Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι καναλάρχες διατηρούν ζημιογόνες επιχειρήσεις; Οι 4 οι νέες άδειες που μπορεί να τους … λύσουν τα χέρια

Οι καναλάρχες διατηρούν ζημιογόνες επιχειρήσεις; Οι 4 οι νέες άδειες που μπορεί να τους … λύσουν τα χέρια
Η αξία της τηλεοπτικής πίτας που θα μοιραστούν τα νέα κανάλια εκτιμάται σήμερα στα 180 εκατ. ευρώ
«Καβγάς» για 260 εκατ. ευρώ. Αυτός ήταν ο τζίρος των «ισχυρών» καναλιών μέχρι το 2014 ο οποίος να σημειωθεί βαίνει μειούμενος.
Οι οκτώ σημερινές πανελλαδικές άδειες θα γίνουν τέσσερις όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ. Φύλλου 19 νόμος 4367.
Με το άρθρο 2Α ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου ορίζεται σε τέσσερις για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας ( high definition).
Το άρθρο 3 αναφέρει ότι η τιμή εκκίνησης για την ανωτέρω κατηγορία δημοπρατούμενων αδειών καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς θα βάλουν τις τελικές υπογραφές για το νέο τηλεοπτικό τοπίο το οποίο αναμένεται με σημαντικό ενδιαφέρον.
Ο υπουργός Επικρατείας έχει δεσμευθεί ότι σε δέκα ημέρες θα ξεκινήσει τις διαδικασίες.
Η αξία της τηλεοπτικής πίτας που θα μοιραστούν τα νέα κανάλια εκτιμάται σήμερα στα 180 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος των καναλιών

Ο πιο ισχυρός "παίχτης" είναι η εταιρεία Τηλέτυπος που διαχειρίζεται το τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
O τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,2 εκατ. ευρώ το 2014 όταν το κόστος πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 79.121 εκατ. ευρώ και το μεικτό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό 823.000 ευρώ.
Το σύνολο των ζημιών διαμορφώθηκαν σε 7,7 εκατ. ευρώ το 2014 και στα τα 13,1 εκατ ευρώ το 2013.
Ο τηλεοπτικός σταθμός του ΑΝΤ1 με κύκλο εργασιών 65,5 εκατ. ευρώ , η εταιρεία Alpha Δορυφορική με τζίρο 48,7 εκατ. ευρώ , ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΤΑΡ με 42,9 εκατ. ευρώ και τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ με 24,5 εκατ. ευρώ.
Οι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί με τζίρο 259 εκατ. ευρώ το 2014. Οι μικρότεροι 3 τηλεοπτικοί σταθμοί EPSILON TV , ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ TV και CITY NEWS εμφανίζουν συνολικό τζίρο του ενός με δύο εκατ. ευρώ .

Τα δάνεια των καναλιών

Οι συνολικές υποχρεώσεις του MEGA έφθαναν τα 177,5 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014 εκ των οποίων τα 48,3 εκατ. ευρώ αφορούν προμηθευτές.
Τα τραπεζικά δάνεια των καναλιών …τρέχουν και διαμορφώνονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1 με 169,7 εκατ. ευρώ , ο Alpha με 14,7 εκατ . ευρώ , ο ΣΚΑΪ με 104 εκατ. ευρώ και το ΣΤΑΡ με 56,6 εκατ. ευρώ.

Το νέο τηλεοπτικό τοπίο

Στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς έχουν μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που ακούγεται δημόσια το τελευταίο διάστημα.
Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στο τηλεοπτικό τοπίο μπορεί να έχει επιχειρήματα τα οποία αντέχουν στη λογική αλλά διαμορφώνουν ένα αποτέλεσμα.
Οι σημερινές 8 «παράνομες» τηλεοπτικές άδειες θα αντικατασταθούν από 4 νόμιμες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
Μήπως με τη διαδικασία αυτή οι εταιρείες που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ προς τις τράπεζες απαλλαγούν χάρη στην έλλειψη τηλεοπτικής άδειας αφού στην ουσία χάνει τη άδεια και παραμείνει μια εταιρεία μόνο χρέη προς τρίτους και προς τις τράπεζες;
Η Ανώνυμη Εταιρεία που χρωστάει προς τις τράπεζες και βρεθεί χωρίς αντικείμενο εργασίας θα αναζητήσει λύση στο πρόβλημα.
Τα χρέη μιας Α.Ε. δεν μεταφέρονται στους μετόχους εκτός κι αν οι τράπεζες στο στάδιο εκταμίευσης των δανείων ζητούσαν προσωπικές εγγυήσεις από τους βασικούς μετόχους ενώ σε άλλη περίπτωση η Ανώνυμη Εταιρεία θα ακολουθήσει το δρόμο της πτώχευσης.
Η διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας μπορεί να πει πολύ καθαρά προς τον τραπεζικό οργανισμό ότι εμείς δεν αρνούμαστε να πληρώσουμε τις οφειλές μας αλλά δεν έχουμε άδεια να λειτουργήσουμε.;
Στην περίπτωση αυτή οι μέτοχοι θα χάσουν τα χρήματα που έβαλαν στην εταιρεία μέσω των ΑΜΚ. Το bankingnews που απευθύνθηκε σε τραπεζικά στελέχη διαχείρισης δανείων μόλις τους θέσαμε το ερώτημα πως θα αποπληρώσει μια εταιρεία τα δάνεια της όταν δεν θα έχει τηλεοπτική άδεια.
Δεν πήραμε απάντηση και το μόνο που κατανοήσουμε ήταν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του MEGA

Μηδενικό το ενδιαφέρον των μετόχων για την απόκτηση δικαιωμάτων της μετοχής για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ .
Το δικαίωμα διαπραγματεύεται στο 0,001 ευρώ και η τιμή της μετοχής στα 0,054 ευρώ χωρίς να γίνεται καμία αγοραπωλησία.
Η προτεινόμενη ΑΜΚ γίνεται με την έκδοση μίας νέας μετοχής για δύο παλαιές στην τιμή των 0,30 ευρώ με σκοπό τη συγκέντρωση των 15,1 εκατ. ευρώ.
Στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι «εάν οι λοιποί μέτοχοι συμμετάσχουν στην παρούσα αύξηση με λιγότερα των 6,8 εκατ.ευρώ και δεν εκφραστεί ενδιαφέρον για την πλήρη κάλυψη της παρούσας αύξησης ήτο δεν αντληθούν τα 15.1 εκατ. ευρώ αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του Ομίλου.
Ακόμη αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο ότι σε περίπτωση που η εταιρεία λάβει άδεια και δεν διαθέτει τα απαιτούμενα βάσει του νέου νόμου κεφάλαια θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εντός χρονικού διαστήματος 3 μηνών από τη χορήγηση της άδειας.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες της ΑΜΚ του MEGA

Στις 25 Φεβρουαρίου 2016 ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης (τελευταία ημέρα).
Την 1 Μαρτίου λήξη περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης, στις 2 Μαρτίου θα ανακοινωθεί το ποσοστό κάλυψης της ΑΜΚ όπως και απόφαση του Δ.Σ για την διάθεση τυχών αδιάθετων μετοχών.
Στις 7 Μαρτίου θα ανακοινωθεί το τελικό ποσοστό κάλυψης της Αύξησης.

Νίκος Θεοδώροπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης