Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το «κανόνι» της Λιβυκής Πρεσβείας για οφειλή στη Φιλοκτήτης και η πώληση προς 1 ευρώ από το ΙΑΣΩ

Το «κανόνι» της Λιβυκής Πρεσβείας για οφειλή στη Φιλοκτήτης και η πώληση προς 1 ευρώ από το ΙΑΣΩ
Η Φιλοκτήτης έγραψε απομείωση οφειλής ύψους 12,34 εκατ. ευρώ από τη Λιβυκή Πρεσβεία – Από τις ευχαριστίες και τις πλακέτες στη μη πληρωμή υπηρεσιών
Ο Φιλοκτήτης κατά την ελληνική μυθολογία είχε λάβει δώρο από τον Ηρακλή το τόξο και τα δηλητηριασμένα βέλη του.
Μάλιστα σύμφωνα με τον Οδυσσέα μόνο ο Φιλοκτήτης τον ξεπερνούσε στο τόξο.
Για τον όμιλο ΙΑΣΩ όμως το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης Φιλοκτήτης «δηλητηριάστηκε» με βέλη από τη Λιβυκή Πρεσβεία.
Όταν πριν από 7 χρόνια η Λιβυκή Πρεσβεία και ο πρέσβης της στην Ελλάδα απένεμαν ευχαριστήρια πλακέτα στη διοίκηση του Φιλοκτήτης κανείς δεν περίμενε ότι θα αναγκαζόταν να εγγράψει απομείωση απαίτησης στο τέλος του 2019 συνολικού ύψους 12,34 εκατ. ευρώ!
Το κέντρο αποκατάστασης παρείχε υπηρεσίες προς τους τραυματίες πολέμου της Λιβύης καθώς επίσης και των ασθενών, η οποία είχε ξεκινήσει το 2011 με στόχο την αποκατάσταση και τη λειτουργική επανένταξή τους.
Ωστόσο, έμεινε μόνο η τιμητική πλακέτα καθώς χρήματα δεν έλαβε.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι το μόνο ιδιωτικό κέντρο που δεν πληρώθηκε!
Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στη χρήση 2019 διαμορφώθηκε στα 4,7 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ με τα EBITDA λόγω της απομείωσης να είναι αρνητικά κατά 12,71 εκατ. ευρώ από κέρδη 0,38 εκατ. ευρώ το 2019.
Η τελική γραμμή εμφάνισε ζημία 15 εκατ. ευρώ από ζημία 1,6 εκατ. ευρώ.
Οι απαιτήσεις μειώθηκαν λόγω της διαγραφής στα 1,7 εκατ. ευρώ από 14,2 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός ανερχόταν στα 19,5 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να είναι σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.
Η καθαρή θέση από 6,7 εκατ. ευρώ το 2018, γύρισε αρνητική κατά 8,3 εκατ. ευρώ το 2019.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 τα έσοδα ήταν σταθεροποιητικά αλλά από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και τον Απρίλιο η πτώση των περιστατικών λόγω του lockdown ξεπέρασε το 50%.
Ο όμιλος ΙΑΣΩ λόγω της πώλησης προς 1 ευρώ, θα σταματήσει να ενοποιεί τη Φιλοκτήτης από 31/8/20 και δε θα ενοποιεί δάνεια 19,4 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονταν σχεδόν στο σύνολό τους σε καθυστέρηση.
Ο όμιλος ΙΑΣΩ στο τέλος του 2019 είχε συνολικές υποχρεώσεις 131,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων βραχυπρόθεσμα δάνεια 23 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμα 66,3 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 135,2 εκατ. ευρώ.
Επομένως από το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δανείων θα μείνουν μόνο 3,6 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως όπως ανακοινώθηκε χθες (1/9) ο όμιλος ΙΑΣΩ πούληση της Φιλοκτήτης στην Darzalas Capital Sarl.
Image 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης