Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι τράπεζες καθορίζουν τις προοπτικές των εισηγμένων για το 2016 – Σε τι ελπίζουν οι εταιρείες

Οι τράπεζες καθορίζουν τις προοπτικές των εισηγμένων για το 2016 – Σε τι ελπίζουν οι εταιρείες
Ζητούμενο αν η τροποποίηση και η επέκταση των δανείων θα βελτιώσει τα αποτελέσματα
Στην αναδιάρθρωση του δανεισμού τους ποντάρουν πολλές εισηγμένες οι οποίες λόγω αποτελεσμάτων είδαν τα μακροχρόνια δάνεια να γίνονται βραχυπρόθεσμα και φυσικά τα χρηματοοικονομικά κόστη να πνίγουν τα αποτελέσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλές εταιρείες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους αναζητούν λύσεις όπως μείωση επιτοκίου και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής.
Κάποιες άλλες εταιρείες αναγκάστηκαν να μετατρέψουν δάνεια σε μετοχές με αποτέλεσμα να αλλάξει χέρια η εταιρεία και να περάσει το πλειοψηφικό πακέτο στις τράπεζες, όπως για παράδειγμα Σελόντα και Νηρεύς.
Ζητούμενο είναι αν με την αλλαγή των όρων ή με την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων οι επιχειρήσεις θα γίνουν βιώσιμες και θα μπορέσουν μελλοντικά να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί κάποιες εταιρείες που οι τράπεζες πήραν τον έλεγχο μέσω αυξήσεων και μετατροπή δανείων σε μετοχές δεν βελτιώθηκε η εικόνα του ισολογισμού.
Πιο συγκεκριμένα παρακάτω ακολουθούν παραδείγματα εταιρειών και όπως αναφέρουν οι ίδιες οι εισηγμένες γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση με τις πιστώτριες τράπεζες.

Frigoglass
H Frigoglass και οι τράπεζες των ανανεούμενων πιστωτικών γραμμών συμφώνησαν στην τροποποίηση και επέκταση των εν λόγω συμβάσεων υπό τον όρο της οικονομικής ενίσχυσης από τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρίας.
Η προτεινόμενη τροποποίηση και επέκταση των όρων των δανειακών συμβάσεων έως την 31η Μάρτιου 2017 καθώς και η συνεχής υποστήριξη από τοπικές τράπεζες διασφαλίζουν την εξυπηρέτηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών μας υποχρεώσεων. o Η Truad Verwaltungs AG, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Frigoglass, δεσμεύτηκε στη χορήγηση δανειακής σύμβασης ύψους €30 εκατ. και λήξης Μαρτίου 2017 για ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και λοιπών εταιρικών σκοπών. Η σύμβαση υπόκειται έγκρισης από την επερχόμενη Γενική Συνέλευση.

Ιατρικό Αθηνών
Επίσης η Διοίκηση επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία των τραπεζών που θα οδηγήσουν στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του κοινοπρακτικού δανείου.

ΑΝΕΚ
Επίσης, η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα θα επιτευχθεί συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες σχετικά με την αναδιάρθρωση των μακροπρόθεσμων δανείων της Μητρικής, γεγονός που θα έχει άμεσα θετική επίπτωση στα αποτελέσματα λόγω μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους.
Μετά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2015, οι στρατηγικοί στόχοι της διοίκησης του Ομίλου για το 2016 επικεντρώνονται στη βελτίωση της κερδοφορίας και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Μητρικής.

ΕΒΖ
Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θέλει να πουληθούν οι μονάδες στη Σερβία και να μειωθούν τα κόστη, προκειμένου να συμβάλει στην αναχρηματοδότηση της εταιρείας.
Εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά όλο το χρόνο για μία εταιρεία που έχει εποχική δραστηριότητα, ενώ και οι μονάδες είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζεται. Σημειώνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον για τα εργοστάσια στη Σερβία αλλά και για τη μονάδα στις Σέρρες.

Ξυλεμπορία
Τα στοιχεία του πρώτου διμήνου μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2016. Το Δ.Σ. ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές με τις συνεργαζόμενες τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσει στα περιθώρια που δίνει η συνολική οικονομική κατάσταση την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Ελληνική Υφαντουργία
Ωστόσο υπάρχει η προσδοκία για µία σύντομη ολοκλήρωση της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας µε τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανεισμού της μητρικής και στήριξη µε κεφάλαια κίνησης των θυγατρικών.

PASAL
Η στρατηγική της εταιρείας για το 2016 εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένη στην διασφάλιση των υφιστάμενων επενδύσεων της.
Στα πλαίσια αυτά τα άμεσα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία µε τις πιστώτριες τράπεζες για την έγκριση επιχειρηματικού πλάνου το οποίο έχει καταρτίσει µε σκοπό την βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη της, την μεταβίβαση ακινήτων µε στόχο την μείωση του τραπεζικού δανεισμού.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης