Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σεισμός στην ενέργεια - To Yamal LNG, όπλο Ρωσίας - Κίνας κατά των δυτικών πιέσεων

Σεισμός στην ενέργεια - To Yamal LNG, όπλο Ρωσίας - Κίνας κατά των δυτικών πιέσεων
H επικύρωση του πρωτοκόλλου αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, σε συνθήκες αυστηρότερων κυρώσεων.

Επικυρώθηκε το πρωτόκολλο για τη ρωσοκινεζική συνεργασία στο έργο Yamal LNG, καθώς και οι πρόσθετοι όροι για άλλες κοινές επιχειρήσεις στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το έγγραφο δημιουργεί τη νομική βάση για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στην παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά LNG, ενώ παράλληλα διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις σε νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ενίσχυση της ενεργειακής σύμπραξης εν μέσω κυρώσεων

Η Maria Belova, Research Director στην Implementa, δήλωσε στη Rossiyskaya Gazeta ότι η επικύρωση του πρωτοκόλλου αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, σε συνθήκες αυστηρότερων κυρώσεων.
Το έγγραφο θα βοηθήσει τις δύο χώρες να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε επενδυτικό επίπεδο, διευκολύνοντας την ανατολικοασιατική χώρα, η οποία έχει αποκλειστεί από την πρόσβαση σε δυτική χρηματοδότηση, να αντλήσει κεφάλαια, εξήγησε.

Υποδομές και παγκόσμια αγορά LNG

Το πρωτόκολλο θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής υποδομής, συμπεριλαμβανομένων λιμένων και τερματικών σταθμών μεταφόρτωσης, καθώς και στην κατασκευή ναυπηγείων και πλοίων μεταφοράς LNG.
Αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, με την Κίνα να αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG, τόνισε η Belova.
Για το Πεκίνο, η συνεργασία αυτή θα λειτουργούσε ως εργαλείο διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας, ιδίως εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με τον μεγαλύτερο παραγωγό LNG, τις United States, πρόσθεσε η ειδικός.

Πιθανό ενδιαφέρον για Άπω Ανατολή και Βόρεια Θαλάσσια Οδό

Ο Vyacheslav Mishchenko, επικεφαλής του Center for Analysis of Strategy and Technologies for the Development of the Fuel and Energy Complex, εκτιμά ότι η Κίνα θα μπορούσε επίσης να επιδείξει ενδιαφέρον για έργα LNG μικρής κλίμακας στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Επιπλέον, η Κίνα θα μπορούσε δυνητικά να επενδύσει σε υποδομές της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού ή σε έργα μεταφοράς φυσικού αερίου, κατέληξε ο ειδικός.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης