Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα μπλε σταθερά τιμολόγια ρεύματος ετοιμάζουν οι προμηθευτές ενέργειας καθώς προδικάζουν άνοδο των τιμών της KWh

Νέα μπλε σταθερά τιμολόγια ρεύματος ετοιμάζουν οι προμηθευτές ενέργειας καθώς προδικάζουν άνοδο των τιμών της KWh
Στα «τυφλά» επιλέγουν τιμολόγια ρεύματος τα νοικοκυριά
Σχετικά Άρθρα
Σε σχοινοβάτες μεταμόρφωσαν τα νοικοκυριά τα νέα πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος αφού καλούνται με κλειστά «ματιά» να βρουν το κατάλληλο τιμολόγιο χωρίς να γνωρίζουν τους συντελεστές που διαμορφώνουν την τελική τιμή της KWh, όπως είναι οι θερμοκρασίες στη Γερμανία όπως και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η ελεύθερη ναυσιπλοΐα από την Ερυθρά Θάλασσα και η πορεία της τιμής του TTF με τη ζήτηση για θέρμανση να είναι άγνωστη για τους καταναλωτές.
Τα νοικοκυριά με τα πράσινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί τιμολόγια αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο το οποίο μπορεί να τους βγει σε «καλό» αλλά οι περισσότερες πιθανότητες λένε πώς είναι για «κακό».
Όταν οι παράμετροι διαμόρφωσης είναι άγνωστοι για τα νοικοκυριά είναι σαν παίζουν «καζίνο» στο διαδίκτυο ποντάροντας στο «μαύρο» ή το «κόκκινο» με την προσδοκία να κερδίζουν.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αφού έστρωσε το χαλί του «τζόγου» στα τιμολόγια ρεύματος άφησε αβοήθητα τα νοικοκυριά στην επιλογή του ειδικού τιμολογίου όπως και των άλλων χρωμάτων.
Τα νοικοκυριά δεν ξέρουν ποια είναι η τιμή του συμβολαίου του TFF όπως και ποιά θα είναι η μέση τιμή ανά MWh στις πρώτες έξι συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Νέα πιο ακριβά σταθερά τιμολόγια έχουν στο συρτάρι τους οι προμηθευτές

Οι προμηθευτές με τα μπλε σταθερά τιμολόγια που οι τιμές τους βρίσκονται μια ανάσα από τα κυμαινόμενα τιμολόγια όπως και του ειδικού τιμολογίου ανακατεύουν την …τράπουλα στα μπλε τιμολόγια.
Το BN αποκαλύπτει ότι ορισμένοι προμηθευτές ενέργειας που δίνουν σταθερή τιμή από τα 0,149 έως τα 0,20 ευρώ ανά KWh ετοιμάζουν καινούργια μπλε τιμολόγια για τους νέους πελάτες που θα εμφανιστούν τους επόμενους μήνες.
Έτσι οι σημερινές τιμές των μπλε τιμολογίων δεν θα είναι για τους καινούργιους.
Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες πριν δημοσιοποιήσουν τα νέα τιμολόγια θα χρειαστεί λάβουν έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για να τα δώσουν στη συνέχεια στη δημοσιότητα.

Στέλεχος: Τι θέλετε εμείς να αγοράζουμε 200 ευρώ την MWh και να πουλάμε προς 150 ευρώ;

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση στελέχους εταιρείας ενέργειας που είπε ότι δεν θα βάζουμε νέους πελάτες στο σταθερό τιμολόγιο το οποίο θα είναι πιο κάτω από το κόστος αγοράς , σημείωσε ότι θα έρθουν καινούργια προϊόντα που θα προσαρμοστούν στα επιπλέον κόστη. Το ίδιο διευκρίνισε ότι όταν η χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι στα 200 ευρώ ανά MWh η εταιρεία να πουλάει στη λιανική προς 150 ευρώ την MWh;

Που είναι σήμερα οι συντελεστές διαμόρφωσης της KWh

Η μέση τιμή ανά MWh διαμορφώνεται στα 90,6 ευρώ ανά Mwh στις πρώτες έξι ημέρες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η τιμή του TTF ξεπέρασε τα 33 ευρώ ανά MWh το οποίο είναι το χαμηλό τεσσάρων μηνών. Στο ενδεχόμενο να πέσουν οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες λόγω ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του Χειμώνα αμέσως θα αυξηθεί η ζήτηση από τα νοικοκυριά για θέρμανση.
Για σήμερα Παρασκευή 5 Ιανουαρίου η ζήτηση σε ρεύμα για τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν στις 75.000 MWh διότι οι θερμοκρασίες διατηρούνται στη περιοχή των 20 βαθμών κελσίου.
Όταν αυξηθεί η ζήτηση για θέρμανση αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 MWh την ημέρα. Οι ανάγκες θα καλυφθούν από τις μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης για Φ/Α.
Πέρυσι την ίδια μέρα η χονδρεμπορική τιμή ανά KWh ήταν στα 214 ευρώ και σήμερα διαμορφώθηκε στα 98,21 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας αύξηση κατά 16,19%.
Η τιμή του TTF ήταν στα 70 ευρώ ανά MWh και σήμερα στα 33 ευρώ εμφανίζοντας ανοδική τάση. Σήμερα τα σταθερά τιμολόγια των προμηθευτών μπορεί να φαίνονται «ακριβά» αλλά μπορεί άμεσα να γίνουν «φθηνά» αλλά άπιαστα από τα νοικοκυριά διότι θα έχουν αντικατασταθεί από νέα πιο ακριβά τιμολόγια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης