Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ούτε ένα ευρώ δεν έβαλαν στην ΑΜΚ του MEGA οι βασικοί μέτοχοι, Φώτης Μπόμπολας και Σταύρος Ψυχάρης

Ούτε ένα ευρώ δεν έβαλαν στην ΑΜΚ του MEGA οι βασικοί μέτοχοι, Φώτης Μπόμπολας και Σταύρος Ψυχάρης
Η τελευταία ημερομηνία είναι η ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου που κλείνει και τυπικά το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας
Μόλις 150 ευρώ συγκεντρώθηκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του MEGA, ενώ οι βασικοί μέτοχοι Φώτης Μπόμπολας και Σταύρος Ψυχάρης δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ.
Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Μεγάλο Κανάλι καθώς ξεμένει από ρευστό αφού το εγκατέλειψαν οι βασικοί μέτοχοι.
Η διοίκηση της Τηλέτυπος με ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι δεν καλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι «δεν αναλήφθησαν οι 50.395.928 μετοχές ονομαστικής αξίας 15.118.778,40 ευρώ και το ποσοστό κάλυψης έφθασε μόλις στο 0,001%». 
Κάποιος μικροεπενδυτής ξεχασμένος άνοιξε το πορτοφόλι του που του περίσσευαν 150 ευρώ και τα έδωσα στους βασικούς μετόχους για τη σωτηρία του καναλιού.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η διοίκηση θα συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Η τελευταία ημερομηνία είναι η ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου που κλείνει και τυπικά το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Το σενάριο των τραπεζών

Οι μέτοχοι στην πράξη εγκαταλείπουν το MEGA καθώς αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ και το λόγο έχουν οι τράπεζες.
Θεωρείται σχεδόν απίθανο οι βασικοί μέτοχοι να συγκεντρώσουν το ποσό των 15,1 εκατ. ευρώ καθώς πέρα από τη δική τους συμμετοχή πρέπει να καλύψουν και τα κεφάλαια των επενδυτών που φθάνουν στα 6,8 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες και δανειστές της Τηλέτυπος θα σηκώσουν το βάρος ή η διοίκηση θα προσφύγει στο άρθρο 99 για να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που θα σημάνει και το τέλος της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Τηλέτυπος.
Στελέχη της αγοράς μιλούν ήδη για το πρώτο «κανόνι» των καναλαρχών καθώς με τη στάση τους έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν το τηλεοπτικό σταθμό μετά και τις αλλαγές που φέρνει η αδειοδότηση για 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
Το σενάριο ανάληψης τους μάνατζμεντ από τις τράπεζες παρουσιάζει τεράστιες δυσκολίες καθώς το σχέδιο αυτό χρειάζεται επενδυτή.
Στελέχη της αγοράς λένε πολύ καθαρά ποιος θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει την πρωτοβουλία να σώσει ένα μαγαζί που οι συνολικές υποχρεώσεις τους φθάνουν στα 177, 5 εκατ. ευρώ όταν είναι σε θέση να αποκτήσει μία νέα τηλεοπτική άδεια και να ξεκινήσει μία εταιρεία που δεν θα χρωστάει ένα ευρώ στις τράπεζες.

Η πίεση των βασικών μετόχων προς τις τράπεζες 

Σε πλεονεκτική θέση έναντι των τραπεζών βρίσκονται οι μέτοχοι, μετά την άρνηση τους να βάλουν χρήματα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα δάνεια του MEGA είχαν δοθεί εγγυήσεις, όπως ήταν η ταινιοθήκη, η οποία είχε κοστολογηθεί στα 117 εκατ. ευρώ, όπως και το σήμα του τηλεοπτικού σταθμού το οποίο όμως δεν είχε αποτιμηθεί.
Επίσης, είχαν δοθεί ως εξασφαλίσεις κι άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Οι μέτοχοι όπως όλα δείχνουν δεν είχαν βάλει προσωπικές εγγυήσεις.
Ως Ανώνυμη Εταιρεία δεν υπάρχουν ευθύνες στους μετόχους και ακολουθείται η συνήθης διαδικασία.
Στην περίπτωση που ζητηθεί «κούρεμα» των δανείων ή άλλες διευκολύνσεις από τις τράπεζες θεωρούνται ότι έχουν μικρές πιθανότητες.
Άλλωστε οι τράπεζες είχαν δώσει καταληκτική ημερομηνία έως την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου για την αποπληρωμή μέρους του ομολογιακού δανείου ύψους 88 εκατ. ευρώ από τα χρήματα της αύξησης.
Είναι εμφανές ότι το πρόβλημα της μη κάλυψης θα απασχολήσει έντονα τις διοικήσεις των τραπεζών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης