Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η οικονομική πτώση του MEGA θα συμπαρασύρει και την Πήγασος Εκδοτική της οικογένειας Μπόμπολα;;

Η οικονομική πτώση του MEGA θα συμπαρασύρει και την Πήγασος Εκδοτική της οικογένειας Μπόμπολα;;
Η  Πήγασος ως βασικός μέτοχος της Τηλέτυπος θα έρθει πολύ σύντομα απέναντι με τις δικές της  δανειακές υποχρεώσεις
Ο ...λογαριασμός της  ασυνεννοησίας μεταξύ των μετόχων του MEGA  θα ...πληρωθεί  από την  Πήγασος  Εκδοτική καθώς κατέχει το 32,73% των μετοχών της Τηλέτυπος .
Η Moore Stephens ως ανεξάρτητος ορκωτός  ελεγκτής  των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της  Πήγασος  Εκδοτική αποκαλύπτει στην ετήσια έκθεσή του ότι η διοίκηση της  εκδοτικής εταιρείας “ξέχασε” να υπολογίσει την απομείωση της αξίας της Τηλέτυπος που ανέρχεται σε 29,4 εκατ. ευρώ.
Η ουσιαστική παρατήρηση του ορκωτού λογιστή σήμανε  ...συναγερμό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έθεσε  εκτός διαπραγμάτευσης τις μετοχές  της  Πήγασος  από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο θεσμικός  ρόλος  της  Ε.Κ εκπληρώθηκε στο ακέραιο όπως  λέει αξιόπιστη πηγή.
Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που ο ορκωτός  λογιστής δεν άρει τις αιτιάσεις οι μετοχές της Πήγασος θα παραμείνουν εκτός  διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό  διάστημα.
Πάντως σε μία χρηματιστηριακή  αγορά που βρίσκεται σχεδόν υπό κατάρρευση εξαιτίας της  οικονομικής  αβεβαιότητας είναι μηδαμινός ο αντίκτυπος αν διαπραγματεύονται οι μετοχές μιας εισηγμένης.
Η Τηλέτυπος μπορεί να “ρουφήξει” στην  ...μαύρη οικονομική τρύπα την  Πήγασος η οποία  στο τέλος θα πληρώσει το... μάρμαρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τηλέτυπος  μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα  ετήσια  οικονομικά  αποτελέσματα του 2015  διότι από τη διοικητική πυραμίδα της εταιρείας λείπουν οι βασικοί  συντελεστές για τη λειτουργία της επιχείρησης.
Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν έχει καλυφθεί  μετά  την  παραίτηση  του  κ. Νίκου  Πεφάνη  όπως δεν έχει οικονομικό διευθυντή.
Το διοικητικό συμβούλιο  της εταιρείας της Τηλέτυπος  έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετοχών για την Παρασκευή 7 Απριλίου 2016  έχοντας ως βασικό  θέμα τη νέα αύξηση μετοχικού  κεφαλαίου της  εταιρείας που  θα κυμαίνεται  από 15 έως  25  εκατ. ευρώ.
Όσο δεν αντιμετωπίζονται τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα της  Τηλέτυπος , η Πήγασος  Εκδοτικής  ως βασικός  μέτοχος  δεν πρόκειται να  βρει λύσεις στα δικά  της  οικονομικά  προβλήματα. 
Τα υψηλά λειτουργικά  κόστη της Τηλέτυπος ανάμεσα σε αυτά είναι και το δελτίο ειδήσεων που απαιτεί  τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ.
Η  αγορά της διαφήμισης όμως  συρρικνώνεται  συνεχώς  καθιστώντας σχεδόν με μαθηματική  ακρίβεια  ότι μόνο  ένα “ θαύμα” μπορεί να σώσει  το  MEGA. 
Στελέχη  της αγοράς  θεωρούν ότι δεν πρόκειται να  βρεθεί επενδυτής που θα  δεχθεί να βάλει ακόμη και 100  ευρώ  σε μία  εταιρεία με τόσες υψηλές δανειακές  υποχρεώσεις οι οποίες δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ. 
Κανένας επενδυτής δεν θα αποδεχθεί  να πληρώσει τα δάνεια και την κακοδιαχείριση  των προηγούμενων  μετόχων αν δεν υπάρξει “κούρεμα” των χρεών του μεγάλου  καναλιού.

Η  Πήγασος για να επιβιώσει υπολογίσει ότι ο χρόνος έχει εννέα μήνες αντί για 12

Η  εκδοτική εταιρεία του κ.  Φώτη Μπόμπολα  συνεχίζει να αποτιμά τη συμμετοχή της στην  Τηλέτυπο στα  30 εκατ. ευρώ  όταν η σημερινή  αξία της συμμετοχής  αποτιμάται στα  2,9 εκατ. ευρώ  σε  χρηματιστηριακούς  όρους. 
Η  Πήγασος ως βασικός  μέτοχος της Τηλέτυπος  θα έρθει πολύ  σύντομα απέναντι  με τις δικές της  δανειακές υποχρεώσεις.
  Είναι πιθανόν να χάσει τις όποιες ευεργετικές  ρυθμίσεις είχε συνάψει  με τις τράπεζες στο παρελθόν.  
Τραπεζικά  στελέχη θεωρούν ότι η δεν  μπορεί ο βασικός μέτοχος  μιας εταιρείας που δεν εκπληρώνει  τις  υποχρεώσεις του έναντι των τραπεζών να έχει  τραπεζική  χρηματοδότηση για τη μητρική εταιρεία.
Η Moore Stephens  διατυπώνει  έντονες  επιφυλάξεις αν είναι σε  θέση η Πήγασος  να συνεχίσει τη δραστηριότητά λόγω ανεπάρκειας  κεφαλαίων.
Στην περίπτωση  που δεν αντιμετωπισθούν άμεσα  τα οικονομικά  προβλήματα της  Τηλέτυπος  είναι αμφίβολο  αν μπορεί  να μείνει … όρθια  η Πήγασος  Εκδοτική  της  οικογένειας Μπόμπολα.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2015, οι καθαρές ζημιές του ομίλου διευρύνθηκαν πέρυσι στα 55,16 εκατ. ευρώ από 32,84 εκατ. ευρώ, ενώ η μητρική είχε ζημιές προ φόρων 29,28 εκατ. ευρώ από 7,28 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Παράλληλα τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 25  εκατ. στα 43,97 εκατ. ευρώ, με την οικογένεια Μπόμπολα να βάζει πέρυσι 3,4 εκατ. ευρώ στην εταιρεία έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου.
Μεγάλο αγκάθι για την Πήγασος αποτελούν οι τεράστιες υποχρεώσεις της τις οποίες επιχειρεί να αναδιαρθρώσει χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
Η εταιρεία χρωστά 164 εκατ. ευρώ σε δάνεια προς τις τράπεζες ενώ αν συμπεριληφθούν και οι οφειλές σε προμηθευτές οι συνολικές υποχρεώσεις προσεγγίζουν πλέον τα 208 εκατ. ευρώ!
Λόγω συσσωρευμένων ζημιών ή «τρύπα» στα ίδια κεφάλαια του ομίλου ξεπέρασαν στο τέλος του 2015 τα 137,7 εκατ. ευρώ με τους ορκωτούς ελεγκτές να θέτουν θέμα «έμφασης» στον ισολογισμό για το ενδεχόμενο ανεπάρκειας του κεφαλαίου κίνησης του επόμενους μήνες.
Το  προσωπικό του  Ομίλου Πήγασος φθάνει τα 488  άτομα  όταν στο ξεκίνημα  της  κρίσης ο αριθμός  του προσωπικού έφθανε τα 1500  άτομα.
Η  διοίκηση  της επιχείρησης  για να αντιμετωπίσει  τα οικονομικά της  προβλήματα μετρά τον  χρόνο ότι  έχει εννέα μήνες. 
Τα  τελευταία  τρία  χρόνια  καθυστερεί  την καταβολή των μισθών  στους  εργαζόμενους οι οποίοι  σηκώνουν το βάρος των  έντονα  αρνητικών εξελίξεων.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι αμοιβές  και τα έξοδα  προσωπικού  διαμορφώνονται  στα 11.535.845,75  ευρώ  όταν το επίπεδο αμοιβών του προσωπικού  ήταν στα 16  εκατ. ευρώ  πριν  την εκδήλωση  της  οικονομικής κρίσης. 
Το συμπέρασμα  που προκύπτει είναι ότι “θυσιάστηκαν” 1000  εργαζόμενοι  για να διατηρήσουν  τα στελέχη  της Πήγασος τις υψηλές  αμοιβές τους ενω αποψίλωσαν την επιχείριση από ικανό προσωπικό που θα μπορούσε να δώσει αξία  στην επιχείρηση με τη βελτίωση του οικονομικού  κλίματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης