Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Tέλος Μαΐου τριπλή δημοπράτηση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων ΣΔΙΤ ύψους 760 εκατ. ευρώ

Tέλος Μαΐου τριπλή δημοπράτηση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων ΣΔΙΤ ύψους 760 εκατ. ευρώ
Σε ποιες περιοχές θα γίνουν - Πότε θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί 
Σχετικά Άρθρα
Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η τριπλή δημοπράτηση σημαντικών έργων απορριμμάτων που θα υλοποιηθούν μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων που θα αναπτυχθούν στη Φυλή και το Σχιστό -για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά αντίστοιχα- και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης - για την κάλυψη του Δυτικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα παραπάνω έργα έχουν συνδυαστικό κόστος της τάξης των 760 εκατ. ευρώ και υπόσχονται να αλλάξουν δια παντός το τοπίο διαχείρισης απορριμμάτων στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα, εκτιμούν ότι οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν άμεσα -και πιο συγκεκριμένα μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου- δεδομένου ότι σε επίπεδο διαδικασιών το μόνο βήμα που απομένει είναι η έγκριση των τευχών δημοπράτησης από τις αρμόδιες Εκτελεστικές Επιτροπές του ΕΔΣΝΑ και του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

To momentum

Σε επίπεδο αγοράς, η τριπλή δημοπράτηση των έργων εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό ισχυρών κοινοπραξιών με παίκτες του εσωτερικού και του εξωτερικού, που θα εξετάσουν σε στρατηγική βάση την τοποθέτησή τους όχι σε ένα αλλά σε τρία έργα μεγάλης κλίμακας.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ενδιαφέρον της κατασκευαστικής αγοράς θεωρείται δεδομένο για τα τρία projects που έρχονται να ενισχύσουν το επενδυτικό momentum, με φόντο την σταδιακή έξοδο από την υγειονομική κρίση.


Τα 2+1 έργα σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία

Οι δύο μονάδες της Αττικής με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, που έλαβαν το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ήδη από τα τέλη του 2020, θα έχουν συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 700.000 τόνων/έτος.
-Πιο συγκεκριμένα, η Μ.Ε.Α. Κεντρικού Τομέα Αθηνών (στη Φυλή) θα διαθέτει συνολική δυναμικότητας επεξεργασίας 350.000 τόνων/έτος σύμμεικτων και 100.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών (με Διαλογή στην Πηγή, μέσω του δικτύου καφέ κάδων). Τ
Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει μία περίοδο έως 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευή και τα 27 έτη τη λειτουργία.
Μ.Ε.Α. για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και Νήσων (στο Σχιστό), αναμένεται να δημοπρατηθεί με συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 180.000 τόνων/έτος σύμμεικτων και 70.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.
Το εν λόγω έργο καλύπτει περίοδο έως 29 ετών, εκ των οποίων 2 έτη αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα 27 την περίοδο λειτουργίας.
Τα έργα στην Αττική θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων ώστε το μέγιστο ποσοστό αστικών αποβλήτων που θα καταλήγουν σε υγειονομική ταφή το 2030 να μην ξεπερνά το 10%, να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και σύγχρονο δίκτυο υποδομών διαχείρισης αποβλήτων και να αξιοποιούνται ενεργειακά τα υπολείμματα των απορριμμάτων και των δευτερογενών (απορριμματογενών) καυσίμων.
τη Βόρεια Ελλάδα, η Μ.Ε.Α. Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (στον Λαγκαδά), που έχει λάβει τη έγκριση της Διυπουργικής ΣΔΙΤ από το φθινόπωρο του 2019, θα έχει δυναμικότητα 262.700 τόνων/έτος σύμμεικτων και 38.100 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών, εξυπηρετώντας 10 Δήμους που αντιπροσωπεύουν περίπου το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Το προϋπολογισμένο κόστος του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 118 εκατ. ευρώ και θα καλύπτει μία περίοδο 27 ετών (3 έτη για την κατασκευή και 24 έτη για τη λειτουργία).

Ορθολογική διαχείριση

Οι παραπάνω υποδομές -σε συνδυασμό με τη στροφή στην ανακύκλωση- αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στις δύο μεγάλες Περιφέρειες, προσθέτοντας συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 1 εκατ. τόνων/έτος βάζοντας έτσι ουσιαστικό φρένο στην ταφή η οποία σήμερα κυμαίνεται σε ποσοστά της τάξης του 80%.

Φίλιππος Παναγόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης