Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΑΕΠΙ: Όταν η αύξηση κεφαλαίου γίνεται με… υποσχέσεις και εξαγγελίες

tags :
ΑΕΠΙ: Όταν η αύξηση κεφαλαίου γίνεται με… υποσχέσεις και εξαγγελίες
Ο στρατηγικός επενδυτής που βρίσκεται… καθ’ οδόν, τα 25 εκατ. ευρώ, οι καθυστερημένες δημοσιεύσεις στο ΓΕΜΗ και η θητεία της προσωρινής επιτρόπου
Ήταν η 4η Ιουλίου του 2017 όταν η ΑΕΠΙ ανακοίνωνε ότι οι διανομές δικαιωμάτων εξαμήνου ήταν έτοιμες και ότι περίμεναν την έγκριση της Επιτρόπου που έχει διοριστεί στην εταιρία από την αρχή της χρονιάς.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν επί λέξει ότι «Περαιτέρω, η διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) προχωρά και οι συμπληρωματικές πληρωμές του Σεπτεμβρίου θα είναι θεωρούμε πολύ ενισχυμένες.»
Τρεις ημέρες μετά 7/7/2017 καταχωρείται στο ΓΕΜΗ η από 20/06/2017 απόφαση του ΔΣ της εταιρίας η οποία παρατείνει κατά ένα μήνα την περίοδο συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έληγε την 24/06/2017.
Στις 24 Ιουλίου συνεδριάζει με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στο ΓΕΜΗ το ΔΣ της εταιρίας διαπιστώνει τη μη εμπρόθεσμη καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Η απόφαση αυτή καταχωρείται στο ΓΕΜΗ στις 12/09/2017 και δημοσιεύεται την επομένη δηλαδή πενήντα ημέρες μετά.
Στις 20/09/2017 δηλαδή με καθυστέρηση πενήντα επτά ημερών καταχωρείται απόφαση Γενικής Συνέλευσης που αναφέρεται ότι ελήφθη απόφαση για νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Ωστόσο ανατρέχοντας στο ΓΕΜΗ δεν ανευρίσκεται καμία καταχώρηση για πρόσκληση των μετόχων σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 25 Ιουλίου με θέμα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Ακόμα όμως και αν υποτεθεί ότι υπήρχε η πρόσκληση είναι απορίας άξιον πως ενώ η ΑΕΠΙ στις 4 Ιουλίου ανακοινώνει ότι η αύξηση κεφαλαίου προχωρά έχει συγκαλέσει έκτακτη Συνέλευση μια ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας. Είναι άραγε αυτόκλητη η Γενική Συνέλευση και αν ναι γιατί αυτό δεν αναφέρεται;
Στην καταχώρηση της τροποποίησης καταστατικού στη δημοσιευθείσα απόφαση Γενικής Συνέλευσης στο ΓΕΜΗ την 20η Σεπτεμβρίου αναφέρονται πάντως τα εξής:
«Με την από 24.7.2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας πιστοποιήθηκε η μη εμπρόθεσμη καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία είχε αποφασισθεί με την από 20.2.2017 απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας και το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας επαναφέρθηκε στο πριν από την εν λόγω αύξηση ποσό.
Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανήλθε στο ποσό των εξακοσίων τριάντα επτά χιλιάδων ενενήντα εννέα ευρώ και σαράντα λεπτών (€637.099,40), διαιρούμενο σε 119.084 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας €5,35 εκάστης.
ιδ) Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, σύμφωνα με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων αυτής που έλαβε χώρα στις 25 Ιουλίου 2017, αυξήθηκε εκ νέου κατά το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ και εξήντα λεπτών (€1.000.000,60) με έκδοση 186.916 νέων ονομαστικών μετοχών, εκάστης με ονομαστική αξία €5,35 και με υπέρ το άρτιον διαφορά €128,40, δηλαδή με συνολική αξία €133,75 ανά μετοχή.
Η διαφορά υπέρ το άρτιο μεταφέρθηκε σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικού κεφαλαίου «από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο».
Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται πλέον στο ποσό του ενός εκατομμυρίου εξακοσίων τριάντα επτά χιλιάδων εκατό ευρώ (€1.637.100,00), διαιρούμενο σε 306.000 ονομαστικές 6 μετοχές, ονομαστικής αξίας €5,35 εκάστης».
Ουσιαστικά φαίνεται στις 25 Ιουλίου 2017 να έχει ληφθεί απόφαση για αύξηση κεφαλαίου με μετρητά κατά το ποσό των 25 εκ ευρώ όπως και στις 20/02/2017 όπου τότε η ΑΕΠΙ ανακοίνωνε πως «Η εταιρεία προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της,  έως του ποσού των 25 εκατ. ευρώ,  για την πλήρη κάλυψη της αρνητικής καθαρής θέσης και την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή της.
Η εν λόγω αύξηση θα ολοκληρωθεί με την εισδοχή στρατηγικού επενδυτή, εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος 2190/1920 και αποφασίστηκε στην Αυτόκλητη Καθολική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας στις 20/02/2017.»
Φυσικά στρατηγικός επενδυτής δεν υπήρξε εντός των προθεσμιών όπως αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων.
Πάντως η γνωστοποίηση αλλαγής καταστατικού στις 20 Σεπτεμβρίου δεν λέει από μόνη της τίποτα καθώς θα πρέπει να υπάρξει και πιστοποίηση της καταβολής των 25 εκατ. ευρώ αλλιώς θα πρέπει να αλλάξει εκ νέου το καταστατικό.
Επισημαίνεται ότι πέραν των παραπάνω στοιχείων δεν έχουν γίνει γνωστά συγκεκριμένα στοιχεία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου όπως για παράδειγμα αν υπάρχει δικαίωμα προτίμησης, η προθεσμία καταβολής και τι θα γίνει με τυχόν αδιάθετες μετοχές.
Άραγε όλα αυτά είναι λεπτομέρειες; Έχουν απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές με δεδομένο ότι έχει από τις αρχές του έτους τοποθετηθεί επίτροπος στην ΑΕΠΙ;
Υπενθυμίζεται ότι με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου 2017 ορίστηκε προσωρινός επίτροπος στην ΑΕΠΙ η κα Μαρία Βλάχου.
Σύμφωνα με το νόμο η θητεία του προσωρινού επιτρόπου είναι εξάμηνη με δυνατότητα παράτασης έως τρεις μήνες.
Ουσιαστικά δηλαδή η θητεία της περατώνεται στις 28 Οκτωβρίου και δύνανται να παραταθεί έως τις 28 Ιανουαρίου. Άραγε δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας τι θα συμβεί αν παρέλθει και η 28η Ιανουαρίου;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης