Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι ζημίες του Ελλάκτωρ στα 186,7 εκατ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και προέρχονται και από το μέλλον

Οι ζημίες του Ελλάκτωρ στα 186,7 εκατ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και προέρχονται και από το μέλλον
Οι ζημίες του Ελλάκτωρ... αφορούν όλες το παρελθόν ή και το μέλλον;
Σχετικά Άρθρα

Αρνητική έκπληξη αποτέλεσαν οι ζημίες ύψους 186,7 εκατ ευρώ του Ελλάκτωρ κυρίως λόγω της αύξησης των ζημιών από τον κλάδο κατασκευών.
Τα EBITDA τα κέρδη προ φόρων τόκων, προβλέψεων και αποσβέσεων υποχώρησαν στα 30 εκατ εκ των οποίων ζημία -155 εκατ από τις κατασκευές δηλαδή τον Άκτωρ.

Πως προκύπτουν αυτές οι ζημίες;

Πρωτίστως να τονιστεί ότι παραχωρήσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες δραστηριότητες συνέχισαν να παράγουν EBITDA πάνω από 200 εκατ εκ των οποίων 120 εκατ παραχωρήσεις και 73 εκατ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο κλάδος των κατασκευών όμως ήταν η γενεσιουργός αιτία της αύξησης των ζημιών… που μέρος αυτών δεν αφορά το παρελθόν αλλά το μέλλον.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ανεκτέλεστο του ομίλου ανέρχεται σε 1,6 δισεκ. εκ των οποίων 680 εκατ συμβάσεις υπεγράφησαν το 2020, που σημαίνει ότι η προηγούμενη διοίκηση έφερε δουλειές στον όμιλο.

Με κεφάλαια 332 εκατ το 2020 σε σχέση με το 2019, η αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ επαρκεί για να καλύψει τα προβλήματα στον κλάδο κατασκευών και ειδικά στον Άκτωρ.

Οι ζημίες όμως αφορούν όλες το παρελθόν ή και το μέλλον;

Η νέα διοίκηση ακολούθησε μια πάγια συνταγή, κάθε νέα διοίκηση προσπαθεί να αποκαλύψει όλα τα προβλήματα για να τα φορτώσει στην προηγούμενη διοίκηση και για να μην τα φορτωθεί στο μέλλον.
Η συνταγή αυτή υιοθετήθηκε και στην περίπτωση του Ελλάκτωρ.
Αύξησαν απότομα τις ζημιές στο δ΄ τρίμηνο του 2020, επειδή πήραν προβλέψεις για κάθε αρνητική εξέλιξη που θεώρησε η διοίκηση ως πιθανό αρνητικό ενδεχόμενο.

  • Προβλέπουν μελλοντική ζημιά 27 εκατ. ευρώ στο έργο Σέμπες στη Ρουμανία
  • Προβλέπουν ζημιές 27 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
  • Προβλέψεις 40 εκατ. ευρώ στη Μέση Ανατολή για μελλοντικές ζημιές
  • Επίσης καταγράφουν 12 εκατ. ευρώ ζημιά από απομείωση αξίας ακινήτων που είχαν αγοραστεί πριν το 2018 και εκτίμηση μελλοντικής ζημιάς για την ΒΙΟΣΑΡ ύψους 23 εκατ ευρώ.

Σοβαρή υποσημείωση

Η νέα διοίκηση του Ελλάκτωρ έστειλε ένα ενωτικό μήνυμα.
Μεταξύ άλλων ανέφερε "το συνολικό αυτό στρατηγικό, επιχειρησιακό εγχείρημα για την επόμενη μέρα του Ομίλου χρήζει ενότητας και συσπείρωσης όλων των ενδιαφερόμενων μερών, προς ένα κοινό όραμα.
Χρήζει στήριξης και ψήφιση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου για να περάσουμε όλοι μαζί στην επόμενη μέρα και να βάλουμε και πάλι τον Όμιλο σε μία σταθερή, αναπτυξιακή τροχιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης