Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία αποτελεί απειλή δολιοφθοράς για το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία αποτελεί απειλή δολιοφθοράς για το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ
Το ρωσικό σαμποτάζ αποτελεί σαφή απειλή για την υποδομή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
«Για δεκαετίες η Ρωσία χαρτογραφούσε τα κρίσιμα… υποθαλάσσια καλώδια και αγωγούς από τους οποίους εξαρτιόμαστε», δήλωσε ο James Appathurai, αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας καινοτομίας, υβριδικής και κυβερνοασφάλειας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, στο συνέδριο Clean Energy Summit στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 19/3.
Αυτή η δραστηριότητα είχε «πολύ καλούς πόρους» και η Ρωσία συνέχισε να την κάνει, είπε.
Και οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία τέθηκαν εκτός λειτουργίας το 2022. Επίσης ο αγωγός αερίου Balticconnector μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας τέθηκε εκτός λειτουργίας τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από απροσδόκητη φυσική ζημιά από άγνωστους παράγοντες.
Υπήρχε επίσης μια απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, είπε ο Appathurai, καθώς επιθέσεις ransomware σε κρίσιμες υποδομές κάλυψαν τις εισαγωγές κακόβουλου λογισμικού σε συστήματα ελέγχου.
Αυτό το κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί όταν «οποιοσδήποτε αντίπαλος –κυρίως Ρωσία και Κίνα– θέλει να το χρησιμοποιήσει», επεσήμανε.
Η Ουκρανία είχε υποστεί συνεχείς κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία κατά των υποδομών της μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, συμπλήρωσε. Σε απάντηση, ανέπτυξε «νησιωτικές λειτουργίες» για να επιτρέψει στα συστήματά της να λειτουργούν χωρίς να είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα μέλη του ΝΑΤΟ που γενικά συνδέουν τα πάντα με το Διαδίκτυο, «πράγμα που δημιουργεί μια πολύ μεγάλη ευπάθεια», είπε ο Appathurai.

Εκτίμηση κινδύνου

Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτούσε από τις εθνικές κυβερνήσεις να αξιολογούν τους κινδύνους για τις κρίσιμες υποδομές τους, συμπεριλαμβανομένων διατομεακών και συνόρων, είπε στη διάσκεψη ο Heike Buss, αναπληρωτής επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας στο τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μετά τη διακοπή του Nord Stream, η Κομισιόν κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις κρίσιμες ενεργειακές οντότητες να πραγματοποιήσουν αξιολόγηση τρωτότητας, σημείωσε ο Buss.
Η ΕΚ παρείχε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για αυτό, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων προσαρμογής στις ανάγκες των χωρών. Τώρα συγκέντρωνε σχόλια από τις κυβερνήσεις.
Αυτή η άσκηση ήταν «πολύ χρήσιμη» για την υποστήριξη των πρόσφατων προσπαθειών της ΕΕ να βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της, καθώς εξέταζε «συγκεκριμένα έναν ανταγωνιστή που προσπαθεί να διαταράξει τις δραστηριότητες των προμηθευτών ενέργειας», είπε.

Στοχευμένη προσέγγιση

Δεν είναι δυνατό να προστατεύονται πάντα και τα 9.000 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα που τροφοδοτούν την Ευρώπη, είπε στη διάσκεψη ο Olav Aamlid Syversen, επικεφαλής του γραφείου της Equinor στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε τα πολύ, πολύ κρίσιμα στοιχεία… και πώς συνεργάζεστε με διαφορετικούς εταίρους για να ενισχύσετε αυτή την προστασία», είπε.
Η νορβηγική ενεργειακή Equinor είχε υποστεί κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές στις οποίες ήταν εταίρος ή στις οποίες βασιζόταν στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου που μετέφερε αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, καθώς και τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της στην Αλγερία, είπε.
Ωστόσο, η διακοπή του Nord Stream ήταν πολύ πιο κοντά στις θαλάσσιες λεκάνες που στεγάζουν τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της Equinor, είπε, σημειώνοντας ότι η Νορβηγία αύξησε την ασφάλεια σε επίπεδο κρατικού και ιδιωτικού ενεργειακού τομέα ως απάντηση.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης