Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως δύο εταιρείες «βούλιαξαν» την ΕΒΖ – Ζητά να αποδοθούν ευθύνες η τωρινή διοίκηση

tags :
Πως δύο εταιρείες «βούλιαξαν» την ΕΒΖ – Ζητά να αποδοθούν ευθύνες η τωρινή διοίκηση
Κατατέθηκε όπως αναφέρει η εταιρεία σε επιστολή της στο ΧΑ, στην  αρμόδια Εισαγγελία, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου
Ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις σκοπεύει να ζητήσει η σημερινή διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αναφορικά με τη δυσμενή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία.
Όπως αναφέρει η εταιρεία σε επιστολή της στο ΧΑ, κατέθεσε ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελίας, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, αναφορικά με τα ευρήματα ελέγχου ορκωτών ελεγκτών που σχετίζονται με εταιρικές πράξεις διοίκησης και διαχείρισης προηγούμενων ετών.
Κύκλοι της αγοράς που γνωρίζουν σημειώνουν πως και πριν λίγους μήνες τότε που αρμόδιος υπουργός ήταν ο Π. Λαφαζάνης, είχε επιχειρηθεί κάτι αντίστοιχο, αλλά η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο.
Σήμερα επιχειρείται ξανά με ουσιαστικό στόχο να εμπλέξει τις προηγούμενες διοικήσεις.
Τονίζουν, ότι η ιστορία πάει αρκετά χρόνια πίσω και αφορά δύο εταιρείες που είχαν τον έλεγχο ουσιαστικά της εμπορίας ζάχαρης.
Μία τροφοδοτούσε την Αθήνα και μία τη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτές οι δύο εταιρείες ζημίωσαν την ΕΒΖ κατά το ποσό των 50 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό που αναγκάστηκε να «σβήσει» λογιστικά η εταιρεία πρόσφατα επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομική της κατάσταση.
Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 44 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 236 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως η τωρινή διοίκηση δεν έχει λάθος που ψάχνει το θέμα, καθώς οι εταιρείες που εμπορεύονταν τη ζάχαρη ζημίωσαν σημαντικά την εταιρεία και οι προηγούμενες διοικήσεις ασφαλώς και φέρουν ευθύνη, καθώς άφησαν χρέη να συσσωρεύονται χωρίς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
Ωστόσο, σημειώνουν πως τώρα η εταιρεία δεν έχει καθόλου δραστηριότητα και σχολιάζουν καυστικά, πως προφανώς δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν και κοιτούν τα παλιά.
Όπως και να έχει πρόκειται για μία υπόθεση κακοδιαχείρισης με τεράστιες ζημιές για το ελληνικό δημόσιο, καθώς η εταιρεία πριν μερικά χρόνια είχε πολύ υψηλή καθαρή θέση και καλύτερα αποτελέσματα.
Σήμερα έχουν καταπέσει τα δάνεια, έχει λάβει ενίσχυση από το κράτος που δεν βελτίωσε ουσιαστικά κάτι, και το μέλλον της επιχείρησης είναι αβέβαιο.
Την ώρα μάλιστα που η τιμή της ζάχαρης έχει καταρρεύσει, η κυβέρνηση αποφάσισε επαναλειτουργία εργοστασίων και επαναπρόσληψη προσωπικού, εξέλιξη που σαφέστατα δεν πρόκειται να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη. Το αντίθετο μάλιστα.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης