Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το Mega ή θα περάσει στον έλεγχο των τραπεζών ή η Τηλέτυπος θα κλείσει - Σήμερα 7/3 οι κρίσιμες αποφάσεις

Το Mega ή θα περάσει στον έλεγχο των τραπεζών ή η Τηλέτυπος θα κλείσει - Σήμερα 7/3 οι κρίσιμες αποφάσεις
Σήμερα οι οριστικές ανακοινώσεις για το μέλλον του MEGA
Η  στιγμή της αλήθειας έφθασε για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.  
Σήμερα  Δευτέρα  7 Μαρτίου 2016  θα  αποδειχθεί  καθοριστικής  σημασίας  το μέλλον του Μεγάλου Καναλιού  το οποίο να σημειωθεί θεωρείται αβεβαιο μετά την άρνηση των βασικών μετόχων να συμμετάσχουν  στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15,1 εκατ. ευρώ.  
Η διοίκηση της εταιρείας Τηλέτυπος θα εκδώσει ανακοίνωση αναφορικά με το τελικό ποσοστό κάλυψης της αύξηση  μετοχικού κεφαλαίου.
Από την περασμένη Τετάρτη έως σήμερα  Δευτέρα 7 Μαρτίου θεωρείται απίθανο οι βασικοί μέτοχοι να  εμφανισθούν με τα 15,1 εκατ. ευρώ  έτσι  ώστε o τηλεοπτικός σταθμός να συνεχίσει  απρόσκοπτα  τη λειτουργία  του.
Να  σημειωθεί ότι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά γενική ομολογία προήλθε κυρίως από την απαίτηση των τραπεζών η οποία ήταν επιβεβλημένη να καλυφθεί  έτσι ώστε η Τηλέτυπος  θα ελάμβανε ρύθμιση των δάνειων της  με καλύτερους  όρους ενώ με βάση τη νομοθεσία  ήταν  αναγκαία  η κάλυψη  της  Αύξησης  διότι  η εταιρεία  εμφάνιζε αρνητικά  ίδια  κεφάλαια δηλαδή οι συσσωρευμένες  ζημιές  υπερκάλυπταν  τα ίδια  κεφάλαια  και καθιστούσαν οικονομικά  αδύνατη τη λειτουργία της  εταιρείας  με βάση  το νόμο  2190.  
Στο  εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015  η Τηλέτυπος  παρουσίαζε ζημιές 31,3 εκατ. ευρώ, οι ζημιές εις  νέον έφθαναν τα 76,8 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα  η  καθαρή θέση της  εταιρείας να είναι αρνητική  κατά 5,8 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015.
Η Τηλέτυπος ξεμένει  από ρευστό   
Τα  ταμειακά  διαθέσιμα της  εταιρείας  ήταν  μόλις 3,6 εκατ. ευρώ στα  τέλη Σεπτεμβρίου 2015 έναντι 5,4 εκατ. ευρώ  το αντίστοιχο διάστημα πρόπερσι.
Οι οφειλές προς  τους προμηθευτές ανέρχονται  στα 44 εκατ. ευρώ πιθανόν να  δημιουργήσει  προβλήματα  στη λειτουργία του τηλεοπτικού  σταθμού  μετά  τις τελευταίες  εξελίξεις.
Στα  αρνητικά  οικονομικά στοιχεία  της εταιρείας είναι η πτώση κατά 27,8% του τζίρου που διαμορφώθηκε στα 41 εκατ. ευρώ   το Σεπτέμβριο  του 2015 έναντι  56,6 εκατ. ευρώ  το αντίστοιχο  διάστημα  του 2014.
 Οι  ζημιές ανήλθαν  στα 13,1 εκατ. ευρώ  λόγω  πτώσης του κύκλου εργασιών  σε συνδυασμό με το ανελαστικό  κόστος  παραγωγής και  τα  ανελαστικά έξοδα  λειτουργίας  του σταθμού.

Τα πιθανά σενάρια
Το MEGA περνά στις  τράπεζες
Προς  λύση η εταιρεία Τηλέτυπος  
Το σενάριο  εύρεσης  επενδυτή έχει τις  μικρότερες  πιθανότητες  ακόμη και  με τη στήριξη των τραπεζών.
Θεωρείται απίθανό καθώς  οι οικονομικές  απαιτήσεις  των τραπεζών  είναι άμεσες  και  ζητούνται τουλάχιστον 15  εκατ. ευρώ.
Ποιός επενδυτής  θα σηκώσει τις δανειακές  υποχρεώσεις των προηγούμενων βαισκών μετόχων που φθάνουν στα 181,4 εκατ. ευρώ;  
Πάντως η  διοίκηση της εταιρείας μπορεί  να ακυρώσει την αύξηση  αφού απέτυχε   και  να επανέλθει εκ νέου σε  χρονικό  διάστημα που οι συνθήκες  θα είναι καλύτερες.
Ωστόσο  η νομοθεσία  δεν  αφήνει  περιθώρια  παρερμηνείας  όταν πρόκειται  για αρνητικά  ίδια  κεφάλαια  και μάλιστα  όταν η εταιρεία  είναι εισηγμένη  στο Χρηματιστήριο  Αθηνών.  
Οι τράπεζες  τα δύο τελευταία  χρόνια  έδωσαν αρκετές ευκαιρίες  στη διοίκηση  της Τηλέτυπος αλλά πήγαν χαμένες λόγω  και των  οικονομικών  συνθηκών.  
Οι βραχυπρόθεσμες  υποχρεώσεις  της  εταιρείας  αφορούν  κυρίως  το ομολογιακό  δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ  που σύναψε η εταιρεία  το Δεκέμβριο του 2012 με σκοπό  την αναδιάρθρωση των βραχυπρόθεσμων  υποχρεώσεων της.
Μετά  από αίτημα  της εταιρείας  το Σεπτέμβριο του 2015  η πλειοψηφία των ομολογιούχων ενέκρινε την μετάθεση  των ομολογιών λήξεως 30.9.2015 κατά τρείς μήνες στις 28.12.2015.  
Οι ομολογιούχοι δηλαδή οι τράπεζες έδωσαν  νέο πρόγραμμα αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου  για το 2021.
Η εταιρεία για να τηρήσει  τη συμφωνία  κατέβαλλε  το ποσό του 1,1  εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση το Δεκέμβριο  του 2015.  
Η σύμβαση  όμως  του ομολογιακού δανείου προέβλεπε να κατατεθεί  το προϊόν της Αύξησης  ύψους  τουλάχιστον 15  εκατ. ευρώ   μέχρι  τη  Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2015.  
Οι βασικοί  μέτοχοι  Φώτης Μπόμπολας  και  Σταύρος Ψυχάρης  φαίνεται  ότι εγκαταλείπουν  το MEGA  δίνοντας  την πρωτοβουλία των κινήσεων στις τράπεζες.  
Η λύση της  εταιρείας  είναι το χειρότερο σενάριο  καθώς  φεύγει από την αγορά ένας τηλεοπτικός σταθμός μετά  από 26 χρόνια  έντονης παρουσίας στο  πολιτικό  και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης