Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μελαχροινός (CEO Spitogatos) στο BN: Η αύξηση των μισθωμάτων «ζεσταίνει» την αγορά ακινήτων

Μελαχροινός (CEO Spitogatos) στο BN: Η αύξηση των μισθωμάτων «ζεσταίνει» την αγορά ακινήτων
Τα αυξημένα μισθώματα διαμορφώνουν προοπτικές έτσι ώστε να επενδύσει κάποιος στη αγορά ακινήτων διότι οι τιμές από το 2011 έπεσαν τουλάχιστον 40% ενώ από το 2014 σημειώνουν άνοδο
«Ξυπνάει» από το λήθαργο η αγορά ακινήτων η οποία πλέον εμφανίζει μισθώματα αυξημένα στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια τα οποία είναι ενισχυμένα από 20% έως 30% από το 2014 μέχρι σήμερα.
Ο Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της πιο επιτυχημένης ιστοσελίδας spitogatos στην αγορά ακινήτων, δηλώνει αισιόδοξος και υποστηρίζει ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η αγορά των μισθωμάτων πιάνει… πάτο ενώ για τις πωλήσεις  ακινήτων, εκτιμά ότι είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσει ο καθοδικός  κύκλος.
Ο κ. Μελαχροινός θεωρεί ότι οι συνθήκες συνηγορούν στην αγορά ακινήτων με την προοπτική να προσφερθεί το ακίνητο για μίσθωση και επισημαίνει ότι η ζήτηση είναι αυξημένη, βλέποντας και τα στοιχεία από την δική του ιστοσελίδα Spitogatos που την επισκέπτονται περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες καθημερινά.
Να σημειωθεί ότι φόρος των μισθωμάτων διαμορφώνεται στο 15% για έσοδα που φθάνουν τα 12.000 ευρώ το χρόνο, ο φόρος εκτινάσσεται στο 35% όταν η αξία των ενοικίων ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ και εκτοξεύεται στο 45% όταν είναι πάνω από 30.000 ευρώ.
Τα αυξημένα μισθώματα διαμορφώνουν προοπτικές έτσι ώστε να επενδύσει κάποιος στη αγορά ακινήτων διότι οι τιμές από το 2011 έπεσαν τουλάχιστον 40% ενώ από το 2014 σημειώνουν άνοδο.
Πάντως ο CEO της ιστοσελίδας spitogatos.gr εκτιμά ότι οι πλειστηριασμοί θα έχουν μικρή επίδραση στην αγορά διότι ο αριθμός των κατοικιών που βγαίνει στο «σφυρί» από τη εφορία δεν μπορούν να την επηρεάσουν.
Πιο αναλυτικά στο κέντρο της Αθήνας κατά μέσο όρο τα μισθώματα έχουν αυξηθεί έως 20% και διαμορφώνονται στα 10,94 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα νεόδμητα, ενώ μειώνεται στα 7,97 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο όταν το ακίνητο κατασκευάστηκε μετά 1981 έως το 2010 και πέφτει στα 6,96 ευρώ τ.μ. για ακίνητα που είναι πριν το 1981.
Στα νότια προάστια το μέσο μίσθωμα ανέρχεται σε 15,33 ευρώ το τετραγωνικό από 12,8 ευρώ το 2016 για τις νεόδμητες κατασκευές.
Στα βόρεια προάστια το μίσθωμα διαμορφώνεται στα 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 10 ευρώ το 2016.
Αντίστοιχα η αξία των ακινήτων προς πώληση αποτιμάται σε 2.000 ευρώ όταν στη αρχή της οικονομικής κρίσης ήταν στα 2.647 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας.
Στα νότια προάστια οι τιμές των ακινήτων έφθασαν τα 2.923 ευρώ το τετραγωνικό όταν το 2011 ήταν στα 3.200 ευρώ.
Στα βόρεια προάστια η πώληση ακινήτων ανήλθε σε 2.803 ευρώ ανά τετραγωνικό από 3.500 ευρώ που ήταν  το 2011.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μελαχροινό η άνοδος των μισθωμάτων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι καθώς οι τράπεζες είναι φειδωλές σε στεγαστικά δάνεια όπως και στην έντονη παρουσία της airdbnb η οποία  ζητάει σπίτια προς ενοικίαση για τους τουρίστες. Αναφορικά με την άνοδο των τιμών για την αγορά ακινήτων προέρχεται κυρίως στην Golden Visa και στους αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητα  αξίας 250.000 ευρώ, με σκοπό την απόκτηση άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
Πρώτοι στη λίστα είναι οι Κινέζοι, ακολουθούν οι Τούρκοι, οι Γερμανοί και κάτοικοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης