% στα 77,63 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2023, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύονταν 37 σεντς ή 0,5% υψηλότερα στα 72,14 δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.
Την Παρασκευή, οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν μετά από πτώση 3% την προηγούμενη ημέρα, καθώς περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες ετοιμάζονται να διέλθουν από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.
Μεγάλες εταιρείες είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν τις διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας αφότου η μαχητική ομάδα Houthi  της Υεμένης άρχισε να βάζει στο στόχαστρο πλοία.
Παρόλα αυτά, και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονται σε τροχιά να κλείσουν στα χαμηλότερα επίπεδα τέλους του έτους από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση και έστειλε τις τιμές χαμηλότερα.

Απέτυχε ο OPEC+

Οι περικοπές της παραγωγής από τον OPEC+ αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές, με τους δείκτες αναφοράς να υποχωρούν σχεδόν 20% από το υψηλότερο επίπεδό τους φέτος.
Οι αδύναμες επιδόσεις του πετρελαίου στο τέλος του έτους έρχονται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες μετοχές, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ανόδου για το τέλος του 2023.
Ο δείκτης μετοχών MSCI, ο οποίος παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα για ταχείες μειώσες επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το επόμενο έτος.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο οδεύει προς πτώση 2% φέτος, μετά από δύο χρόνια ισχυρών κερδών.
Οι αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών και το ασθενέστερο δολάριο, το οποίο καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση το 2024, λένε αξιωματούχοι του κλάδου.

Τι βλέπουν οι traders για το 2024

Έρευνα του Reuters σε 30 οικονομολόγους και αναλυτές προβλέπει ότι το αργό τύπου Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 84,43 δολάρια το βαρέλι το 2024, έναντι μέσου όρου περίπου 80 δολαρίων το βαρέλι φέτος και υψηλών τιμών άνω των 100 δολαρίων το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης