Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΒΖ: Μικρή συρρίκνωση ζημιών, αλλά διευρυμένη πτώση 52% στον κύκλο εργασιών στο α' 3μηνο της χρήσης 2015/2016

tags :
ΕΒΖ: Μικρή συρρίκνωση ζημιών, αλλά διευρυμένη πτώση 52% στον κύκλο εργασιών στο α' 3μηνο της χρήσης 2015/2016
Για δραματική μείωση των τιμών πώλησης της ζάχαρης στην ελληνική αγορά, κάνει λόγο η εταιρεία
Μικρή συρρίκνωση ζημιών, αλλά σημαντική πτώση στον κύκλο εργασιών της ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο της υπερδωδεκάμηνης χρήσης 2015/2016 η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος των εργασιών της ΕΒΖ Α.Ε. ανήλθε σε 16.816,74 χιλ. ευρώ, μειωμένος κατά 27,05% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιρειών της Σερβίας, ανήλθε σε 21.471,89 χιλ. ευρώ, μειωμένος κατά 52,33% έναντι της περσινής περιόδου.
Σημειώνεται ότι στη μείωση αυτή του κύκλου εργασιών σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής περιόδου, συνέβαλαν ιδίως η μείωση των πωλήσεων ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών του ανταγωνισμού
Η ΕΒΖ Α.Ε. για δύο χρήσεις (2013/14 & 2014/15) βίωσε δραματική μείωση των τιμών πώλησης της ζάχαρης στην ελληνική αγορά, εξαιτίας μεγάλης πίεσης των τιμών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, λόγω υπεραποθεματοποίησης που οφείλεται σε συνεχείς πλεονασματικές παραγωγές.
Περαιτέρω στην ελληνική αγορά αναπτύχθηκε ισχυρός ανταγωνισμός από τις θυγατρικές των μεγάλων ζαχαροβιομηχανιών, οι οποίες επιδιώκουν να κερδίσουν μερίδια αγοράς και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους.
Ως εκ τούτου, το Μεικτό Περιθώριο Κέρδους της ΕΒΖ Α.Ε. ανήλθε σε -8,34% έναντι -10,52% της περσινής περιόδου.
Το αντίστοιχο μέγεθος για τον όμιλο ανήλθε σε -4,85% έναντι -1,81% της περσινής περιόδου.
Τα καθαρά αποτελέσματα της εταιρίας μετά φόρων παρουσίασαν ζημιές 6.165,85 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 6.245,60 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Tα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων παρουσίασαν ζημιές 6.656,52 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 7.630,61 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της ΕΒΖ Α.Ε. ανήλθαν σε ζημίες 3.455,83 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 2.577,08 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Το αντίστοιχο μέγεθος για τον όμιλο ανήλθε σε ζημιές 3.243,68 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 2.692,78 χιλ. ευρώ της περσινής περιόδου.
Τα αποτελέσματα προ φόρων της ΕΒΖ Α.Ε. παρουσίασαν ζημίες 5.991,34 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 6.377,25 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Το αντίστοιχο μέγεθος για τον όμιλο ανήλθε σε ζημιές 6.111,38 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 7.381,63 χιλ. ευρώ της περσινής περιόδου.
Η εταιρεία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και δυσμενές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, που κατέστησε απολύτως αναγκαία την αναδιάρθρωση και προσαρμογή της στις νέες δύσκολες συνθήκες της αγοράς.
Την 29/07/2015, προκειμένου η πιστώτρια Τράπεζα να αξιολογήσει ένα βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης, τόσο αναφορικά με το δανεισμό προς την εταιρεία όσο και την εν γένει λειτουργία της, υπογράφτηκε μία «Συμφωνία Πλαίσιο» (Standstill Agreement), διάρκειας έως και την 30/10/2015, ώστε να σχεδιαστεί η οριστική συμφωνία αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ. Η εταιρεία, έχοντας αναθέσει σε εταιρεία συμβούλων την εκπόνηση νέου επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και εκπόνηση μελέτης αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, παρουσίασε στην πιστώτρια Τράπεζα το επιχειρηματικό της σχέδιο με βασικούς άξονες την προσθήκη νέων δραστηριοτήτων με υψηλό δείκτη κερδοφορίας και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και βελτίωση των υφιστάμενων οικονομικών μεγεθών (π.χ. κόστος παραγωγής). Στόχος, αφενός η επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωση των δανείων και αφετέρου η μετάβαση σε κερδοφορία με σταθερό θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα και παράλληλη συνέχιση της πρωτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας, εξυπηρετώντας τη σχετική εθνική στρατηγική.
Οι συζητήσεις της Διοίκησης της εταιρείας με την τράπεζα για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη την τρέχουσα περίοδο και από αυτές προκύπτει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας, καθώς και της συνολικής της πρότασης.
Επιπρόσθετα, ο όμιλος στο πλαίσιο ενδεχόμενης ανάγκης ενίσχυσης της ρευστότητάς του, πέραν του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους και επίτευξης συνεργιών, μέσω της αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων του, εξετάζει μία σειρά πρόσθετων ενεργειών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: αποτελεσματική εκμετάλλευση και διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ των θυγατρικών του ομίλου και αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών με συνεργάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης