Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τελεσίγραφο της Eldorado Gold στην κυβέρνηση: Ανακαλέστε την απόφαση μέχρι το τέλος του μήνα, αλλιώς...

Τελεσίγραφο της Eldorado Gold στην κυβέρνηση: Ανακαλέστε την απόφαση μέχρι το τέλος του μήνα, αλλιώς...
Την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι
Τελεσίγραφο μέχρι τέλος Απριλίου έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Eldorado Gold Ελληνικός Χρυσός στην ελληνική κυβέρνηση,προκειμένου να πάρει πίσω την ανάκληση για επανέλεγχο δύο αδειών για το υπό κατασκευή εργοστάσιο εμπλουτισμού που κατασκευάζει στις Σκουριές.
Σε διαφορετική περίπτωση, η Eldorado Gold προειδοποιεί ότι θα βγάλει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων (περί του 2.000), που απασχολούνται στα μεταλλεία, απόφαση από την οποία θίγονται και άλλοι περίπου 5.000 έμμεσοι συνεργάτες.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στα μέσα του μήνα (16-17 Απριλίου) ετοιμάζονται να κατέβουν οι εργαζόμενοι των μεταλλείων (περί τα 80 λεωφορεία) στην Αθήνα, για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση – διαμαρτυρία εναντίον της νέας κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα στελέχη της Eldorado Gold είχαν συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Τσιρώνη, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, κάτι που όμως δεν έγινε.
Η κυβέρνηση έχει ταχθεί ενάντια της επένδυσης των Μεταλλείων Χρυσού, ενώ πολλές φορές ο κ. Λαφαζάνης έχει τονίσει για το θέμα:
«Η λεηλασία της φύσης, των φυσικών πόρων και των ανθρώπων δεν συνιστά ανάπτυξη, γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες συγκριτικά με τα όποια κέρδη.
Πρώτη στον κατάλογο έρχεται η υπόθεση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική όπου «με 11 εκατ. ευρώ η εταιρεία αγόρασε πάνω από 300.000 στρέμματα αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και όλη την περιουσία των παλιών μεταλλείων, από τη μεταπώληση των οποίων κέρδισε πάνω από 2 δισ. ευρώ».

Γιατί υποστηρίζουν ότι η παραχώρηση των Μεταλλείων αποτελεί σκάνδαλο

Η προηγούμενη εταιρεία που είχε αναλάβει την επένδυση των μεταλλείων ήταν η ΤVX Gold, η οποία όμως πτώχευσε και έφυγε από τη χώρα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι των ορυχείων να μείνουν απλήρωτοι για μήνες.
Επενδυτής, τελικά, βρέθηκε και ήταν η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Η εταιρεία είχε συσταθεί τρεις μέρες πριν την αγοραπωλησία, από δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ, του ομίλου Μπόμπολα και την καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.
Η πώληση γίνεται απευθείας, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Η μέθοδος που επιλέχθηκε για να περάσουν τα ορυχεία στη νέα εταιρεία ήταν η εξής:
Το ελληνικό δημόσιο θα αγόραζε τα μεταλλεία από την TVX που έφευγε από τη χώρα για 11 εκατ. ευρώ και την ίδια μέρα θα τα πουλούσε στην «Ελληνικός Χρυσός» στην ίδια ακριβώς τιμή.
Τα 11 εκατ. ευρώ που έλαβε το ελληνικό κράτος δόθηκαν ως αποζημιώσεις στους εργαζομένους της εταιρείας που έφευγε.
Το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα εξηγήσεις: Για το ποσό της συναλλαγής και τη μέθοδο που αυτή έγινε, για το ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» απαλλάχτηκε από την υποχρέωση καταβολής φόρου μεταβίβασης και για το ότι κατέβαλε μειωμένες δαπάνες δικηγόρων και συμβολαιογράφων.
Οι ελληνικές απαντήσεις δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και η εταιρεία έλαβε παράνομη ενίσχυση από το ελληνικό κράτος, ύψους 15,3 εκατ. ευρώ κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εκτιμάται ότι θα είναι μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες.
Αυτό καταγράφεται στο πρόσφατο πόρισμα της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Η έρευνα - καταπέλτης για την Ελληνικός Χρυσός που πραγματοποιήθηκε από εννέα καθηγητές του Πανεπιστημίου συμπεραίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι αγροτικές δραστηριότητες θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές και ότι ο χαρακτήρας της περιοχής θα αλλάξει ριζικά, καθώς θα μεταβληθεί σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας.
Ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπεράσματα του πορίσματος είναι ότι η ρύπανση από βαρέα μέταλλατων υδάτων, του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των αγροτικών καλλιεργειών θα είναι ιδιαιτέρως εκτεταμένη καθώς θα καλύψει μεγάλες εκτάσεις και περιοχές που απέχουν πολύ από την περιοχή της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης