Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα τιμολόγια ρεύματος κινούνται έως 40% πιο ψηλά από το κόστος της ενέργειας - Με αργούς ρυθμούς η αποκλιμάκωση της KWh

Τα τιμολόγια ρεύματος κινούνται έως 40% πιο ψηλά από το κόστος της ενέργειας - Με αργούς ρυθμούς η αποκλιμάκωση της KWh
Η πρώτη ύλη ως ενέργεια έχει μειωθεί 27,9% από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024 αλλά τα οικιακά τιμολόγια παραμένουν πάνω από τα 0,10 ευρώ ανά KWh για το ειδικό - πράσινο τιμολόγιο
Σχετικά Άρθρα
Πανάκριβα παραμένουν τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος παρότι οι συνθήκες ευνοούν για την ταχεία αποκλιμάκωσή τους.
Η πρώτη ύλη ως ενέργεια έχει μειωθεί 27,9% από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024 αλλά τα οικιακά τιμολόγια παραμένουν πάνω από τα 0,10 ευρώ ανά KWh για το ειδικό - πράσινο τιμολόγιο που φτάνει μέχρι τα 0,115 ευρώ.
Έτσι οι παλιοί πελάτες αναχρηματοδοτούν τα επόμενα φθηνά τιμολόγια διότι τα τιμολόγια του προηγούμενου μήνα ήταν πιο ψηλά έως 40% από το κόστος ενέργειας.
Τα τιμολόγια του Ιανουαρίου ήταν πάνω από 0,14 ευρώ φθάνοντας τα 0,17 ευρώ ανά KWh ενώ η ΔΕΗ έδωσε το χαμηλότερο στα 0,136 ευρώ ανά KWh για τα ειδικό πράσινο τιμολόγιο.
Με το κόστος ενέργειας στα 102 ευρώ ανά MWh.
Τoν Φεβρουάριο η ΔΕΗ εδωσε 0,128 και η πλειοψηφία των παρόχων ήταν άνω των 0,13 ευρώ ανά KWH και 0,14 ευρώ ανά KWh και τον Μάρτιο η ΔΕΗ έβαλε τον πήχη στα 0,108 λεπτά για να έρθει η πλειοψηφία των προμηθευτών να κινηθεί λίγο ψηλότερα φθάνοντας μέχρι τις 0,115 ευρώ ανά KWh με μηνιαία κατανάλωση τις 500 KWh.

Τα κόστη ενέργειας στο τρίμηνο

Τον Ιανουάριο το κόστος της ενέργειας ήταν στα 102, ευρώ και η μέση τιμή πώλησης ήταν στα 140 ευρώ ανά MWh τον Φεβρουάριο το κόστος ήταν στα 93 ευρώ και η μέση τιμή στα 130 ευρώ και για το Μάρτιο το κόστος ήταν στα 73 ευρώ και η μέση τιμή πώλησης άνω των 110 ευρώ ανά MWh
Τα τιμολόγια ρεύματος κινούνται ανά μήνα από 30% έως 40% πιο ψηλά από το κόστος κτήσης της ενέργειας και με δεδομένο ότι οι πελάτες δεν αλλάζουν πάροχο οι προμηθευτές είναι σε θέση να διαμορφώνουν τιμολόγια με χαμηλό ρίσκο.

Η ΔΕΗ κινητοποιεί τον ανταγωνισμό στα τιμολόγια ρεύματος

Η κινητήριος δύναμή για την αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος είναι η ΔΕΗ η οποία ανακοινώνει πρώτη τα τιμολόγια ρεύματος και ακολουθούν οι υπόλοιποι πάροχοι Σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε πρώτη του μήνα οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στη δημοσιότητα την τιμή της KWh του ειδικού τιμολογίου και ο χρόνος τελειώνει τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.
Όμως όλοι περιμένουν τη ΔΕΗ που θα ορίσει το δικό της τιμολόγιο.
Οι πάροχοι ενέργειας έχουν δύο εναλλακτικά σχέδια ανάλογα με την τιμή που θα ανακοινώσει ο πιο ισχυρός πάροχος της αγοράς ενώ κανένας δεν προηγείται της ανακοίνωσης της ΔΕΗ..

Πόσο έπεσε το κόστος ρεύματος στο τρίμηνο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου

Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς μειώθηκε κατά 27,9% από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.Τα ειδικά τιμολόγια - στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου παρουσίασαν μείωση από 18,5% έως 26,67 %.
Η ποσοστιαία πτώση όταν είναι πάνω από το 20% σημαίνει ότι πλησιάσει πιο κοντά την πτώση του κόστους ενέργειας.
Τα δεδομένα των αναλυτών της ενεργείας λένε ότι η τιμή της KWh θα έπρεπε να ήταν ήδη στα 0,08 και τα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι υψηλά και αδικαιολόγητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος τρόπος τιμολόγησης με τα πολλά χρώματα και τους μαθηματικούς τύπους υπολογισμού των τιμολογίων ρεύματος έδωσαν την ευκαιρία σε «μικρούς» προμηθευτές να αναδείξουν τα δικά τους πιο φθηνά τιμολόγια χάρη σα χρώματα που συμβάλλουν στον ανταγωνισμό.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης