Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπό πίεση το ομόλογο του Ελλάκτωρ στο 11,55%, προσεχώς 13%, μετά την υποβάθμιση σε CCC+ από Standard and Poor’s

Υπό πίεση το ομόλογο του Ελλάκτωρ στο 11,55%, προσεχώς 13%, μετά την υποβάθμιση σε CCC+ από Standard and Poor’s
Ορισμένοι δεν αποκλείουν να δούμε τιμές στις 80 μονάδες βάσης που μεταφράζεται σε 13% απόδοση... στο ομόλογο των 670 εκατ του Ελλάκτωρ
Σχετικά Άρθρα

Οι μέχρι τώρα επιδόσεις της διοίκησης του Ελλάκτωρ…δεν ενθουσιάζουν, αντιθέτως αποδεικνύουν ότι έφερε διχασμό και αδιέξοδο στην λειτουργία του ομίλου.
Τι έχει συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες;

1)Καταγράφεται αδιέξοδο μεταξύ των μετόχων στον Ελλάκτωρ, από την μια η Reggeborgh με 14,75% και από την άλλη η Greenhill με 25,58%.

2)Όλοι συναινούν στην άποψη ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία και αποτελεί ένα διορισμένο διοικητικό σχήμα που στιγματίζεται από διεθνείς οργανισμούς αλλά και την Standard and Poor’s.

3)Ο Ελλάκτωρ έχασε πλειάδα μεγάλων έργων καθοριστικών για την τύχη του ομίλου με κυριότερο τις παραχωρήσεις της Εγνατίας οδού.
Ήταν πολύ ηχηρό το σοκ της απώλειας της Εγνατίας Οδού.

4)Λόγω του αδιεξόδου μεταξύ των μετόχων και την έλλειψη της απαραίτητης συνεννόησης, η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου στις 22 Απριλίου στην έκτακτη γενική συνέλευση του Ελλάκτωρ θα απορριφθεί.
Αυτό θα σηματοδοτήσει μια νέα περίοδος αβεβαιότητας για την πορεία του ομίλου Ελλάκτωρ όταν είναι γνωστά τα προβλήματα χρηματοδότησης του Άκτωρ.

5)Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Ελλάκτωρ οδήγησε τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s να υποβαθμίσει τον Ελλάκτωρ σε CCC+ από Β- δηλαδή κατά μια κλίμακα.
Να σημειωθεί ότι η Standard and Poor’s προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξει και νέα υποβάθμιση…
Ο Ελλάκτωρ απέχει 3 βαθμίδες από την κατηγορία CC που σημαίνει αυξημένη πιθανότητα default χρεοκοπίας και αθέτησης πληρωμής του ομολόγου των 670 εκατ ευρώ.

Συνέβησαν πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα

Η επίδοση της νέας διοίκησης του Ελλάκτωρ δεν ενθουσιάζει, αντιθέτως αποδεικνύει ότι αφενός λόγω της στάσης της Reggeborgh, αφετέρου λόγω της στάσης της διοίκησης έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα… αδιεξόδου.

Οι κίνδυνοι

  • Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τελικά στις 22 Απριλίου να πιστοποιηθεί το αδιέξοδο και η αύξηση κεφαλαίου να μην εγκριθεί από την Γενική συνέλευση.
  • Η πιστοποίηση του αδιεξόδου θα φέρει πτώση στην μετοχή η οποία για την ώρα παραμένει στην ζώνη των 1,31 ευρώ και 280 εκατ αποτίμησης.

Υποχώρηση της μετοχής προς το 1 ευρώ ή κάτω από 1 ευρώ θα σηματοδοτήσει την ακύρωση των όρων της αύξησης κεφαλαίου στα 0,90 ευρώ που είναι καθορισμένη η τιμή.

  • Η υποβάθμιση από την Standard and Poor’s σε συνδυασμό με το αδιέξοδο στην Γενική Συνέλευση είναι πιθανή να επιδεινώσει την εικόνα του ομολόγου των 670 εκατ ευρώ λήξης 15 Δεκεμβρίου 2021.

Να σημειωθεί ότι ήδη το εν λόγω ομόλογο έχει τιμή 84,50 μονάδες βάσης και απόδοση 11,55% ενώ είχε εκδοθεί στο 6,375%.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν να δούμε τιμές στις 80 μονάδες βάσης που μεταφράζεται σε 13% απόδοση.

  • Χωρίς αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ και χωρίς δάνειο γέφυρα μέσω ομολόγου 50 εκατ. είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης.
  • Σημειώνονται περίεργα πράγματα, όπου κάποιοι πλησιάζουν άλλους μετόχους και προσπαθούν να τους δωροδοκήσουν ώστε να πάρουν την μια ή άλλη πλευρά.

Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι μέτοχος προσεγγίστηκε με στόχο να ψηφίσει υπέρ της Reggeborgh… αλλά η υπόθεση παραμένει ανοικτή… καθώς υπάρχει πλειοδοσία προτάσεων…

Συμπέρασμα

Η παρουσία της Reggeborgh δεν συνεισέφερε τίποτε παραγωγικό, θετικό για τον Ελλάκτωρ.
Έφερε προβλήματα, αδιέξοδα και γενικώς ζημιώνει τον Ελλάκτωρ.
Είναι πρωτοφανές αλλά ποτέ ένας μέτοχος δεν έφερε τόση καταστροφή όσο η περίπτωση της Reggeborgh, στον Ελλάκτωρ.
Η Reggeborgh διοικεί και όσοι ασκούν διοίκηση φέρουν - πάντα - την ευθύνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης