Οι πέντε πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής
Όλες οι ενεργειακές εξελίξεις «ακουμπούν» ή πηγάζουν από τη Βόρεια Ελλάδα τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος στην ημερίδα της «Μακεδονίας της Κυριακής» και του emakedonia.gr με θέμα «Ο νέος ενεργειακός χάρτης και ο ρόλος της Β. Ελλάδας».
Οι πέντε τεκτονικές αλλαγές
Ο κ. Τσάφος έκανε λόγο για πέντε τεκτονικές αλλαγές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη:
Η άνοδος των ΗΠΑ που από εισαγωγέας έγινε ως κορυφαία παραγωγός χώρα, εξάγοντας το 30% της ενέργειας.
Η άνοδος της Κίνας που επενδύει στρατηγικά στην παραγωγή φωτοβολταϊκών, ανεμμογεννητριών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 η Κίνα πρόσθεσε 277γιγαβατ ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδόν όσα η Ευρώπη επί 25 χρόνια (304 γιγαβατ)
Το ενεργειακό διαζύγιο Ευρώπης- Ρωσίας. Οι πρώτες συμφωνίες για προμήθεια αερίου ήταν από το 1968 ενώ στην Ελλάδα έφτασε στα τέλη '90. «Αυτή η σχέση λήγει».
Οι νέοι χάρτες στις ορυκτές πρώτες ύλες, όπως νικέλιο, κοβάλτιο, λίθιο, χαλκός -«αυτά τα προϊόντα δημιουργούν νέες εξαρτήσεις»
Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την κλιματική ουδετερότητα
Σε αυτές τις αλλαγές έρχονται να προστεθούν η τεχνητη νοημοσύνη, η πυρηνική, το υδρογόνο, που θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις, ανέφερε ο κ. Τσάφος, σημειώνοντας ότι σε ένα τόσο σύνθετο τοπίο «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθείς σε παράλυση ή να κινείσαι σπασμωδικά και να κανείς κύκλους γύρω από τον εκατό σου».
Οι πέντε πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πυλώνες της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας:
1)Στροφή στις ΑΠΕ που είναι «πολύ πιο ανταγωνιστικές σήμερα σε σχέση με πριν από 5 χρόνια. Από 18% εισαγωγές έχουμε γίνει καθαροί εξαγωγείς με 5-6% εξαγωγές».
Οι εξαγωγές σημαίνουν πιο φθηνή ενέργεια, συγκριτικά, εξήγησε ο κ. Τσάφος αναφέροντας ότι το 2019 η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή τιμή χοντρικής από όλη την Ευρώπη και 20 ευρώ πιο ακριβοί από τη γειτονική Βουλγαρία, και τον Ιανουάριο το αέριο ήταν 40 ευρώ φθηνότερο στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία. Το 2019 ήμασταν στο τέλος της γραμμής αερίου, κανείς δεν ενδιαφερόταν για την Ελλάδα. Σήμερα μπαίνουν 17 bcm και 11 bcm βγαίνουν, οπότε οι άλλοι βλέπουν τι γίνεται σε εμάς για να δουν αν θα έχουν ασφαλή πρόσβαση σε ενέργεια» είπε ο κ. Τσάφος, χαρακτηρίζοντας ιστορική την απόφαση για πλήρη απαγόρευση ρωσικού φυσικου αερίου στην Ε.Ε, κάτι που δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι νέες μονάδες φυσικού αερίου παρέχουν ευελιξία στο σύστημα
2) Ολοκληρωμένη στρατηγική υδρογονάνθρακες. «Όλοι θέλαμε να ξέρουμε αν έχουμε κοιτάσματα αξιοποιήσιμα, εμείς το κάναμε πράξη».
3) Ισορροπία μεταξύ ΑΠΕ και φυσικού αερίου. «Πολλές χώρες ξέχασαν το φυσικό αέριο και τους κόστισε. Εμείς επενδύσαμε και σε ΑΠΕ και σε φυσικό αέριο» σημείωσε ο κ. Τσάφος. «Αρθρώσαμε όραμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά, οι απόψεις μας εισακούστηκαν και η εθνική στρατηγική έγινε ευρωπαϊκη. Δεν είμαστε παρατηρητές αλλά συνδιαμορφωτές».
4) Ο κ. Τσάφος αναγνώρισε ότι το ενεργειακό κόστος είναι το Νο1 θέμα για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο είπε ότι καταγράφηκε αποκλιμάκωση το α' εξάμηνο και ότι σε όρους αγοραστικής δύναμης βρισκόμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση» υποστήριξε. Ως προς τη βιομηχανία, ανέφερε ότι ευρωπαϊκή βιομηχανία πιέζεται πολύ, αντιθέτως η ελληνική πάει πολύ καλύτερα (παραθέτοντας δεδομένα για την αύξηση στην απασχόληση 17% από το 2019, στην προστιθέμενη αξία 38% και στη βιομηχανική παραγωγή 21% όταν στη Γερμανία είναι στο -11%). «Ήδη στηρίζουμε τη βιομηχανία και εξετάζουμε περισσότερα μέτρα» είπε. Σε ειδικότερη ερώτηση για τη στήριξη της βιομηχανίας επανέλαβε ότι «στηρίζουμε έμπρακτα τη βιομηχανία με το μηχανισμό αντιστάθμισης και υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις στις χρεώσεις πέραν του ρεύματος». Εξήγησε ότι η ανακοίνωση των προσθέτων μέτρων καθυστερεί επειδή η Κομισιόν δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο για κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία- «μπορείς να δώσεις στήριξη, αλλά δεν μπορεί σωρευτικά να ξεπεράσει ένα ποσό. Έχουμε συνεχόμενη συζήτηση με την Επιτροπή, κοιτάμε τους δημοσιονομικούς πόρους είμαστε κοντά στις ανακοινώσεις» είπε, προσθέτοντας ότι είναι μείζον ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι οι μείζονες εξελίξεις στο φυσικό αέριο αλλά και το πετρέλαιο «ακουμπάν ή πηγάζουν από εδώ».
Αναφέρθηκε στις εξαγωγές πετρελαιοειδών και την επανενεργοποίηση του αγωγού Θεσσαλονίκη Σκόπια, στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, στην ευκαιρία της Δυτικής Μακεδονίας να ξεφύγει από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη ενέργεια, διοχετεύοντας την ενέργεια σε data center, στο κορυφαίο αιολικό δυναμικό της Θράκης, στην αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου, που δίνει λύση στη βιομηχανία.
«Είμαστε μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, έχουμε τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωγραφία και τις υποδομές για να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουμε προβλήματα αλλά ο κλάδος έχει πολύ καλή δυναμική», υποστήριξε.
«Στόχος ένας πιο ανταγωνιστικός Διάδρομος»
Για τον Κάθετο Διάδρομο και την συνάντηση που θα έχουν με την αμερικανική πλευρά στο Λευκό Οίκο στις 24 Φεβρουαρίου, Σταύρος Παπασταύρου, Αλέξανδρος Εξάρχου και εκπρόσωπος της Κομισιόν, επεσήμανε πως «βασικός στόχος είναι να γίνει πιο ανταγωνιστικός.Όταν ξεκινάς από την Ελλάδα μέχρι να φτάσεις μέχρι την Ουκρανία, που είναι μία δίοδος του κάθετου διαδρόμου, για να το πω πολύ απλά, στην Ευρώπη έχουμε ένα σύστημα τιμολόγησης για την μεταφορά φυσικού αερίου που είναι κάτι σαν τα διόδια.Κάθε φορά που πηγαίνεις σε μια χώρα και μπαίνεις σε μία νέα χώρα, πληρώνεις.Όταν ξεκινάς από την Ελλάδα και φτάνει μέχρι την Ουκρανία, πληρώνεις πάρα πολλά.Φτιάξαμε κάποια προϊόντα, θα τα πούμε εξπρές που είχε σε ένα μήνα μειωμένο κόμιστρο για να φτάσεις στην Ελλάδα με την Ουκρανία.
Αυτό παραμένει ακριβό.
Προσπαθούμε και είμαστε σε συνεχή διάλογο με όλους τους διαχειριστές της περιοχής για να το κάνουμε πιο ανταγωνιστικό και να το φέρουμε όχι απλά μόνο ανταγωνιστικό σε θέμα τιμής, αλλά αν και θα γίνει πιο ελκυστικό για τους προμηθευτές.
Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή κάνουμε μόνον δημοπρασίες για τον επόμενο μήνα, οπότε αν θελήσεις να πουλήσεις την Ουκρανία για 6 μήνες, πρέπει κάθε μήνα να περιμένεις να πας στην δημοπρασία για να κλείσεις τις ποσότητες».
«Το φυσικό αέριο φταίει για τις ακριβές τιμές, καταναλώνουμε 5 GW, περιμένουν στην ουρά 76 GW, να κάνουμε διάλογο πάνω σε πραγματικά δεδομένα»
«Ο λόγος που είναι ακριβή η ενέργεια είναι το ακριβό αέριο, όταν χρειαστεί μεγάλη ποσότητα αερίου έχουμε ακριβό ρεύμα, όταν δε χρειάζεται έχουμε φθηνότερο, αυτό αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα στη μέση τιμή χονδρικής ρεύματος είναι φθηνότερη από άλλες χώρες, δεν έχουμε καρτέλ στην Ελλάδα, το 2019 είχαμε 64 ευρώ τιμή χονδρικής, οι Βούλγαροι 47, δεν έχουμε καρτέλ που επηρεάζει και άλλες χώρες, δεν είναι δυνατόν να το λέμε αυτό, δε φταίει το target model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας για τις ακριβές τιμές, οι Ισπανοί έχουν πυρηνικά που ρίχνουν την τιμή, εμείς δεν έχουμε. Η Βουλγαρία που την εκθειάζουμε για την αποθήκευση είχε μέση τιμή 149 ευρώ τη μεγαβατώρα τον Ιανουάριο, εμείς 109. Δεν αποτρέπουν οι μπαταρίες τις μηδενικές τιμές στη χονδρική, δε βάζαμε μπαταρίες γιατί ήταν πανάκριβες, οι μπαταρίες τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται ανταγωνιστικές, δεν είναι μαγική λύση πάντα οι μπαταρίες. Μία δεκαετία 2009-2019 δεν επενδύσαμε όσα έπρεπε στην αναβάθμιση των δικτύων, σήμερα όμως οι επενδύσεις στα δίκτυα αγγίζουν τα 1,5 δις. Ευρώ από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, το 95% των έργων του ΔΕΔΔΗΕ αφορά μικρούς παραγωγούς. 16 GW (αιολικών, φωτοβολταϊκών) είναι στο σύστημα, 16 GW έχουν λάβει όρους σύνδεσης, 5,5 GW είναι η κατανάλωση η κατανάλωση ενέργειας της χώρας. 76 GW είναι αδειοδοτημένα, αν προσθέσουμε και αυτούς που περιμένουν στην ουρά προσεγγίζουμε τα 120 GW ενώ η χώρα καταναλώνει 5,5 GW. Το net billing (ενεργειακός συμψηφισμός με πώληση πλεονάσματος ενέργειας) χρειάζεται κάποιες διορθώσεις, αφαιρεί στρεβλώσεις πάντως από την αγορά. Πρέπει να προτείνουμε λύσεις που να έχουν σχέση με την πραγματικότητα, βελτιωθήκαμε σε σχέση με το παρελθόν, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, θέλουμε το διάλογο αλλά να βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς», κατέληξε στη δευτερολογία του ο κ. Τσάφος.
www.bankingnews.gr
Οι πέντε τεκτονικές αλλαγές
Ο κ. Τσάφος έκανε λόγο για πέντε τεκτονικές αλλαγές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη:
Η άνοδος των ΗΠΑ που από εισαγωγέας έγινε ως κορυφαία παραγωγός χώρα, εξάγοντας το 30% της ενέργειας.
Η άνοδος της Κίνας που επενδύει στρατηγικά στην παραγωγή φωτοβολταϊκών, ανεμμογεννητριών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 η Κίνα πρόσθεσε 277γιγαβατ ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδόν όσα η Ευρώπη επί 25 χρόνια (304 γιγαβατ)
Το ενεργειακό διαζύγιο Ευρώπης- Ρωσίας. Οι πρώτες συμφωνίες για προμήθεια αερίου ήταν από το 1968 ενώ στην Ελλάδα έφτασε στα τέλη '90. «Αυτή η σχέση λήγει».
Οι νέοι χάρτες στις ορυκτές πρώτες ύλες, όπως νικέλιο, κοβάλτιο, λίθιο, χαλκός -«αυτά τα προϊόντα δημιουργούν νέες εξαρτήσεις»
Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την κλιματική ουδετερότητα
Σε αυτές τις αλλαγές έρχονται να προστεθούν η τεχνητη νοημοσύνη, η πυρηνική, το υδρογόνο, που θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις, ανέφερε ο κ. Τσάφος, σημειώνοντας ότι σε ένα τόσο σύνθετο τοπίο «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθείς σε παράλυση ή να κινείσαι σπασμωδικά και να κανείς κύκλους γύρω από τον εκατό σου».
Οι πέντε πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πυλώνες της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας:
1)Στροφή στις ΑΠΕ που είναι «πολύ πιο ανταγωνιστικές σήμερα σε σχέση με πριν από 5 χρόνια. Από 18% εισαγωγές έχουμε γίνει καθαροί εξαγωγείς με 5-6% εξαγωγές».
Οι εξαγωγές σημαίνουν πιο φθηνή ενέργεια, συγκριτικά, εξήγησε ο κ. Τσάφος αναφέροντας ότι το 2019 η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή τιμή χοντρικής από όλη την Ευρώπη και 20 ευρώ πιο ακριβοί από τη γειτονική Βουλγαρία, και τον Ιανουάριο το αέριο ήταν 40 ευρώ φθηνότερο στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία. Το 2019 ήμασταν στο τέλος της γραμμής αερίου, κανείς δεν ενδιαφερόταν για την Ελλάδα. Σήμερα μπαίνουν 17 bcm και 11 bcm βγαίνουν, οπότε οι άλλοι βλέπουν τι γίνεται σε εμάς για να δουν αν θα έχουν ασφαλή πρόσβαση σε ενέργεια» είπε ο κ. Τσάφος, χαρακτηρίζοντας ιστορική την απόφαση για πλήρη απαγόρευση ρωσικού φυσικου αερίου στην Ε.Ε, κάτι που δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι νέες μονάδες φυσικού αερίου παρέχουν ευελιξία στο σύστημα
2) Ολοκληρωμένη στρατηγική υδρογονάνθρακες. «Όλοι θέλαμε να ξέρουμε αν έχουμε κοιτάσματα αξιοποιήσιμα, εμείς το κάναμε πράξη».
3) Ισορροπία μεταξύ ΑΠΕ και φυσικού αερίου. «Πολλές χώρες ξέχασαν το φυσικό αέριο και τους κόστισε. Εμείς επενδύσαμε και σε ΑΠΕ και σε φυσικό αέριο» σημείωσε ο κ. Τσάφος. «Αρθρώσαμε όραμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά, οι απόψεις μας εισακούστηκαν και η εθνική στρατηγική έγινε ευρωπαϊκη. Δεν είμαστε παρατηρητές αλλά συνδιαμορφωτές».
4) Ο κ. Τσάφος αναγνώρισε ότι το ενεργειακό κόστος είναι το Νο1 θέμα για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο είπε ότι καταγράφηκε αποκλιμάκωση το α' εξάμηνο και ότι σε όρους αγοραστικής δύναμης βρισκόμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση» υποστήριξε. Ως προς τη βιομηχανία, ανέφερε ότι ευρωπαϊκή βιομηχανία πιέζεται πολύ, αντιθέτως η ελληνική πάει πολύ καλύτερα (παραθέτοντας δεδομένα για την αύξηση στην απασχόληση 17% από το 2019, στην προστιθέμενη αξία 38% και στη βιομηχανική παραγωγή 21% όταν στη Γερμανία είναι στο -11%). «Ήδη στηρίζουμε τη βιομηχανία και εξετάζουμε περισσότερα μέτρα» είπε. Σε ειδικότερη ερώτηση για τη στήριξη της βιομηχανίας επανέλαβε ότι «στηρίζουμε έμπρακτα τη βιομηχανία με το μηχανισμό αντιστάθμισης και υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις στις χρεώσεις πέραν του ρεύματος». Εξήγησε ότι η ανακοίνωση των προσθέτων μέτρων καθυστερεί επειδή η Κομισιόν δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο για κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία- «μπορείς να δώσεις στήριξη, αλλά δεν μπορεί σωρευτικά να ξεπεράσει ένα ποσό. Έχουμε συνεχόμενη συζήτηση με την Επιτροπή, κοιτάμε τους δημοσιονομικούς πόρους είμαστε κοντά στις ανακοινώσεις» είπε, προσθέτοντας ότι είναι μείζον ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι οι μείζονες εξελίξεις στο φυσικό αέριο αλλά και το πετρέλαιο «ακουμπάν ή πηγάζουν από εδώ».
Αναφέρθηκε στις εξαγωγές πετρελαιοειδών και την επανενεργοποίηση του αγωγού Θεσσαλονίκη Σκόπια, στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, στην ευκαιρία της Δυτικής Μακεδονίας να ξεφύγει από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη ενέργεια, διοχετεύοντας την ενέργεια σε data center, στο κορυφαίο αιολικό δυναμικό της Θράκης, στην αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου, που δίνει λύση στη βιομηχανία.
«Είμαστε μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, έχουμε τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωγραφία και τις υποδομές για να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουμε προβλήματα αλλά ο κλάδος έχει πολύ καλή δυναμική», υποστήριξε.
«Στόχος ένας πιο ανταγωνιστικός Διάδρομος»
Για τον Κάθετο Διάδρομο και την συνάντηση που θα έχουν με την αμερικανική πλευρά στο Λευκό Οίκο στις 24 Φεβρουαρίου, Σταύρος Παπασταύρου, Αλέξανδρος Εξάρχου και εκπρόσωπος της Κομισιόν, επεσήμανε πως «βασικός στόχος είναι να γίνει πιο ανταγωνιστικός.Όταν ξεκινάς από την Ελλάδα μέχρι να φτάσεις μέχρι την Ουκρανία, που είναι μία δίοδος του κάθετου διαδρόμου, για να το πω πολύ απλά, στην Ευρώπη έχουμε ένα σύστημα τιμολόγησης για την μεταφορά φυσικού αερίου που είναι κάτι σαν τα διόδια.Κάθε φορά που πηγαίνεις σε μια χώρα και μπαίνεις σε μία νέα χώρα, πληρώνεις.Όταν ξεκινάς από την Ελλάδα και φτάνει μέχρι την Ουκρανία, πληρώνεις πάρα πολλά.Φτιάξαμε κάποια προϊόντα, θα τα πούμε εξπρές που είχε σε ένα μήνα μειωμένο κόμιστρο για να φτάσεις στην Ελλάδα με την Ουκρανία.
Αυτό παραμένει ακριβό.
Προσπαθούμε και είμαστε σε συνεχή διάλογο με όλους τους διαχειριστές της περιοχής για να το κάνουμε πιο ανταγωνιστικό και να το φέρουμε όχι απλά μόνο ανταγωνιστικό σε θέμα τιμής, αλλά αν και θα γίνει πιο ελκυστικό για τους προμηθευτές.
Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή κάνουμε μόνον δημοπρασίες για τον επόμενο μήνα, οπότε αν θελήσεις να πουλήσεις την Ουκρανία για 6 μήνες, πρέπει κάθε μήνα να περιμένεις να πας στην δημοπρασία για να κλείσεις τις ποσότητες».
«Το φυσικό αέριο φταίει για τις ακριβές τιμές, καταναλώνουμε 5 GW, περιμένουν στην ουρά 76 GW, να κάνουμε διάλογο πάνω σε πραγματικά δεδομένα»
«Ο λόγος που είναι ακριβή η ενέργεια είναι το ακριβό αέριο, όταν χρειαστεί μεγάλη ποσότητα αερίου έχουμε ακριβό ρεύμα, όταν δε χρειάζεται έχουμε φθηνότερο, αυτό αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα στη μέση τιμή χονδρικής ρεύματος είναι φθηνότερη από άλλες χώρες, δεν έχουμε καρτέλ στην Ελλάδα, το 2019 είχαμε 64 ευρώ τιμή χονδρικής, οι Βούλγαροι 47, δεν έχουμε καρτέλ που επηρεάζει και άλλες χώρες, δεν είναι δυνατόν να το λέμε αυτό, δε φταίει το target model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας για τις ακριβές τιμές, οι Ισπανοί έχουν πυρηνικά που ρίχνουν την τιμή, εμείς δεν έχουμε. Η Βουλγαρία που την εκθειάζουμε για την αποθήκευση είχε μέση τιμή 149 ευρώ τη μεγαβατώρα τον Ιανουάριο, εμείς 109. Δεν αποτρέπουν οι μπαταρίες τις μηδενικές τιμές στη χονδρική, δε βάζαμε μπαταρίες γιατί ήταν πανάκριβες, οι μπαταρίες τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται ανταγωνιστικές, δεν είναι μαγική λύση πάντα οι μπαταρίες. Μία δεκαετία 2009-2019 δεν επενδύσαμε όσα έπρεπε στην αναβάθμιση των δικτύων, σήμερα όμως οι επενδύσεις στα δίκτυα αγγίζουν τα 1,5 δις. Ευρώ από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, το 95% των έργων του ΔΕΔΔΗΕ αφορά μικρούς παραγωγούς. 16 GW (αιολικών, φωτοβολταϊκών) είναι στο σύστημα, 16 GW έχουν λάβει όρους σύνδεσης, 5,5 GW είναι η κατανάλωση η κατανάλωση ενέργειας της χώρας. 76 GW είναι αδειοδοτημένα, αν προσθέσουμε και αυτούς που περιμένουν στην ουρά προσεγγίζουμε τα 120 GW ενώ η χώρα καταναλώνει 5,5 GW. Το net billing (ενεργειακός συμψηφισμός με πώληση πλεονάσματος ενέργειας) χρειάζεται κάποιες διορθώσεις, αφαιρεί στρεβλώσεις πάντως από την αγορά. Πρέπει να προτείνουμε λύσεις που να έχουν σχέση με την πραγματικότητα, βελτιωθήκαμε σε σχέση με το παρελθόν, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, θέλουμε το διάλογο αλλά να βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς», κατέληξε στη δευτερολογία του ο κ. Τσάφος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών