Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ: Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου – Ποιοι ξεχώρισαν με έμφαση

Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ: Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου – Ποιοι ξεχώρισαν με έμφαση
Ικανοποιητικά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου των εισηγμένων του Χ.Α.
Ικανοποιητικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2015 για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α.
Να επισημάνουμε ότι οι τράπεζες  πήραν παράταση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Ο κύκλος εργασιών παρουσιάστηκε μειωμένος κατά 2,2% παρά την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ.
Από την άλλη πλευρά όμως, τα EBITDA παρουσίασαν πολύ σημαντική αύξηση 27,5% και τα κέρδη προ φόρων 136%. Μια σημαντική αντιστροφή ήταν ότι πλέον η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών παρουσιάζει κερδοφορία σε ποσοστό 58%.
Οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην σημαντική αύξηση των περιθωρίων κέρδους εντοπίζονται καταρχήν στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους είτε με την μείωση των εξόδων λειτουργίας είτε με την διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων.
Σημαντικά θετική επίδραση στα αποτελέσματα έχουν και η πτώση του ευρώ για τις εταιρείες με δραστηριότητα στο εξωτερικό καθώς και η μείωση της τιμής του πετρελαίου για ορισμένες εταιρείες.
Η πτώση των επιτοκίων βοήθησε επίσης στην μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους των εταιρειών. Να τονίσουμε πάντως ότι τα αποτελέσματα του Γ’ τριμήνου δεν αναμένεται να παρουσιάσουν την ίδια δυναμική λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών και
πολιτικών συνθηκών.

Ποιες ξεχώρισαν

Από τις εταιρείες ξεχώρισαν για άλλο ένα τρίμηνο αυτές με δραστηριότητα στο εξωτερικό ή εξαγωγική δραστηριότητα.
Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν όμιλοι όπως Folli Follie, Τιτάνας, Πλαστικά Θράκης, Kleeman Hellas, Γρ. Σαράντης, Καρέλιας, Κορρές, ΚΡΙ ΚΡΙ και Κυριακίδης.
Πολύ καλό τρίμηνο παρουσίασαν και οι εταιρείες πετρελαιοειδών με κορυφαία τη Motor Oil και ακολουθούμενη από τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Ελινόιλ.
Η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης στήριξε αρκετές μικρές εταιρείες με αποκορύφωμα την MLS. Εξαιρετικά αποτελέσματα παρουσίασαν για ακόμα ένα τρίμηνο οι Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή ενώ σαφής είναι η βοήθεια από το ευρώ και το πετρέλαιο για τα Σωληνουργία Κορίνθου και την ΕΛΒΑΛ. Τέλος , πολύ ικανοποιητικό παράδειγμα αναδιάρθρωσης αποτελεί η Intracom.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης