Ενέργεια

Ήπιες απώλειες στο πετρέλαιο – Διατηρεί τα 90 δολάρια το Brent

Ήπιες απώλειες στο πετρέλαιο – Διατηρεί τα 90 δολάρια το Brent
Δεν επηρεάστηκαν οι τιμές από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα
Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα 15/4 οι τιμές πετρελαίου, στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης με drones και πυραύλους στο Ισραήλ.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs δεν θεωρούν τα τελευταία γεγονότα μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ καθοριστικό παράγοντα που θα επηρεάσει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου και επικαλούνται την πιθανή αντιστάθμιση κινδύνου από τους παραγωγούς.
«Οι στρατηγικοί μας αναλυτές για τα εμπορεύματα δεν αναμένουν σημαντική περαιτέρω άνοδο στις τιμές του πετρελαίου», ανέφερε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
«Οποιαδήποτε άνοδος των τιμών πετρελαίου λόγω των υψηλότερων γεωπολιτικών κινδύνων μπορεί να αμβλυνθεί από τους παραγωγούς πετρελαίου που αποφασίζουν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους των τιμών τους και να πουλήσουν την παραγωγή τους προς τα εμπρός», τόνισαν ακόμα οι αναλυτές της Goldman.
Ωστόσο, ένα ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν θα ωθούσε σίγουρα τις τιμές του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα, δεδομένης της θέσης της χώρας ως τέταρτου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ. Εάν δε η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω από εκεί και πέρα, όλα τα στοιχήματα είναι εκτός και το Brent μπορεί κάλλιστα να φτάσει τα 100 δολάρια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Ιουνίου κατέγραψε απώλειες 0,35 δολ. ή 0,4% και έκλεισε στα 90,10 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Μαΐου έκλεισε με πτώση 0,25 δολ. ή 0,3%, στα 85,41 δολάρια το βαρέλι.

ΙΕΑ: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αυξάνουν τους κινδύνους για την ασφάλεια του πετρελαίου – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο με τις αεροπορικές επιθέσεις του Ιράν σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο να περιέλθει η αγορά πετρελαίου σε φάση έντονης μεταβλητότητας σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Σύμφωνα με το Energy & Power, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου ήταν ήδη σφιχτές πριν από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, με τις εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή να εστιάζουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην ασφάλεια του εφοδιασμού, όπως δείχνει και η τελευταία έκδοση της μηνιαίας Έκθεσης για την αγορά πετρελαίου.
Οι συνεχείς μειώσεις της παραγωγής από τον ΟPEC+ σημαίνουν ότι οι παραγωγοί εκτός του ΟPEC+, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, αναμένεται να συνεχίσουν να οδηγούν την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου μέχρι το 2025.
Μόνο οι πρόσθετες ποσότητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και τον Καναδά θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το τρέχον και το επόμενο έτος.
Ταυτόχρονα, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση επιβράδυνσης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΙΕΑ, η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και σε 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2025.
Καθώς η έντονη ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία Covid-19 έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, οι διαρθρωτικοί παράγοντες αναμένεται να οδηγήσουν σε σταδιακή μείωση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου κατά το υπόλοιπο της δεκαετίας.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η συνεχής αύξηση του μεριδίου αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων, η σταθερή βελτίωση του τομέα των καυσίμων και οι προσπάθειες στη Μέση Ανατολή να μειωθεί η χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης